Exklusivt

Skribent

Jonatan Blomberg

1 november 2020 | 17:00

Streamingtips: Spännande spiondrama i "Tehran" på Apple TV+

MovieZine har snackat med huvudrollsinnehavarna om vad som gör den israeliska spionserien "Tehran" värd en chans hos Apple TV+.
Om du gillar välgjorda spionthriller-serier i stil med "Homeland", så finns nu hela den israeliska tv-serien "Tehran" att ta del av hos Apple TV+.
 
Serien följer den unga Mossad-agenten Tamar (Niv Sultan), en hackare som ska försöka stänga av strömmen till ett försvarssystem i Iran så hennes israeliska Mossad-kollegor kan utföra en stor strategisk attack mot landet som svurit att utplåna Israel. I vanlig ordning, i den här typen av berättelser, så går det inte riktigt som planerat och istället börjar en katt-och-rått-lek mellan Tamar och den iranska underrättelsetjänstens ledare, spelad av "Homeland"-skådespelaren Shaun Toub.
 
"Tehran" var från början enbart tänkt att visas på tv i Israel, vilket gör att serien inte har någon stor amerikansk karaktär med egen agenda... utan istället får vi ta del av en serie som gör sitt yttersta för att visa upp båda Israel och Iran på sina bästa respektive sämsta sidor. 
 
MovieZine fick chansen att byta några ord med de båda huvudrollsinnehavarna Niv Sultan och Shaun Toub. Niv fick bland annat lära sig persiska och "krav maga" för sin roll, eftersom "Tehran" pendlar mellan persika, hebreiska och engelska beroende på vem seriens karaktärer pratar med.
 
Niv Sultan som Tamar Rabinyan i "Tehran". 
 
Alla skådespelare i "Tehran" spelar karaktärer från ens egna hemländer. Kändes det direkt som en självklarhet att hoppa på det här projektet, eller fanns det några farhågor om att man i värsta fall skulle bidra till att skapa olika stereotyper om ens eget hemland? 
 
Shaun: Jag tvekade inledningsvis faktiskt väldigt mycket om huruvida det var en bra idé för mig att vara med i produktionen. Det finns en slags inneboende konflikt för mig, som en judisk iranier. 
 
- Men som skådespelare är vi berättare av historier och kan ibland även hoppas att väcka vissa tankar hos tittarna, vid sidan av underhållningen. I slutändan kände jag att "Tehran" var en serie som hade möjlighet att göra det på ett bra sätt - och jag därför ville vara en del av den. Det är viktigt att förstå hur regeringar och statsapparater kan vara helt olika, medan människorna inom länderna kan vara mer eller mindre samma skrot och korn.
 
Navid Negahban spelar Masoud Tabrizi i "Tehran".
 
Niv: Jag känner mig superstolt över att ha fått representera mitt hemland i den här serien! För vi har verkligen lagt ned väldigt mycket tid och energi på att visa upp båda sidor på ett sätt som inte ska vara favoriserande åt något håll. 
 
- Vi representerar både Israel och Iran på ett sätt som låter tittaren förstå att det finns helt vanliga människor, på båda sidor, som kämpar för sig själva och sina egna länders överlevnad. När jag förstod att det var den typen av berättelse som seriens skapare ville dela med sig av, så fanns det inga tvivel om att hoppa på det här projektet.
 

"Det var som att åka tillbaka i tiden för mig"

 
Shaun Toub som Faraz Kamali i "Tehran". 
 
Shaun, jag vet att du växte upp i Tehran men flydde från Iran för en väldans massa år sedan. Ni spelade in säsongen i Grekland, men tycker du att man lyckades bygga upp en version av "Tehran" som kändes autentisk för dig?
 
Shaun: Det var en helt fantastisk upplevelse, det måste jag verkligen erkänna. När vi åkte till inspelningsplatsen för flygplatsen, som alltså ska utspela sig i Iran men som vi spelade in i Grekland, så var det som att åka tillbaka i tiden för mig. Varje liten detalj, med affischerna på väggarna och allt du kan tänka dig. Det var precis som jag minns mitt hemland. Jag blev riktigt imponerad och vet att många av mina kollegor under inspelningen, som också hade växt upp i Iran, sade samma sak till mig. 
 
- Som en skådespelare så hjälper det givetvis väldigt mycket om miljön du spelar in i känns så autentisk som möjligt, det kan i bästa fall göra det möjligt att leva dig in i din karaktär på ett sätt som gör att ditt skådespel rullar på helt naturligt. Det börjar redan med sminkningen och kläderna, men känslan på inspelningsplatsen påverkar nog mig personligen allra mest.
 

"En jättestor och postiv överraskning"

 
Niv Sultan som Tamar Rabinyan i "Tehran".
 
Om jag har förstått det rätt så var "Tehran" inledningsvis bara tänkt att visas på tv i Israel, eller det var åtminstone vad ni visste om under inspelningarna. Hur var reaktionen när Apple TV+ köpte in "Tehran" och ni plötsligt insåg att ni spelat in en serie som skulle visas över hela världen?
 
Niv: Det var en jättestor och positiv överraskning när vi fick veta att Apple TV+ hade köpt de internationella rättigheterna till serien. För under tiden som vi spelade in den så visste vi som sagt bara att den skulle visas på tv i Israel... även om vi alla nog redan då hade på känn att "Tehran" var en serie som var så pass välgjord att den skulle fungera internationellt också.
 
- Jag hade däremot aldrig ens vågat hoppas på att en streamingtjänst med så stor global närvaro som Apple TV+ skulle göra serien tillgänglig över nästan hela världen på det här sättet.
 
 
Hela den första säsongen av "Tehran", bestående av totalt åtta avsnitt, finns nu tillgänglig hos Apple TV+. 
 

Läs också: "Ted Lasso"-skaparna om hur de skapade serien alla behöver just nu

 
Har du hunnit ge "Tehran" en chans ännu? Kommentera gärna nedan!
| 1 november 2020 17:00 |