Intervju

Skribent

Anders Eklöf

16 september 2022 | 16:00

Simon J. Berger om Kenny Starfighter: ”En lekfull tappning på Star Wars”

Skådespelaren Simon J. Berger berättar om hur det var att ta över rollen som skurken Dr Deo i den nya säsongen av kultserien "Kenny Starfighter", som har premiär idag.
Idag har tv-serien "Kenny Starfighter – Dr Deo slår tillbaka" premiär på SVT, som är en fortsättning på den kultserien från 1997 med Johan Rheborg i huvudrollen.
 
Efter att galaxhjälten Kenny Starfighter besegrade skurken Dr Deo tillsammans med tre barn är han spårlöst försvunnen. Dessutom glömde han kvar viktig utrustning på jorden, som hans kusin Penny Starfighter (Maja Rung) får i uppdrag att återhämta.
 
Även Dr Deo är tillbaka för att hämnas, som den här gången spelas av Simon J. Berger, som är känd från serier som "Upp till kamp", "Torka aldrig tårar utan handskar" och filmer som "Jönssonligan – Den perfekta stöten" och "Drottning Margareta".
 
MovieZine har snackat med skådespelaren om vad som lockade honom till rollen, hans relation till science fiction-genren och om chokladzingo verkligen är gott.
 
F523c8a87e68030ae24d4dd0f235d71a svt kennystarfighter 2022 e00 5fad
 
Jag tror att de flesta är mer van att se dig i mer prestigefyllda roller som i "Torka aldrig tårar utan handskar". Vad var det som lockade dig med den här rollen?
 
- Jag tycker framförallt att det här är en väldigt rolig produktion. Jag är väldigt förtjust i science fiction, så jag gillar personligen alla grejer som det här är referenser till. "Kenny Starfighter" är en väldigt lekfull tappning på "Star Wars" från början, så jag blev väldigt glad när jag blev tillfrågad att vara med.
 
Har du någon relation till den gamla serien?
 
- Jag var nog för gammal när den kom. Jag lade märke till den, men det är nog mer i efterhand som jag sökt upp den eller hört referenser genom åren. Det är en kultserie och jag tycker att den är gjord på ett roligt sätt och har kul humor. Det är inte riktigt en parodi på science fiction, utan mer en kärleksförklaring. Det var väldigt lätt att gå igång på.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
Maja Rung och Johan Rheborg som Penny och Kenny Starfighter
 
Det låter verkligen som att du är ett stort fan av just science fiction. Vad är det du gillar med genren?
 
- Det är helt klart en av mina favoritgenrer, både i litteratur och film. Jag roas dels av tankelekarna på ett väldigt grundligt och barnsligt plan, av hela "what if"-kärnan som finns i all science fiction. Genren är ofta bärare av väldigt starka kulturella företeelser, som det eviga undersökandet av ont och gott, arv och familj, ödet och den magiska synen på tillvaron som människan har ägnat sig åt ända sedan stenåldern. Det är sagor utklätt till science fiction. Mycket av den bästa science fiction utforskar vad det är att vara människa, genom att ändra på förutsättningarna.
 
I den nya "Kenny Starfighter"-serien spelar du en skurk. Har du tagit inspiration från några kända antagonister?
 
- Jag tar över rollen från Måns Westfelt (gick bort 2015), så därför blev det här väldigt speciellt. I vanliga fall roas jag väldigt mycket av att skulptera fram mina rollfigurer. Jag upplever det nästan som att jag står framför en tavelduk och arbetar fram karaktären. Här var processen annorlunda och en annan utmaning, att försöka göra samma rollfigur som tidigare. Utmaningen handlade om att se hur jag kan hedra och fortsätta på det som han gjorde, snarare än att skapa något originellt.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Hur var det att leverera repliker som "om du inte kan ordna fram det jag behöver väntar tarmsköljning med aceton"? Hur förbereder man sig för en sån här roll?
 
- Haha, det var lite i den typen av repliker som mitt rollarbete började. I vissa scener behöver jag leverera exakt samma repliker som Måns Westfelt sa 1997. Jag skulle försöka sätta de replikerna så absolut nära som det bara går, så att man nästan kan tro att det är samma ljud. Jag fick tugga de där replikerna om och om igen.
 
Hur var det att komma i dräkten?
 
- Kostymteamet var oroliga över att den skulle vara ganska plågsam att arbeta med, men det gick bra. Masken tog däremot tid att få på sig. Även om stora delar av ansiktet är mitt eget bygger man om hela huvudet. Kanske gick det lättare den här gången för att teamet lärde sig från förra gången. 
 
Vill du göra mer science fiction i framtiden?
 
- Ja, väldigt gärna. Det är väl vad jag har drömt om i många år. Jag har längtat lite efter att få göra de genrer jag gillar att titta på som publik, förutom de dramaserierna jag varit med i. Jag har fått spela riddare i "Drottning Margareta", fått vara rymdskurk här, men jag skulle mer än gärna göra mer av det här.
 
Chokladzingo, skulle du gilla det tror du?
 
- Nej, det tror jag inte. Jag är inte särskilt förtjust i läsk överhuvudetaget och ännu mindre den kombinationen.
 
"Kenny Starfighter – Dr Deo slår tillbaka" finns nu på SVT Play och sänds varje fredag på SVT1.
 
Vad har du för relation till Kenny Starfighter?
 
| 16 september 2022 16:00 |