INTERVJU

Skribent

Jonatan Blomberg

16 augusti 2020 | 17:00

"Ted Lasso"-skaparna om hur de skapade serien alla behöver just nu

MovieZine har fått en exklusiv intervju med Jason Sudeikis och Bill Lawrence om den nya och hyllade originalserien från Apple TV+.
Den första säsongen av "Ted Lasso" har precis släppt sina fyra första avsnitt men redan hunnit hyllas av såväl tittare som kritiker. Här på MovieZine hyllades serien exempelvis av Jakob Åsell i vår recension med "Sudeikis glänser i årets mest hjärtevärmande feelgood-serie". Efter att själv ha fått smygtitta på hela säsongen, så kan jag inte göra annat än att hålla med.
 
Skådespelaren Jason Sudeikis, kanske framför allt känd för sina Saturday Night Live-framträdanden och komedifilmen "We're the Millers", har faktiskt spelat karaktären Ted Lasso ända sedan Premiere League skulle säljas in för amerikanska tittare - genom en rad reklamfilmer hos NBC Sports för snart tio år sedan. "Ted Lasso" är nämligen tränaren för ett amerikanskt fotbollslag, som plötsligt blir anlitad av en Premiere League-klubb... trots att han inte ens kan reglerna för sporten han själv kallar för "soccer".
 
Det är grunden för en serie som till ytan kan få till några lätta skämt, men som tack vare Sudeikis och den rutinerade manusförfattaren och tv-skaparen Bill Lawrences ("Scrubs", "Spin City", "Cougar Town") kombinerade förmågor har blivit en av årets mest hjärtvärmande och genuint genomgoda tv-serier. MovieZine har fått till en exklusiv intervju med både Sudeikis och Lawrence, som berättar för oss om varför de tycker att "Ted Lasso" är en särskilt viktig tv-serie i världen just nu.
 
Brendan Hunt som Coach Beard och Jason Sudeikis som Ted Lasso i "Ted Lasso". 
 
Hur bra koll hade du på "riktig" fotboll innan du gav dig på den här rollen som Ted Lasso? 
 
Jason: Haha, jag hade faktiskt inte så bra koll alls egentligen. Det lilla jag kunde kom framför allt ifrån att ha spelat typ Fifa 2000 på Playstation när jag bodde i Amsterdam, med min polare Brendan Hunt - som spelar Coach Beard och är en av seriens skapare tillsammans med mig och Bill. När vi gjorde reklamfilmerna så satte jag däremot in mig i det mer seriöst och föll verkligen för sporten på riktigt. 
 
Bill Lawrence tillsammans med sina skådespelare i den populära sitcomserien "Scrubs". 
 
Bill, du har skapat flera framgångsrika tv-serier under många års tid och dina sitcoms som "Scrubs" och "Spin City" påminner båda en hel del av "Ted Lasso", särskilt när det kommer till relationerna mellan karaktärerna. Vad var det som var mest intressant med att ta sig an det här projektet när Jason hörde av sig till dig?
 
Bill: Ett av de bästa besluten Jason fattade kring Ted Lassos backstory nu i serieversionen var att göra karaktären till en tränare på college-nivå i USA. Internationellt kanske folk inte riktigt uppfattar skillnaden, men NFL-tränare leder mer av ett företag med en mycket mer tydlig affärsvinkel medan en framgångsrik tränare för ett amerikanskt fotbollslag på college-nivå nästan alltid är kända för att ha skapat ett slags familjärt band inom truppen. 
 
Bill: Spelarna är nästan som deras egna söner och relationen mellan dem är mer än bara "spelare och tränare". Det här blir lite av nyckeln till vår serie, där vi redan i början får se hur Ted verkligen är en i gänget med sitt gamla lag i USA innan han reser över till Storbritannien för att träna det här stora Premiere League-laget med professionella spelare. Men han är fortfarande helt inställd på att bygga upp sitt lag genom positivitet och att man behöver finnas där för varandra. Vilket kändes som en riktigt bra grund för en serie, som vi verkligen behöver ute i världen just nu.
 

Skillnaden på reklamfilmerna och tv-serien

 
Reklamfilm från NBC sports från 2013.
 
I reklamfilmerna så är Ted Lasso en ganska arrogant och otroligt självsäker version av en amerikan, som mer eller mindre inte kan göra fel. Medan i serien så är han otroligt varm och kärleksfull och snarare alltid glad över att göra fel eftersom det innebär att det finns en möjlighet att lära sig något nytt. Bill nämnde ju lite om hur det här med positivitet var en grund för serien, men kan ni prata lite mer om hur diskussionerna gick kring att uppdatera karaktären från någon som ska fungera i korta reklamfilmer till en karaktär som kan bära en hel säsong på tv?
 
Jason: Superbra fråga! Sättet vi försökte pitcha serien innan vi fick grönt ljus för den var faktiskt genom att säga att om Ted sade något riktigt dumt och ogenomtänkt i reklamfilmerna så var det där klippet slutade, för att maximera skratten, men att i serien så skulle det vara där någon kom in och förklarade hur och varför han hade fel. Exempelvis redan i piloten när hans chef frågar om han vill gå på en rundtur och Ted svarar att han gärna vill se var drottningen bor, vilket hade varit ett ställe där reklamfilmerna hade slutat - men i serien förklarar hon att hon menade en rundtur av anläggningen där han ska arbeta och sedan fortsätter scenen och fördjupas. 
 
Jason: Vi låter honom behålla sin entusiasm och positivitet men gör honom mer mänsklig och villig att lära sig, vilket med tiden börjar att smitta av sig på alla han arbetar med... och förhoppningsvis även på folk som tittar på serien. Vi behöver nog alla lära oss att det är okej att göra fel men framför allt att det ger oss en chans att växa och lära oss något nytt.
 
Bill: Jason sålde även in Ted som en tredimensionell karaktär, som inte är antingen eller -utan har många sidor. Det finns både sorg och glädje inom honom även fast det framför allt är hans positivitet som lyser igenom. Jag kände nästan direkt när Jason började prata om Ted som karaktär att det här kunde bli riktigt bra... och att det skulle mycket till från min sida för att kunna förstöra hans vision, haha. Så det kändes som ett säkert och viktigt projekt att få ut i världen.
 

"Det måste alltid finnas en dold agenda"

 
 
Det händer flera gånger under säsongens gång att Ted är otroligt trevlig eller vänlig mot någon - och möts med skepticism eller nästan förakt. Vilket jag faktiskt tror är vad som skulle hända om Ted släpptes lös i den verkliga världen just nu också. Varför tror ni att det är så, för ni valde trots allt att ha med det i serien så jag antar att ni har funderat en del på det själva med? 
 
Jason: Jag tror att vi som människor ofta är väldigt cyniska av oss, vilket även blir ett av seriens teman... att det kan vara värt att släppa in folk och försöka förstå sig på dem bättre. Varje människa har sin egna inre strid. Under säsongens gång tror jag det är många som kommer att vänta på att vi ska få se någon riktigt mörk sida till Ted, som en slags motvikt till hans godhet. Men det visar sig att han helt enkelt är... en god man. Vilket blir allt mer ovanligt på både film och tv, med karaktärer som bara tillåts att vara goda rakt igenom. Men jag tror verkligen att vi behöver få se mer av det, om vi någonsin ska kunna bli mindre grund-pessimistiska som människor.
 
Bill: Jag behöver nästan inte hoppa in här alls, eftersom Jason svarade så bra på det. Men jag vill ändå kommentera att vi här i USA befinner oss i en slags värld som är så otroligt cynisk just nu, där jag inte ens vill peka finger åt vare sig republikaner eller demokrater... utan vi tycks alla vara i ett slags grundtillstånd av att inte kunna lita på varandra, inte kunna tro något gott om någon annan eller vad som sägs på tv eller nyheterna. Det måste alltid finnas en dold agenda. 
 
Bill: Jag befinner mig själv vid en punkt i livet där jag automatiskt blir misstänksam mot någon som aktivt väljer att arbeta inom politik. Men där får jag aktivt arbeta med mig själv och påminna mig om att jag faktiskt inte känner dem och inte vet vilken typ av människor dem är. När Jason sade att "vore det inte kul om vår serie kunde ha en slags ström av optimism och hopp i grunden?" så kändes det förvånansvärt inspirerande. Vilket fick mig att verkligen vilja arbeta med honom och jag är så glad över att den här serien nu finns ute i världen för folk att se.
 
 
De fyra första avsnitten av "Ted Lasso" finns tillgängliga hos Apple TV+, nya avsnitt släpps varje fredag. Den första säsongen kommer att bestå av totalt tio avsnitt.
 

Läs också: Sci-fi-serien "Foundation" kan bli Apples första megasuccé

 
Kommer du att ge "Ted Lasso" en chans? Kommentera gärna nedan!
| 16 augusti 2020 17:00 |