Intervju

Skribent

Mats Karlsson

5 september 2009 | 13:35

"Scary Movie är riktigt uselt"

Fredrik "Fredde" Granberg blev ett med svenska folket med bl a "Ronny och Ragge" tillsammans med Peter Settman. Nu ska Granberg ge den svenska polisfilmsgenren en välriktad men humoristisk spark med "Kommissarie Späck", en parodi på framför allt Beck-filmerna. MovieZine satte sig ner med Granberg för att för att snacka parodifilm och för att ta reda på vilka förväntningar vi ska ha på Sveriges första försök i genren.

Var har du hållit hus de senaste tio åren?

Haha! Jag har legat under en sten... Nej, jag har gjort mycket grejer faktiskt, många barnprogram och jag har också ett produktionsbolag tillsammans med producenten Lukas Wojarski. Vi gör TV och film och så skriver jag mycket manus och barnböcker, men jag har även regisserat en massa grejer. Det är vad jag har pysslat med de senaste åren och då syns man inte lika mycket.

Jag tycker att det är roligt att stänga in sig själv i en massa smågrejer och jag kan helt enkelt inte låta bli att göra sådana saker. Jag tycker dock fortfarande att det är kul att vara framför kameran, då och då. Men jag brinner nog mer för att vara bakom kameran, i alla fall just nu.

Har du aldrig funderat på att återförenas med din gamla parhäst Peter Settman?

Jodå, vi har pratat lite fram och tillbaka, det har vi gjort. Men det har inte kristalliserat sig något än. Nu driver han sitt eget produktionsbolag Baluba och så är han ju en jättebra programledare.

Vad var det som fick dig till det här projektet?

Grünvald Larsson (Johan Hedenberg) och Mårten Späck (Leif Andrée)Det började med Guldbaggegalan som sändes 2007. Vi gjorde den visserligen redan 2006, men den sändes inte förrän 2007. De ringde mig och ville ha humorinslag till Guldbaggegalan, för de ville göra den lite folkligare. Galan hade ju varit klubben för inbördes beundran och bara för branschen. Då tyckte vi att det skulle vara jättekul att få göra fejkade filmtrailers. Det kändes som en bra grej att köra på. Späck var en av dem vi gjorde då. Vi märkte att det föll jävligt väl ut, så vi gjorde om samma grej nästa år som resulterade i Späck 2.

Då insåg vi att det fungerade skitbra och det såg verkligen ut som originalet, men ändå inte. Då kom jag och tänka på alla amerikanska filmer, "Nakna pistolen" och "Hot Shots". I USA har de en spoof-tradition, till skillnad mot vad vi har här. Vi har faktiskt inte gjort en enda parodifilm, någonsin. Därför kände vi att vi borde kunna göra något större av Späck med tanke på de populära fejktrailarna. Att göra en hel film med "Nakna pistolen"-style, fast på svenska.

Vi började med att skriva manus och presenterade idén för producenten Peter Possne och han tände på idén direkt. Det var viljan att göra något helt nytt som drev mest. Det är första gången och det känns jävligt kul och spännande. Det är helt otroligt att det aldrig har gjorts någon gång tidigare.

Varför tror du att ingen har kommit på det här tidigare?

Vi har ingen stor humortradition i Sverige. Det är nu på senare år det har kommit stand-up och det är först nu det börjar bubbla i grytan. Traditionellt sett har svensk film varit synonym med ångest här i Sverige. Det är Bergman, ångest och det är tungt. På sextiotalet var det naket. Det kan nog vara anledningen till att det inte har gjorts sådana här grejer förut. Komedi i Sverige har varit Lasse Åberg och det är en helt annan grej.

Hade det här varit genomförbart för 10-15 år sedan?

Idén hade kanske inte fungerat om vi hade gjort det på polisgenren, för då var inte lika stort som det är nu. Svensk polisfilm har ju blivit ett begrepp nu med Beck, Wallander och alla möjliga. För 15 år sedan fanns inte den här massproducerade polisfilmsgenren. Jag tror inte att en sådan här parodi hade fått samma respons som nu. Visserligen har den inte haft premiär än, men jag tror att den kommer tas emot rätt väl. Alla har en referens till Beck vilket gör det väldigt tacksamt att skoja med.

Sedan har vår film en story, till skillnad mot "Scary Movie" och alla de här rullarna som mest består av sketcher. Med "Nakna pistolen" fanns det en story så vi har gått mer åt det hållet. Det här en historia som fungerar, men som är jävligt dum. Skulle man ta bort humorn skulle det kunna vara en av de sämsta Beckfilmerna.

Skulle du vilja beskriva Kommissarie Späck som en svensk "Nakna pistolen"?

Ja, det skulle jag vilja göra utan att göra några som helst jämförelser. I övrigt är vi väldigt noga med att inte sno någonting. Men stilen på humorn är åt det hållet. En understatement-humor som är seriöst spelad med något skitfånigt i bakgrunden. Man säger något fånigt på fullaste allvar.

Vilka andra polisfilmskaraktärer kommer vi att få se i Kommisssarie Späck? 

Tanken är att vi ska vi få en liten inblick i de andra polisfilmerna. De är ju ganska lika de här filmerna med sin uppbyggnad. Visserligen heter den Späck, men det är ju också den största polisfilmen. Har man bara sett Wallander kommer man känna igen sig. De är som sagt väldigt lika, utan att säga att de härmar varandra. Det finns ju en viss likhet mellan de här produktionerna.

Har du pratat något med Beckfilmernas producent Tomas Michaelsson om detta projekt?

Nej, det har jag inte gjort. Men vi är ju inte ute för att vara elaka mot någon. Jag är inte så förtjust i elak humor. Om det ska vara elakt måste det finnas hjärta med i spelet. Jag tycker inte om när det är kallt och när man kastar bajs på någon. Det tycker jag inte är så speciellt kul. Vi driver ju med genren, men med mycket hjärta. Så jag tror inte att de kommer att bli sura faktiskt. Jag har svårt att tro det. Jag hoppas att folk kan ha den självdistansen. Det de har skapat är så stort att det går att skoja med det. Det är snarare en hyllning eller en bekräftelse på att det är en succé. Hade det inte blivit en succé hade det inte fungerat att göra en parodi på det.

Varför väljer du att ställa dig bakom kameran och inte framför?

Jag vill satsa på regin, för jag tycker det är väldigt kul att få andra att vara roliga. Jag har gjort mycket kul själv, men gillar verkligen att få andra skådespelare att bli roliga. De som inte är kända för att vara roliga, men har en seriös bakgrund. Alla som har följt min karriär vet att jag har en väldigt oborstad stil. Skulle jag ställa mig framför kameran igen måste det vara en seriös roll. Det har jag faktiskt aldrig gjort i hela mitt liv. Men jag har ett projekt på gång där jag kommer att ställa mig framför kameran. Det ska jag göra innan jag lägger ner och det ska bara handla om mig. En riktig egotripp blir det.

Vad menar du med att lägga ner?

Jag lägger ner hela skiten och flyttar utomlands.

Menar du allvar?

Nej, jag vet inte. Men det finns en vilja till förändring. Det blåser förändringens vindar. Sedan handlar om att få rätt projekt. Jag har ett behov att göra annat. Det har hänt mycket genom åren med sjukdomar, dödsfall och fan och hans moster. Man har fått en annan syn på livet. Jag tycker fortfarande att det är roligt, det ska jag inte sticka under stolen med. Men jag har gjort det, så nu söker jag lite andra vägar kan man säga utan att låta alltför drastisk. Men lite så är det. Det kommer dock inte att utesluta att jag kommer att göra någon jävligt fånig grej.

Vilka är dina personliga favoriter inom parodigenren?

Det måste vara "Hot Shots 1 och 2". De är riktigt, riktigt jävla kul. De har ett lite högre tempo än "Nakna pistolen" och framför allt ettan håller väldigt bra. Den är riktigt kul alltså. Fast "Hot Shots 1" där de gör parodi på "Top Gun" är så hysteriskt kul. När de kommer och ska landa på hangarfartyget så ser man en handikapplats. Det är så jävla sjukt alltså. Sedan flygfighten när de rollar över och alla pengar rasar ur, haha.

Men jag älskar också de gamla Rosa Pantern-filmerna. De är inga spoof-filmer, men de har Peter Sellers understatementhumor. Han var en jävel på slapstick. Vi har också en massa slapstick i Späck. Det blir en massa Rosa Pantern-inslag och den stil som regissören Blake Edwards hade. Hans stil på att presentera en slapstick, dvs att sällan klippa utan att bara låta det ske. Det är fruktansvärt roligt. Jag gillar ju att inte klippa upp humor. Ska man gå in i en stolpe så kan man klippa ihop det, men då ser man att det är klippt och fejkat. Det ska vara på riktigt. Det är då det blir riktigt roligt. Det kommer att bli långa tagningar även här.

Du glömde faktiskt att nämnda parodifilmen nr 1, "Titta vi flyger" ("Airplane").

Ja, den ja av bröderna Zucker. Den är ju hysteriskt kul! Det är framför allt de gamla spoof-rullarna som är de bästa. De nya filmerna som "Scary Movie" är faktiskt riktigt usla och det är verkligen ingen jämförelse jag vill göra med den här filmen. De nya är skit faktiskt. Mel Brooks gamla rullar som "Spaceballs" är däremot riktigt bra. De nya är ju bara en massa sketcher och har ju ingen story alls. Det är ganska dåliga sketcher också. Det blir inte bra. Så är inte alls den här filmen. Den ska vara välgjord och se ut som Beck med mycket understatementhumor.

Därför är riktigt roligt att ha riktiga karaktärsskådespelare som säger en helt urfånig sak på fullaste allvar. Det är ingen som spelar sketch i den här filmen. Vrider man ner ljudet ska man kunna tro att det är en ny Beckfilm. Så det är ingen som kommer att ha på sig knasiga kläder utan det blir "death serious", men urfånigt (haha).

| 5 september 2009 13:35 |