INTERVJU

Skribent

Jonatan Blomberg

17 augusti 2019 | 18:00

Walton Goggins: "Det är befriande att få skratta såhär mycket"

Den grymme skådespelaren berättar för MovieZine om Danny McBrides nya "The Righteous Gemstones" och den tunga andra säsongen av "Deep State".
MovieZine har i en exklusiv intervju med Goggins fått snacka om hans två nyaste tv-projekt, skrämmande verkliga "Deep State" och hysteriskt roliga "The Righteous Gemstones". Under vårt samtal slås jag snabbt av hur extremt trevlig, tacksam och artig Goggins är. Född och uppvuxen i den amerikanska södern, visar han sig vara en levande stereotyp av den typ av människor man ofta får se på film när någon säger att "du behöver inte kalla mig sir" och svaret instiktivt blir "Yes, sir! Thank you, sir.". Långt ifrån de många, ofta skurkaktiga, roller han spelat under de senaste 30 åren i branschen. 
 
Personligen har jag länge tyckt att Walton Goggins är en av våra allra bästa tv-skådespelare, särskilt med sina roller i serier som "Justified", "The Shield" och "Vice Principals". Faktumet att han även briljerat i två Tarantinofilmer ("The Hateful Eight" och "Django Unchained") samt spelat relaterbar skurk mot Alicia Vikander i senaste "Tomb Raider" och Marvelskurk i "Ant-Man and the Wasp" gör ju inte saken värre heller. En skådespelare som helt klart förtjänar mer uppmärksamhet, trots att han redan är en Oscarsvinnare (för kortfilmen "The Accountant", 2002).
 
Under vår intervju berättar Goggins bland annat om varför "Deep State"-inspelningen var den mest komplicerade och utmanande i hans skådespelarkarriär hittills, vilken typ av roller han dras till och varför du inte får missa honom som den 67-årige gubben Baby Billy Freeman i Danny McBrides nya HBO-serie "The Righteous Gemstones".
 
 
Din ”Deep State”-karaktär Nathan Miller känns nästan kusligt verklig, en CIA-agent som fått den position han har på grund av att han egentligen gör smutsjobben åt ett gigantiskt globalt företag som vill kunna tjäna ännu mer pengar. Sättet som han har hamnat där han hamnat beskrivs på ett sätt som gör att det känns som att det finns ett helt gäng Nathan Millers ute i världen just nu – vad tror du själv?
 
- Jag är helt säker på att människor som Nathan Miller verkligen existerar och jag tror att i hans fall så är han framför allt någon som är väldigt dedikerad till sin familj och sitt land, hans dotter är det absolut viktigaste som finns i hans liv. Så i grunden är han inte någon ond snubbe, bara en pappa som är villig att göra vad som krävs för att garantera att hans dotter för de bästa möjliga förutsättningarna i livet. Efter att ha pratat med henne i telefonen, så kan han i nästa andetag ge en order om att en viss person måste dödas.
 
- Det är såklart något som känns läskigt för mig personligen, men samtidigt tror jag att den typen av personer verkligen existerar, globala spelare med politiska eller militära ansvarsområden. Jag kan inte förstå hur man moraliskt klarar av att fatta den typen av beslut och är glad att jag slipper sitta i situationer där det är något som krävs av mig, men det finns garanterat pappor och mammor som pussar sina barn på pannan, går till jobbet och tar beslut som resulterar i att folk dör och sedan hämtar upp barnen efter skolan som vanligt.
 
Walton Goggins som Nathan Miller i "Deep State".
 
Du har fått axla många olika typer av karaktärer genom din karriär, ofta en ”bad guy” som ändå genom sitt sätt att se på saken inte är ”ond” egentligen. I allt från ”Justified” till Tarantinofilmerna och Marvels ”Ant-Man and the Wasp”. Nathan Miller i ”Deep State” känns nästan mest verklig av alla hittills, med tanke på allt vi får se honom göra – hade du ändå velat ta en öl med honom om du hade kunnat?
 
- Haha, ja absolut! Det var väldigt intressant att få följa med Nathan på hans moraliska resa. Stämningen i rummet när vi spelade in vissa av hans scener var ganska dyster. Men jag har verkligen haft turen att, precis som du säger, spela många komplexa och mångbottnade karaktärer under mina år som skådespelare. Jag dras till den typen av roller. Personligen tycker jag det är mer intressant att prata med någon som verkar vara mer än vad som syns precis vid ytan.
 
- Som skådespelare blir det såklart mycket mer givande att spela någon med många lager, som inte är samma sak rakt igenom. Jag tror definitivt att Nathan skulle vara en intressant snubbe att ta en öl med, på sätt och vis har jag tagit öl med den typen av personer tidigare och det finns inget trevligare sällskap. Den typen av människor överlever inte i sådana miljöer om de inte kan vara extremt trevliga och läsa av sitt sällskap.
 

"Jag har aldrig varit med om en så utmanande inspelning"

 
 
Den andra säsongen av ”Deep State” berättas ur två tidslinjer som tar oss till många olika platser i världen. Var det en väldigt krävande inspelning eller hur löste ni det rent praktiska med ett så ambitiöst projekt?
 
- Jag har över 30 års erfarenhet av att spela in tv-serier och filmer och det är inte alls ovanligt att man spelar in flera scener som hör till olika avsnitt samtidigt. Om en viss lokal ska användas i flera avsnitt så kan man alltså spela in alla scenerna som ska användas från just den platsen på en gång. Eller om man vill ha med en viss skådespelare som bara har ett antal dagar tillgängliga så spelar man in alla den personens scener i ett svep.
 
- När det kommer till den andra säsongen av ”Deep State”. Jag har aldrig, under hela min karriär som skådespelare, varit med om en så komplicerad och utmanande inspelning – då vi praktiskt taget spelade in alla åtta avsnitt samtidigt. Säsongen utspelar sig över hela världen och de allra flesta gångerna så kunde vi bara besöka en inspelningsplats vid ett tillfälle, även om platsen skulle vara med i ett flertal av avsnitten i olika tidslinjer, så det var väldigt mycket att hålla i huvudet. För om vi missade något så gick det inte att åka tillbaka och göra om det. Hatten av för alla som såg till att all planering skulle gå ihop i slutet!
 

"En av de bästa upplevelserna i mitt liv"

 
Walton Goggins och Danny McBride i "Vice Principals". 
 
Från din läskigt verkliga karaktär i ”Deep State” till något helt annat. Nämligen, hur peppad bör man vara som gammalt ”Vice Principals”-fan på din nya tv-serie, ”The Righteous Gemstones”, tillsammans med Danny McBride?
 
- Åh, nu fick du mig verkligen att skina upp som en sol – vad glad jag är att du tog upp den serien! Den är så jävla bra och så otroligt rolig. Klassisk Danny McBride-humor, men på ett helt nytt sätt. Att få jobba med honom och hans crew har varit en av de bästa upplevelserna i mitt liv, dem är som en andra familj för mig. Det finns inte en chans i världen att du kommer att kunna bli besviken av ”The Righteous Gemstones”, den är verkligen riktigt jävla bra. Den svåraste delen av mitt jobb har varit att hålla mig för skratt medan mina skådespelarkollegor har kört sina repliker.
 

"Det är befriande att få skratta såhär mycket"

 
Walton Goggins som Baby Billy Freeman i HBO:s "The Righteous Gemstones".
 
Kan du berätta något mer specifikt om din egen karaktär, Baby Billy Freeman?
 
- Jag spelar en 67-årig gammal man, så jag har fått spendera en hel del tid i sminket innan tagningarna, haha! Baby Billy Freeman är en komplicerad snubbe, men jag har verkligen haft en fantastisk tid under inspelningarna – det är befriande att få skratta såhär mycket och ofta. Särskilt med tanke på de tvära kasten mellan att ha spelat en så seriös karaktär i ”Deep State” vilket kan vara känslomässigt tufft, även om det samtidigt kan vara väldigt givande. Det blir såklart en hel del känslor för Baby Billy med, han är inte bara rolig, men det blir känslomässigt tufft på ett helt annat sätt. Du får verkligen inte missa ”The Righteous Gemstones”!
 
 
Hela den andra säsongen av "Deep State" går nu att se på FOX+ och den första säsongen av "The Righteous Gemstones" har premiär på HBO Nordic den 19 augusti.
 

Läs även: Joe Dempsie svarar på våra Gendry-frågor om "Game of Thrones"-finalen

 
Vilka av Walton Goggins roller genom åren är dina favoriter? Kommentera gärna nedan!
| 17 augusti 2019 18:00 |