Exklusivt

Skribent

Jonatan Blomberg

6 augusti 2022 | 09:00

Simon Pegg: "Folk reagerar på rubriken snarare än det man faktiskt har sagt"

MovieZine snackar med skådespelaren och manusförfattaren Simon Pegg om tur och otur, ur hans perspektiv som en del av filmbranschen.
Simon Pegg har genom filmer som "Shaun of the Dead", "Hot Fuzz", fyra "Mission: Impossible"-filmer (hittills) och rollen som Scotty i "Star Trek"-filmerna, blivit en av Storbritanniens mest omtyckta (åtminstone i nördkretsar) skådespelare och manusförfattare på senare år.
 
Nu är han aktuell som röstskådespelare bakom en av två huvudkaraktärer i den nya animerade långfilmen "Tur", från Apple TV+. Filmen följer en särskilt otursam ung kvinna som mer eller mindre råkar snubbla rakt in i världen som skapar all tur och otur. Berättelsen påminner en hel del om en mix av filmerna "Insidan ut" och "Monsters Inc.". 
 
Inför premiären fick MovieZine chansen att snacka lite med Pegg om tur, otur och hur det egentligen är att få det han säger nedkortat och taget ur sin kontext mer eller mindre regelbundet. 
 
Simon Pegg lånar ut sin röst till katten Bob i "Tur".
 
Jag vet att du haft några tuffare perioder tidigare i livet. Men känner du dig tursam för var du befinner dig nu?
 
- Absolut, jag känner mig väldigt tursam. Att få göra det jag verkligen älskar att göra som mitt arbete, det jag försörjer mig på... det har aldrig gått mig obemärkt förbi hur mycket tur jag har över att befinna mig i en sådan situation. Även under perioder när jag inte känt mig lika tursam, så kan jag nu se tillbaka på den tiden och glädjas åt var det tog mig. Kanske var det tur i oturen, där jag lärde mig saker som senare hjälpt mig på olika sätt. Jag tror det är ett hälsosamt sätt att se tillbaka på saker... att ofta finns det nog en hel del tur i det som uppfattas som otur i stunden.
 
Jag förstår precis vad du menar. Och det känns ju faktiskt lite som temat för hela den här filmen "Tur" också. Var det en del av vad som gjorde att du ville hoppa på det här projektet?
 
- Nyanserna i det här manuset öppnade upp sig mer och mer under tiden vi spelade in mina delar av det faktiskt. Till en början så gillade jag bara idén med den här mystiska världen där all tur skapades, där det var den här magiska och vackra platsen... som samtidigt egentligen var mer eller mindre en kontorsbyggnad. Där det för alla som jobbade där var ett helt vanligt jobb.
 
- Och jag gillade hur katten Bob, som jag spelar, inte riktigt visar alla korten på en gång. Utan han har den här stora hemligheten... och jag gillar när mina karaktärer har något på gång bakom "fasaden" så att säga. Medan vi spelade in det så började jag verkligen gilla förhållandet mellan Sam och Bob. Sedan respekterade jag verkligen att filmen följer något så seriöst som ett barn som blivit för gammalt för barnhemmet och gått igenom fosterhemssystemet utan framgång.
 

"Saker man säger kan kortas ned till en clickbaitig rubrik"

 
Simon Pegg har spelat Benji Dunn i fyra "Mission: Impossible"-filmer tillsammans med Tom Cruise hittills.
 
Tidigare under sommaren så togs något du sade om Tom Cruise ur sin kontext [att Cruise aldrig kan erkänna när han har fel], så du var tvungen att kommentera det igen. Känner du att den här delen av branschen är mer frustrerande och fylld av otur för er skådespelare?
 
- Det är bara hur all information fungerar och tas emot nuförtiden. Saker man säger kan kortas ned till en clickbaitig rubrik - och sedan reagerar folk på rubriken snarare än det man faktiskt har sagt. Men det är samtidigt ett litet pris att betala för att få existera i den här branschen och att få vara i den här positionen jag befinner mig i, där jag ibland får säga att jag inte sade si eller så. Det är bara en del av processen.
 
- När det väl kommer till kritan så betyder det ändå ingenting, för det försvinner ändå bara någon dag senare... eftersom ingen bryr sig ändå. Det finns inget verkligt värde eller någon betydelse. Det kan irritera mig ibland hur det finns så mycket grejer som händer i världen, som är väldigt viktiga på riktigt. Men att folk hela tiden kollar åt andra hållet och fokuserar på vem som spelar vilken superhjälte eller vilken person som sade vad. Medan ingen bryr sig om det viktiga, det är faktiskt helt galet. 
 
 
"Tur" finns nu tillgänglig att streama hos Apple TV+. Nästa år kommer vi förhoppningsvis få se Pegg tillbaka i rollen som Benji Dunn tillsammans med Crusie i "Mission: Impossible - Dead Reconing - Del 1". Under helgen har vi även släppt vårt snack med Whoopi Goldberg och imorgon kommer vår intervju med Jane Fonda, som också lånat ut sina röster till andra karaktärer i "Tur".
 

ANNONS: Prova på Apple TV+ gratis i 7 dagar

 
Vilken är din favoritroll med Simon Pegg? Kommentera gärna nedan!
| 6 augusti 2022 09:00 |