EXKLUSIVT

Skribent

Alexander Dunerfors

13 juli 2015 | 09:00

Seth MacFarlane: ”Vi har inte gått över gränsen”

Regissören, manusförfattaren och rösten till Ted pratar om filmens råa ton, och var hans sjuka humor kommer ifrån.
Med animerade kultserien ”Family Guy” tyckte många att han kopierade framgångsrika ”The Simpsons”. Men snabbt blev det tydligt att Seth MacFarlanes råa, knäppa och skruvade humor inte liknar något annat. Filmerna ”Ted” och ”A Million Ways to Die in the West” var ytterligare bevis på att MacFarlane har en unik stil och förmåga att locka fram skratt. Nu kommer uppföljaren ”Ted 2” - om möjligt ännu vassare.

”Ted” blev en stor succé. Hur gick du tillväga med uppföljaren?

- Det handlar om att göra den annorlunda. Om den är bättre? Jag tycker det är en överlägsen uppföljare, storyn är bättre än i första filmen. Målet är bara att inte göra samma film två gånger. Man tar karaktärerna som folk lärt känna och älskar, och berättar en helt ny historia. Den ska inte upprepa sig själv, och förhoppningsvis har vi lyckats.

Är det lätt för dig att komma in i Teds röst, eller behöver du förbereda dig på något speciellt sätt?

- Det tar lite mer tid än några av mina andra karaktärer. Han har en Boston-dialekt som är väldigt specifik. Jag växte upp i det området, som även Mark (Wahlberg) gjorde. Jag levde med den dialekten som barn. Men jag har varit borta ett tag. Så när jag återvänder till Ted för 6-8 veckors pre-production i Boston, så är det faktiskt hjälpsamt för jag får vara runt om i stan och höra dialekten innan vi börjar filma. Det krävs lite mer förberedelse än, säg, ”Family Guy”. Du har en del ganska råa skämt i filmen. När du skriver ett manus som Universal måste godkänna, är något förbjudet?

- Nej, egentligen inte. Vi skriver inte för att chockera någon. Vi försöker få folk att skratta, och om det också är chockerande… så får det vara så. Universal har gett oss ganska fria händer att göra den film vi vill göra. Vi använder också vårt egna omdöme, det finns saker vi inte skulle göra. Se på filmer som ”Ted 2”, första ”Ted” eller ”A Million Ways to Die in the West”. Alla är de komedier som blivit barnförbjudna enbart på grund av att de svär och röker på, haha.

Men när du skämtar om sådant som Charlie Hebdo eller Germanwings. Tror du inte att det kan vara stötande för några?

- Därför måste man visa filmen för en testpublik. Frågan är också, var kommer skämtet ifrån? I den specifika scenen går hela skämtet ut på att det är tragiska händelser som inte hör hemma på en komediklubb. Vi tror att folk inser att det är där skämtet kommer ifrån, att våra två karaktärer beter sig som idioter. Det är det roliga. Alla som någon gång har varit på en improvisations-show vet att det alltid sitter en knäppis längst bak som ropar ut saker man inte kan använda. Men man måste fortfarande testvisa filmen. Vi testade den scenen, och hela filmen, minst åtta gånger och alltid skrattade de högt. Det är som att hålla i en ståuppakt, man får veta om man gått över gränsen, och vi har inte gjort det.

All denna bisarra humor och kreativitet som du har, var kommer den ifrån?

- Jag vet inte, men förmodligen från min familj. Min mamma hade en ganska vass humor, mina kusiner hade en otroligt bisarr och fantastisk känsla för humor. Det är en kombination av vad jag har plockat upp hos mina släktingar och arbetet med många begåvade komediförfattare under min karriär. Lägg ihop allt det så har du förhoppningsvis utvecklat en röst.


"Ted 2" går upp på bio 15 juli.
| 13 juli 2015 09:00 |