Intervju

Skribent

Victoria Machmudov

19 december 2013 | 23:01

Steve McQueen blottar sekellång slavhandel

Efter fjolårets Tarantino-tappning av slaveriet, "Django Unchained", kommer nu ännu en film som berör ämnet. Huvudrollsinnehavaren Chiwetel Ejiofor och regissören Steve McQueen mötte pressen på May Fair Hotel för att tala "12 Years A Slave" – filmatiseringen efter Solomon Northups självbiografi.

Den stjärnspäckade filmen med Paul Dano, Paul Giamatti, Michael Fassbender, Benedict Cumberbatch och Brad Pitt i rollerna togs emot med applåder på pressvisningen. En journalist från The Guardian greppade mikrofonen under presskonferensen och sa att han antagligen inte skulle kunna se om filmen på grund av de brutala tortyrscenerna.

- Boken är ganska extrem och mitt ansvar är detta: antingen gör jag en film om slaveriet eller så gör jag det inte och jag bestämde mig för att jag vill göra en film om slaveriet och om man gör en film om slaveriet måsta man förstå varför människor var fängslade i träldom på det här sättet under 400 år. Det var genom mental och fysisk tortyr och det var en världshändelse, ett enormt hål i kanonen av film, ibland är det ett stort hål i människors tankar som de inte vill tänka på men för att föra fram detta måste folk komma ihåg varför jag som en individ sitter här idag. Jag är här som en individ på grund av att medlemmar i min familj gått igenom slaveri, säger Steve McQueen.

Chiwetel Ejiofor tillägger:

- Folk pratar om våld och sånt men det är ett konstigt handikapp om man inte kan tala om våld i en film om slaveriet. Man kommer inte gör någon av människorna inblandade rättvisa annars. Det är som att göra det om andra världskriget och inte få skjuta någon.

Ejiofor var enligt McQueen den enda han hade i åtanke inför rollsättning av Solomon Northup. Han var den enda som skulle kunna spela honom då han hade hållningen och värdigheten som krävdes för att gestalta Solomon Northup. Filmen baseras på memoarerna om när Northup 1841 kidnappades och drogades under en affärsresa i Washington av ett par vita män som utgavs sig för att vilja anställa honom som violinist på en circus. Ejiofor beskriver svårigheterna med att närmade sig rollen:

- Jag såg det ursprungligen som min uppgift att berätta historien om about slaveri-upplevelsen, att berätta en av de få historierna om inte den enda på biografer inifrån slaveri-upplevelsen. Så det var lite av ett hinder för mig, att klura ut och försöka berätta en så bred historia genom en person och jag insåg såklart att jag inte behövde göra det på något sätt. Jag behöver inte berätta hela historien om slaveriet, bara historien om Solomon Northup.

- Hans världsbild och sättet han närmar sig världen, sättet han närmar sig andra människor under dessa omständigheter var anmärkningsvärda faktiskt. Jag har försökt att räkna ut vilka hans specifika egenskaper är men jag tror att det huvudsakligen handlar om extraordinära reflexer för överlevnad och kärlek till livet samt en avsaknad av hat som han utnyttjar, han är förmögen att fortsätta genom detta system på grund av att han gör av sig av allt som inte är användbart för hans fysiska och psykiska överlevnad, fortsätter Ejiofor.

Hans Zimmer, en av Hollywoods störta filmkompositörer har tonsatt stora blockbusters som "Inception", "Pirates of Caribbean"-serien och "Rush". När Steve McQueen ringde upp honom inför "12 Years A Slave" var arbetet med Superman-filmen "Man of Steel" igång för full rulle. Steve formar handen som en telefon, förställer rösten och gör en imitation av kompositören med en med tysk brytning: "Steve, I'm destroying the world!".

- Vi hade två konversationer på fem timmar hemma hos honom och en annan konversation på tre timmar över telefon. Sedan kom jag till hans studio och han gör det här (Steve trycker ned pekfingret på bordet som han låtsas är en tangent och utbryter "wow"). All den konversation ledde till några toner så han måste dyka ner i narrativet så djupt att det översätts i honom på ett annat sätt, genom ljud.

Regissören som tidigare arbetat med Michael Fassbender på både "Hunger" och "Shame" passade på att hylla kollegan:

- Han är en konstnär, en fantastisk konstnär. Han är en kraft att räkna med, det finns någon form av magi kring honom. Han är den slags killen som får folk att gråta när han är på inspelningen.

"12 Years a Slave" får biopremiär imorgon, den 20 december.

| 19 december 2013 23:01 |