Intervju

Skribent

Jakob Åsell

16 mars 2015 | 18:00

Shailene Woodley: "Jag har varit lyckligt lottad"

"Insurgent"-aktuella skådespelerskan pratar om uppoffringar och feministisk actionfilm.
Science fiction-filmserien "Divergent", baserad på Veronica Roths böcker, har fått ett brett genomslag bland den unga biopubliken världen över och bidragit till att ytterligare stärka den 23-åriga amerikanska skådespelerskan Shailene Woodleys roll som en tonårsidol och ung filmstjärna på frammarsch. 

Hon slog igenom stort när hon spelade mot George Clooney i Alexander Paynes Hawaii-familjedrama ”The Descendants” 2011 och har nått en ännu bredare publik genom sina roller i kärleksdramerna "The Spectacular Now" och "Förr eller senare exploderar jag”. 

MovieZines Jakob Åsell träffade en lite trött filmstjärna inför galapremiären av ”Divergent”-uppföljaren ”Insurgent” i Köpenhamn för att prata om genombrottet, uppoffringar och om feministisk actionfilm.

De senaste åren har din filmkarriär verkligen tagit fart och du har fått en hel del stora roller. Följer du en specifik strategi när du väljer roller eller går du mer på magkänslan?

- Jag har alltid gått på magkänslan, jag tror det är svårt att följa en strikt strategi i den här industrin eftersom den förändras hela tiden. Kanske tänker du göra ett drama under 2016, men så visar det sig då att alla manus du får är skit. Så strategier är svåra att följa.

Du har växlat mellan drama och actionfilmer, vilken genre är svårast att hantera?

- Jag skulle säga att action är svårare. Det du gör i dramafilmer är att reagera på din omgivning medan du i actionfilmer måste reagera på din fantasi och låtsas att saker händer omkring dig. Som vuxen är det mycket svårare än när du var barn. Nu står du framför tvåhundra personer helt själv, regissören ropar "låtsas att du är rädd!" och du ser mest ut som en idiot. Men när de sen lägger på musiken och ljudeffekterna så ser det plötsligt bra ut.

Large 3dea3fd3479eb5bddeba2925cc0ed0cd insurgent2

”Divergent”-serien centrerar mycket kring uppoffringar, både de du gör dem av rätt och fel skäl. Kan du känna att du själv gör uppoffringar i ditt liv genom att vara en del av denna sortens franchise?

- Jag skulle inte kalla det en uppoffring, eftersom att det är något jag själv valt och verkligen älskar. Men ibland, ja. Det kanske inte handlar om att jag offrar min anonymitet, kanske snarare den om den omfattning av hur mycket jag måste prata om mig själv. Det blir lite för mycket ibland.

En ny regissör och en större budget ligger bakom uppföljaren, hur påverkade det ditt arbete?

- Jag tycker att Robert Schwentke, vår nya regissör gjorde ett fantastiskt arbete med att behålla de starka bitarna från "Divergent" men även samtidigt med att sätta sin egen färg på uppföljaren. Han hade en tydlig vision om vad han ville göra men var också öppen för alla andras kreativa input.

I både "Divergent"-serien och "Hunger Games"-filmerna ser vi en lite annorlunda typ av hjälte mot vad många kanske är vana vid. Båda serierna lyfter fram starka och självständiga kvinnliga actionhjältar medan manliga skådespelare tillåts spela några av de "svagare" eller mindre modiga karaktärerna. Tycker du att man kan prata om en feministisk våg av actionfilmer ännu?

- Jag tycker definitivt att det har skett en ökning av kvinnliga huvudroller bortom flickväns- eller sekreterar-roller. Men jag tror inte att det är rätt att önska sig fler kvinnliga huvudroller på bekostnad av de manliga. Jag tycker att en balans mellan de båda är mer realistisk, för att det är så världen ser ut. Som vid det här bordet där vi har två kvinnliga och två manliga journalister. Jag är stolt över att den här filmen visar upp en del starka kvinnor och samtidigt visar starka män. De jobbar sida vid sida för att uppnå sina mål och jag tycker att det är ett fint perspektiv att ha på jämställdhet. Du kan inte ta ifrån den ena för att lyfta den andre, du måste uppmuntra båda könen att leva och frodas sida vid på ett sätt som fungerar för alla.

Large a9c7bb2918cc6d4e551e3bc4548b61b1 shailene1

Hur var det att arbeta med Kate Winslet och Naomi Watts?

- Kate är en fantastisk människa, hon kommer in på set varje dag och hejar på alla med ett stort leende. Hon är väldigt öppen och entusiastisk, en av de mest autentiska och genuina personer jag träffat. Naomi och jag träffades inte lika mycket, hon har en mjuk men stark feminin kraft inom sig, hon är kanske mer reserverad än Kate men utifrån vad jag har sett så har de båda bara underbara egenskaper.

Vilka är dina förebilder?

- Det förändras ständigt, mina bästa vänner är allihop förebilder för mig eftersom att jag beundrar dem som människor och deras liv. Inom den här industrin finns det också personer som tilltalar mig av olika skäl, såsom Kate Winslet i den här filmen och Laura Dern i "Förr eller senare exploderar jag". Så jag har varit lyckligt lottad att få jobba med dem båda.


 "Insurgent" har svensk biopremiär den 20:e mars.
| 16 mars 2015 18:00 |