Intervju

Skribent

MovieZine

22 november 2015 | 21:00

Steven Spielberg vägrar se om sina gamla filmer

Vilken är favoritfilmen, om han får bestämma?
Med ”Spionernas bro” har Steven Spielberg gjort en av sina bästa filmer på många år. Den verklighetsbaserade filmen handlar om hur en principfast advokat i 60-talets USA försvarar en rysk spion – och sedan blir den som måste administrera en fångutväxling i ett Berlin där muren mellan öst och väst precis har byggts. MovieZine träffade den snart 70-åriga legenden i London.

Vad var det som intresserade dig i den här berättelsen?

- Att det var en berättelse om en man som stod upp för vad som var rätt. Sådana berättelser har alltid intresserat mig, som till exempel också ”Amistad” och ”Schindler´s List”. Jag är en historiefreak, precis som Tom Hanks, det var det som gjorde att vi först blev vänner. Jag tycker om att göra filmer om sådant som betyder något för mig, och om man har haft framgångar, så låter dom dig själv lägga snaran om halsen. Jag har tagit många risker de senaste tjugo åren.

Är det någon film du gjort som du tycker mest om?

- Det där är en fråga som det är omöjligt att svara på. Men jag tror väl, att om det är någon film jag kommer att bli ihågkommen för, så är det ”Schindler´s List”. Den har gjort avtryck.

Just den filmen hade ett viktigt budskap som är relevant idag. Tror du att en film kan förändra världen?

- Nej, det tror jag inte. Men en film kan kanske bidra lite, lite grann till att förändra någonting (han måttar med tummen och pekfingret). Bara så här lite, men det kan ju leda till något.Finns det någon film du ångrar?

- Nej, men det finns de som jag kan tycka inte blev särskilt lyckade. Men be mig inte säga vilka dom är.

Vad gör du om du ser på tv och en av dina filmer dyker upp där?

- Jag slänger mig efter fjärrkontrollen och byter kanal. Jag kan inte sitta ensam och se dom, jag ser för mycket av vad jag borde kunna göra bättre. Enda gången som jag ser på någon av mina gamla filmer är om mina barn ber mig sitta med dom, vi har sett ”Hook” tillsammans flera gånger. Fast jag klarar inte av att se ”Jakten på den försvunna skatten” längre. Den undviker jag.

Du var tidig med att använda skandinaviska skådespelare med Stellan Skarsgård i ”Amistad” och Peter Stormare i flera filmer. Nu är ju Skandinavien stekhett - är det några skådespelare därifrån som du håller ögonen på?

- Jag ser det aldrig så, jag tänker inte på varifrån en skådespelare kommer, jag ser på vad de gjort och om jag tycker de vore intressanta att jobba med. Så nationalitet betyder inget. Just nu arbetar jag med Rebecca Ferguson. Mitt bolag producerar ”Kvinnan på tåget”, som görs i New York, och där hon har en av huvudrollerna.

Funderar du någonsin på att dra dig tillbaka?

- Nej, jag har så mycket kvar att göra. Jag kan inte se bakåt, jag måste fortsätta att hitta och utforska bra berättelser. 

Vad gäller om ”Indiana Jones V”?

- Just nu händer ingenting, men vi funderar. Det gäller bara att hitta en bra historia.


Steven Spielbergs "Spionernas bro" har biopremiär på fredag.

Gunnar Rehlin
| 22 november 2015 21:00 |