Intervju

Skribent

Jonatan Blomberg

28 juli 2022 | 11:30

Ismael Cruz Cordova: "Det fanns inga alver som såg ut som jag"

MovieZine har pratat med Ismael Cruz Cordova och Nazanin Boniadi om vikten av representation och mångfald i "Sagan om ringen: Maktens ringar".
Det börjar närma sig premiär av Prime Videos megasatsning "Sagan om ringen: Maktens ringar", världens dyraste tv-serie hittills. Dyrast betyder ju däremot inte nödvändigtvis bäst och många av de mer hängivna Tolkien-fansen verkar ha hängt upp sig på några specifika detaljer, som dykt upp i det vi har fått se ur serien hittills.
 
Till exempel att Galadriel aldrig skulle ha burit en viss typ av rustning, att dvärgprinsessan inte hade något skägg eller att den nya alven Arondir spelas av en skådespelare som inte råkar vara vit. Under Comic-Con i San Diego avslöjades det däremot att Galadriel får just den där rustningen vi fått se i gåva av någon hon möter på sin resa och att det hade varit oartigt att inte ta emot den. Jag har själv pratat med skådespelerskan Sophia Nomvete, som spelar dvärgprinsessan Disa... och hon försäkrade mig att hennes karaktär kommer att ha skägg (för den som bryr sig).
 
När det kommer till alven Arondir, som spelas av skådespelaren Ismael Cruz Cordova ("The Undoing"), så tänkte jag redan nu dela med mig av en liten del av vårt långa snack med honom och hans motskådespelerska Nazanin Boniadi (som spelar människan Bronwyn). Vårt samtal gled nämligen in på just representation och hur de båda skådespelarna ser på faktumet att en puertorican och en iranier får spela ett förbjudet kärlekspar i "Sagan om ringen: Maktens ringar". Och varför det inte kändes som att skaparna bakom serien bara "bockade i mångfalds-rutan" när man valde att sätta Ismael i rollen som en alv.
 
Nazanin Boniadi och Ismael Cruz Cordova som Bronwyn och Arondir i den första säsongen av "Sagan om ringen: Maktens ringar".
 
Det är en het fråga för många men hur ser ni på "Maktens ringar" när det kommer till just representation och mångfald? 
 
Nazanin: Det är allt. För oss båda, vi fick genast ett band till varandra på grund av att vi är aktivister vid sidan av våra jobb som skådespelare. Vi har båda kämpat för bättre representation och inkludering under hela våra liv, genom våra arbeten. Jag kunde verkligen inte ha vågat hoppas på en bättre partner i den här serien, jag blir nästan lite rörd bara över att tänka på det.
 
- Jag känner verkligen att det inte finns något vackrare än att få vara i en position där du tillhandahåller möjligheten för yngre tittare med liknande etnicitet och härkomst att få se sig själva representerade på skärmen. För att själva kunna se att möjligheten att uppfylla den drömmen finns där, om det nu är något man själv drömmer om. Man är inte bara en stereotyp, kliché eller placerad i ett visst fack baserad på hur man ser ut eller var man kommer ifrån. Det är tillåtet att drömma stort.
 
- Inte nog med att vi båda kommer från underrepresenterade grupper, så är just vår mix särskilt betydelsefull att se också. En iransk och en puertoricansk skådespelare tillsammans. Om inte annat, så borde det ju representera vad en verklig gemenskap är och vad vår värld borde stå för och sträva efter.
 

"Du kan inte vara en alv"

 
Ismael Cruz Cordova som Arondir i den första säsongen av "Sagan om ringen: Maktens ringar".
 
Ismael: Jag håller helt med. Det enda jag skulle vilja lägga till här är nog en liten personlig historia. När jag såg Peter Jacksons "Sagan om ringen"-trilogi så föll jag helt pladask för den. Precis som de allra flesta andra gjorde som såg den. Jag ville liksom alltid vara en alv, efter att jag såg filmerna. Men det enda negativa med just det var ju att det inte fanns någon sådan representation alls kring alverna.
 
- Det fanns inga alver som såg ut som jag, vilket folk också poängterade för mig. När jag sade att jag ville vara en alv, så fick jag till svar att "du kan inte vara en alv". Så det blev bara en slags dröm som jag höll för mig själv. När jag nu faktiskt spelar en alv, så känns det på något sätt extra speciellt för mig. Det är något som den här serien har gjort väldigt bra. 
 
- Men. Låt oss prata om det. Jag vet att det har varit en push i branschen för att det ska finnas mer mångfald, representation och inkludering, en medveten kraftansträngning för att få hela vår bransch att tänka annorlunda här. Och det kan ibland leda till att det känns som att vissa produktioner bara försöker bocka av vissa rutor. Men "Maktens ringar"-produktionen har verkligen lyckats rollsätta varje liten karaktär med en skådespelare som liksom... delar sin själ med karaktären den spelar. Det var inte "färgblind rollsättning" man sysslade med, utan man var ute efter folk vars egen själ mötte och kunde sammanflätas med sin karaktärs.
 
- Ni kommer att få se Robert Aramayo som Elrond, Morfydd Clark som Galadriel och Sophia Nomvete som Disa. Och hon är Disa, det fanns liksom aldrig någon fråga om saken. Det fanns inga andra som hade kunna förkroppsliga just dessa karaktärer. Och jag känner verkligen exakt samma sak om min egen roll, sedan den första dagen jag läste den. Under alla månader av auditions, så kände jag helhjärtat under hela den tiden att det här var min roll att spela... att Arondir ville att jag skulle spela honom och så känner jag fortfarande. 
 
 
Den första säsongen av "Sagan om ringen: Maktens ringar" får premiär hos Prime Video den 2 september. Inför och efter premiären så kommer vi att släppa ett helt gäng med intervjuer med skådespelarna och folket bakom kulisserna. Hela vårt snack med Ismael Cruz Cordova och Nazanin Boniadi, där de berättar mer om just sina karaktärer och hur de passar in i historien, kommer att släppas i samband med att det andra avsnittet för säsongen släpps. 
 

Läs också: Oviss framtid för tv-branschen om "Sagan om ringen: Maktens ringar" floppar

 
Är du peppad på att få se hur bra Prime Video har lyckats att sätta ihop världens mest påkostade tv-serie någonsin? Kommentera gärna nedan!
| 28 juli 2022 11:30 |