Exklusivt

Skribent

Jonatan Blomberg

26 maj 2019 | 15:00

Joe Dempsie svarar på våra Gendry-frågor om "Game of Thrones"-finalen

MovieZine har under en exklusiv intervju med Joe Dempsie, fått ställa frågor om "Game of Thrones"-finalen och hans roll som Gendry - samt snackat om den skrämmande verkliga serien "Deep State".
Livet fortsätter givetvis för alla som på något sätt har varit en del av "Game of Thrones", under de senaste åren. I vår intervju med Liam Cunningham avslöjade han exempelvis att han skulle skippa det glittriga Cannes, till förmån för att kunna se finalavsnittet på soffan hemma med familjen.
 
Två dagar efter "Game of Thrones"-finalen har jag en gruppintervju med Joe Dempsie, som spelat Gendry i den populära serien, inplanerad. Det är däremot med anledning av den svenska premiären av den andra säsongen av "Deep State" - och tyvärr inte någon officiell liten frågestund för frågvisa "Game of Thrones"-fans.
 
Joe Dempsie som Harry och Karima McAdams som Leyla i "Deep State".
 
Lyckligtvis råkar jag även vara ett "Deep State"-fan, som verkligen uppskattade den första säsongen av thrillerserien som snyggt undviker de vanliga klyschorna när det kommer till världspolitiska spionthrillers.
 
Men med lite tur visar det sig att Dempsie har fått fel tid för vår gruppintervju, under vilken jag som mest skulle ha fått ställa någon enstaka egen fråga - och ingen verkar kunna få kontakt med honom. Så vår gruppintervju ställs in.
 
En halvtimma senare blir jag plötsligt uppringd, Fox har lyckats fått tag på Dempsie och han har tid att snacka nu direkt. Det visar sig lyckligtvis även att det bara är jag som är kvar och redo att köra - så nu finns det tid för både "Deep State" och några snabba "Game of Thrones"-frågor på slutet (efter en spoilervarning) eftersom vi får prata ostört. Dempsie börjar artigt med att ursäkta missförståndet och att jag har fått vänta, men jag är bara glad - riktigt glad.
 
Det är ingen fara! Jag har full förståelse för att du var tvungen att vänta på att Arya skulle hinna parkera båten, så du kunde hoppa av. 
 
- Hahaha ja, exakt så var det!
 
 
Jag visste väl det! Mer om det senare... men först vill jag givetvis prata lite om "Deep State". Efter att ha tittat på både den första och andra säsongen har faktumet att det troligtvis finns folk [på riktigt] som Nathan Miller, din nemesis under den andra säsongen, skrämt mig en hel del. Men tror du att det finns personer som din karaktär Harry Clarke - som aktivt försöker att rädda oss också? Eller är vi helt körda?
 
- Det jag gillar med "Deep State" och Nathan Miller [som spelas av Walton Goggins], är att han hela tiden upplever att han gör det rätta. Eller åtminstone att det dåliga vägs upp av det goda han lyckas få ut på andra sidan. Miller är inte ond rakt igenom, han är inte där bara för att det behöver finnas en "nemesis" till min egen karaktär... som på sätt och vis ser sig själv mer som "hjälten" i just den här historien. 
 
- Jag tror inte att det går att ifrågasätta faktumet att de världsomspännande storföretagen påverkar politiken på en global nivå. Gränserna har suddats ut och blivit alldeles för otydliga under de senaste 30 åren, eller något sånt. Det finns utan tvekan folk som påminner om Nathan Miller där ute i det verkliga livet också - och jag hoppas verkligen att det finns några Harrys [Dempsies egen karaktär i serien] som försöker att skydda oss. Men jag tror dem är avsevärt färre - och de får definitivt inte lika mycket betalt.
 
"Deep State" lyckas, utan att nämna honom vid namn, även lyfta fram en ganska tvivelaktig och lättpåverkad amerikansk president - som starkt påminner om det verkliga livet för oss alla just nu.
 
- Vi lever i en väldigt besynnerlig tid, minst sagt. Med en amerikansk president vars taktik verkar vara att låta skandalerna hopa sig omkring honom till den milda grad att det blir för mycket för oss andra att ta in. Det är på sätt och vis helt genialt. För varje ny skandal så blir allt oväsen omkring honom lite mer normaliserat. Inom vissa grupperingar verkar Donald Trump vara helt immun mot all form av kritik. Faktumet att det uppenbarligen går att gömma sig mitt i strålkastarljuset, tycker jag är oerhört frustrerande. Jag börjar fan göra mig själv alldeles deppig nu ju mer jag tänkar på det här - haha.
 
 
Ajdå, haha. Men påtal om deppighet. Det krävdes fyra försök innan du landade din roll i "Game of Thrones" som Gendry, om jag inte har helt fel så provspelade du bland annat för rollen som Jon Snow. Hur tacklar man nederlagen på bästa sätt - och vad var det som gjorde dig intresserad av den här rollen som Harry i "Deep State"? 
 
- Det stämmer! Jag provspelade först för Jon Snow och sedan för två av hans vänner - men fick ingen av dem rollerna. Att inte få roller man provspelar för är trots allt en ganska stor och naturlig del av en skådespelares arbete. Jag har lärt mig att kunna göra mitt bästa under ett provspelningstillfälle, och sedan glömma bort det efteråt - för att kunna bli positivt överraskad om det faktiskt leder till något i slutändan. Som det gjorde med både Gendry och Harry!
 
- När det gäller min roll som Harry i "Deep State" lite mer specifikt, så har jag haft turen att hamna i en situation där jag faktiskt får möjlighet att läsa en hel del manus [tack vare "Game of Thrones"]. Men själva läsandet är ofta något jag tycker är ganska tråkigt, det kan ta mig rätt så lång tid att ta mig igenom ett helt manus om det inte verkligen rycker tag i mig väldigt tidigt. Vilket var precis vad manuset till "Deep State" lyckades göra. Harry är också en typ av karaktär som jag kände att jag inte hade fått prova på tidigare, samtidigt som jag tyckte att storyn i sig var viktig och verkligen ville vara en del av.
 
(Spoilervarning för slutet av "Game of Thrones" nedan)
 
 
Det kan jag verkligen förstå! Förhoppningsvis får du fortsätta spela honom i fler säsonger. Resan som Gendry är däremot över... och personligen ville jag verkligen att du skulle sitta på tronen i slutet. Jag var nästan redo att satsa pengar på honom som ett av de bästa "mest otippade" valen av alla.
 
- Hahaha, det hade varit pengar du aldrig skulle ha fått se röken av tyvärr!
 
Nej, det blev inte riktigt som jag hade tänkt. Varför ställde sig inte Gendry upp och nominerade sig själv under det där mötet? Hans pappa var trots allt kung när "Game of Thrones" drog igång för oss tittare för alla dessa år sedan.
 
- Jag tror nog faktiskt att Gendry kände att han var ute på lite för djupt vatten, bara av att ens få vara med på det där mötet. Vid den tiden var han trots allt fortfarande väldigt ny i sin roll som lord av Storm's End. Men... även om han inte är särskilt boksmart, så tror jag däremot att han hade kunnat bli en hyfsad kung med tiden. Mycket med tanke på hans egen uppväxt som en del av "folket", vilket troligtvis hade gjort att hans förståelse för folket hade varit avsevärt bättre än för många andra maktgalna kungar tidigare genom "Game of Thrones"-historien.
 
- Däremot tror jag inte att han hade kunnat bli tillräckligt mycket av en politiker för att verkligen kunna styra. Vilket troligtvis är varför han heller aldrig haft någon önskan om att bli kung... så därför ställer han sig inte upp på mötet. Tyrion lyckas ju dessutom leverera ett ganska fint tal till Brans fördel där med, haha!
 
Maisie Williams som Arya och Dempsie som Gendry i "Game of Thrones".
 
Så... betyder det att Gendry hängde med Arya på båten mot nya äventyr tillsammans där i slutet?
 
- Jag tror att Gendry förstår att det var ett "nej" han fick. Att han blev alldeles för exalterad och friade till Arya på det mest klumpiga och generande sättet. Faktumet att hon sade nej tror jag ändå fick honom att rannsaka sig själv och inse ganska snabbt att han hade gjort bort sig. Alla saker som gör att han känner sig dragen till Arya, är samtidigt också exakt samma saker som gör att hon aldrig kommer att kunna vara med honom.
 
- I alla fall inte på det sättet som han vill. Jag tror han är smart nog att inse det själv, vilket är varför han åker hem till Storm's End och försöker bli en så bra lord som möjligt, istället för att följa med Arya på båten där i slutet.
 
Det låter väl tyvärr, för oss Arya/Gendry-fans, ändå som att du kan ha rätt här. Men då kan jag kanske åtminstone hoppas att en Gendry Jr. hamnar på tronen och ger mig rätt vartefter!
 
- Haha ja, varför inte! Det kändes trots allt som en nystart för Westeros med en halvdemokratiskt framröstad Bran som kung. Så jag kan väl inte säga att det är helt omöjligt att Gendry får en unge som ställer sig upp och nominerar sig själv till kung någon gång i framtiden, till skillnad från sin pappa.
 
 
Den andra säsongen av "Deep State" sänds på lördagar kl 23.00 på Fox Sverige, hela den första säsongen finns på Fox+. Hela "Game of Thrones" finns nu att se hos HBO Nordic och imorgon släpps dokumentären "Game of Thrones: The Last Watch". 
 
Vad tyckte du om Dempsies öde i "Game of Thrones" - och tänker du ge "Deep State" en chans? Kommentera gärna nedan!
| 26 maj 2019 15:00 |