Intervju

Skribent

Mats Karlsson

29 november 2014 | 22:00

Sverrir Gudnason är dubbelt bioaktuell

Skådespelaren berättar om sin roll i "Gentlemen" och i "Flugparken" och sin kärlek för 60-tal.
Sverrir Gudnason är dubbelt bioaktuell den närmsta veckan, först med Jens Östbergs regidebut "Flugparken" och nästa vecka med Mikael Marcimains "Gentelmen".

MovieZine satte sig ned för att prata med Gudnason om båda filmerna, men även om hans kärlek för 60-tal.

Du dyker inte upp i ”Gentlemen” förrän i andra halvan.

- Min karaktär Leo är en sådan person som försvinner i långa perioder, så det passade bra att han kommer in sent. Jag tycker det är spännande att en av huvudkaraktärerna dyker upp så sent i en film.

Det måste väl ha ställt stora krav på dig som skådespelare att fånga publiken på så kort tid?

- Ja, så kanske det är. Men det är alltid press på en. Det kan lika gärna vara press att man ska bära en film hela vägen.

Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Det var inte första gången du jobbade med Mikael Marcimain, du var även med i "Call Girl", så hur resonerade du när du fick frågan om "Gentlemen"? Var förväntningarna höga?

- Jag älskar att jobba med Micke, det är det roligaste jag kan få göra. Man får jobba fram karaktärerna ihop och det finns verkligen en lust på inspelningspaltsen. Jag kommer nog aldrig tacka nej till något han erbjuder, haha. Fast vi gör alltid provfilmningar så vi vet att det funkar inom gruppen.

Hur skulle du beskriva Mikael Marcimain?

- Jag skulle säga att han är en extremt flitig och duktig person som har ett öga för detaljer och har ett finger med i allting på inspelningen. Ned till minsta avdelning har han en relation och kontakt där. Han jobbar väldigt hårt själv, men han delar också med av sin energi till resten av teamet.
 
Inte första gången du får spela en verklig person, om nu Leo Morgan verkligen är det? Blir man oavsiktligt petigare då?

- Nu vet jag inte vem den verkliga personen är eller om det är blandning av personer eller till och med en sida av Klas Östergren själv. Men att gestalta någon i en bok som är så rik på detaljer, så har mycket att plocka ifrån. Samtidigt när man läser en bok överlappar man situationer i huvudet och det gör att det blir lättare att acceptera mer.

Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Det är fjärde filmen på ganska kort tid som du är med i, som utspelar i en svunnen tid. En kul slump eller svårare för dig att tacka nej när sådana roller erbjuds?

- Det kanske är så, för jag gillar ju verkligen 60- och 70-tal. Jag lyssnar på den musiken väldigt mycket och jag gillar stilen. Jag bor i en lägenhet som är byggd -63 och alla mina möbler är 60-tal, så jag älskar det.
 
Du spelar huvudrollen i "Flugparken" som är Jens Östbergs regidebut. Mycket fokus har legat på att han är tidigare dansare och koreograf. Hur märks det av i hans regi?

- Det har inte märkts av att han har lagt in danssteg i filmen eller koreograferat rörelserna. Däremot märkts det i hans arbetssätt kanske, eftersom både fotbolls- och balettkarriär kräver en jävla disciplin. Jag märker att han har den där mentaliteten och jobbar systematiskt framåt.
 
"Flugparken" är ju en liten och stillsam film jämfört med ”Gentlemen”, som är påkostad och full av händelser och känslor om vartannat. Vad föredrar du att spela in?

- Inget särskilt. Det roligaste är att det är två olika filmer, det vore ju tråkigare om det var två likadana filmer.

Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

 Ändå är "Flugparken" en ganska komplex roll där allt hänger på dig. Hur gjorde du för att förstå karaktären Kille?

- När jag och Jens började jobba med karaktären var vårt mål att göra en karaktär som ligger på gränsen. Att man är på hans sida, inte helt men man ska vara lite osäker på honom. För att göra det var vi tvungna att ligga väldigt nära honom i filmen, så åskådarna känner en närhet. Då accepterar man mer dumheter och de dumma val han gör.
 
Din rollfigur har jämförts med Robert de Niro i "Taxi Driver". Vad säger du om det?

- Det finns absolut likheter med filmerna, så nej det kom inte som någon chock. Vi pratade om det och vissa grejer är till och med en hyllning till ”Taxi Driver”. Men den enda recension jag har läst är er recension.
 
Sen är du med i "Den allvarsamma leken" av Pernilla August. Status på den?

- Vi har inte kommit så långt faktiskt. Produktionsbeslut är taget och vi har träffats några gånger. I december kommer vi att börja med kostym och mask och snacka igenom karaktärerna. Sedan börjar vi att filma i slutet av januari i Budapest och Film i väst.

Vem spelar du?

- Arvid Sjöblom. Filmen handlar om ett kärlekspar och omöjlig kärlek.

"Flugparken" går nu på biograferna, medan "Gentlemen" får premiär på fredag 5 december. I februari 2015 har Sverrir Gudnason en roll i fantasyfilmen "Cirkeln".
| 29 november 2014 22:00 |