Exklusivt

Skribent

Jonatan Blomberg

17 september 2022 | 18:00

"Maktens ringar"-stjärnorna: "Det är rätt skådespelare på rätt plats"

MovieZine snackar med skådespelarna bakom "Maktens ringar"-karaktärerna Arondir och Bronwyn, den förbjudna relationen mellan deras karaktärer, mångfald, representation och enorma mängder träning för att komma i form.
Den första säsongen av "Sagan om ringen: Maktens ringar" har nu redan hunnit släppa hälften av sina totalt åtta avsnitt. Med miljontals tittare debatterandes kring vilken karaktär som möjligtvis skulle kunna vara en förklädd Sauron, om en annan kan tänkas vara Gandalf och huruvida Galadriel log lite väl mycket när hon red på den där hästen... så var det faktumet att alven Arondir skulle spelas av den mörkhyade skådespelaren Ismael Cruz Cordova från Puerto Rico som upprörde mest inför premiären av serien.
 
MovieZine fick chansen att snacka med både Ismael och hans motskådespelerska Nazanin Boniadi om arbetet som gick in i skapandet av den första säsongen av "Maktens ringar" och har de tog sig an karaktärerna Arondir och Bronwyn tillsammans. Under vårt samtal hinner vi prata om allt från varför det kändes viktigt för Ismael att kunna göra alla sin stunts själv, hur de själva ser på sina karaktärer och huruvida det finns någon som helst sanning i att man fick sina roller bara för att "mångfalds"-rutan behövde bockas för...
 

"Hon är som en fantasy-version av mig själv"

 
Tyroe Muhafidin och Nazanin Boniadi i "Maktens ringar". 
 
Vilka roller är det ni axlar i "Maktens ringar" och vad gjorde ni för att förbereda er inför rollerna? 
 
Nazanin: Jag spelar Bronwyn, hon är en människa från South Lands. Hennes folk valde historiskt sett fel sida och valde att följa ondskan, vilket gjorde att man förvisades till det här karga och ofruktbara landskapet i södern. Sedan dess har hennes folk försökt bevisa att man inte längre följer ondskan utan att man har lämnat det bakom sig, byggt upp ett nytt samhälle och hoppas kunna återvinna förtroendet från andra folkslag igen.
 
- Hon är också en ensamstående mamma till en tonårspojke som gillar att göra tvärt emot vad hon säger. Hon är sin bys helare och har även en förbjuden romans med skogsalven Arondir, som spelas av den förträfflige skådespelaren Ismael Cruz Cordova som sitter här bredvid mig.
 
- Det jag älskar med Bronwyn och hur jag förberedde mig inför den här rollen är faktumet att hon är just en helare. För jag började faktiskt utbilda mig till läkare en gång i tiden - så jag kunde verkligen förstå mig på den delen av henne. Hon försöker förbättra omständigheterna för sitt folk... och jag är själv en aktiv aktivist som försöker förbättra förutsättningarna för människor i mitt hemland, Iran. Det gjorde också att jag kände ett väldigt tydligt band till min karaktär. På det stora hela så är hon som en fantasy-version av mig själv, vilket är varför jag är så glad för att jag fick chansen att spela henne. Särskilt tillsammans med den här vackra alven vid min sida.
 

"Vilket är vad som leder karaktärerna in på den här väldigt förbjudna vägen"

 
Large d0ed738c36ae3c54737f48eb7adacfe5 rpaz s1 210126 rotben 00378 r1 crop
 
Ismael: Jag önskar nästan att det var en riktig beskrivning av mig. En vacker alv, haha. Jag spelar i alla fall Arondir, en skogsalv och soldat som stationerats nere i South Lands för att hålla koll på Bronwyn och hennes folk. Eftersom de som sagt valde den onda sidan istället för den goda, så nu håller man ett extra öga på dem.
 
- Under den resan, som en krigare och nyfiken älskare av naturen, på grund av att han är en alv, så växer ett band till Bronwyn fram allt mer. Eftersom hon också på många sätt är en slags krigare och definitivt någon som älskar naturen. Båda två har även en extrem nyfikenhet kring den andra och inser snart att man har mer gemensamt än man inte har gemensamt. Vilket är vad som leder karaktärerna in på den här väldigt förbjudna vägen, som ni får lära er mer om när serien släpps sedan. 
 
- När det kommer till min egen inspiration och hur jag förberedde mig inför rollen så kände jag direkt att jag kunde knyta an till den på ett nästan själsligt plan. Jag har behövt överkomma en hel del saker under mitt liv, med en slags drivkraft som gjort att jag kunnat kriga mig fram. Jag tog mycket inspiration från det verkliga livet, hur man alltid kan och behöver utvecklas och bygga upp sig själv på nytt när man ställs inför motgångar. Det är verkligen Arondir i ett nötskal. 
 

"Jag får fortfarande gåshud när jag tänker på det."

 
Large d0ed738c36ae3c54737f48eb7adacfe5 rpaz s1 210126 rotben 00161 r4
Ismael Cruz Cordova under inspelningarna av det fjärde avsnittet av "Maktens ringar".
 
En ambitiös tv-serie av det här slaget kommer givetvis att bjuda på en hel del stunts och krävande scener. Hur mycket träning blev det?
 
Ismael: Förberedelserna här var verkligen allt. Jag både behövde det och älskade det. Jag har varit en atlet innan jag började skådespela och tävlade exempelvis i simning under min uppväxt och gick sedan över till olika martial arts och boxning. Men för den här rollen krävdes mycket av mig, för som vi redan vet så är ju alvernas fysik väldigt imponerande i allmänhet. När de dessutom bestämmer sig för att bli krigare, så är deras lätta steg och graciösa sätt att röra sig på kombinerat med deras förhöjda sinnen, väldigt viktigt att få till på ett trovärdigt sätt framför kameran.
 
- Jag ville inte att man skulle behöva klippa fram och tillbaka mellan mig och en stuntman för den typen av scener. Eftersom jag har imponerats och inspirerats flera gånger av att se andra skådespelare göra sina egna rörelser och stunts. Michelle Yeoh är ett tydligt exempel, där jag minns hur jag såg henne i "Crouching Tiger, Hidden Dragon" och visste att det var hon som gjorde alla stunten själv. Det är så otroligt vackert sammansatt, med hennes rörelser och hur det låter berättelsen komma till liv. Jag får fortfarande gåshud när jag tänker på det. När det visuella gifter sig med berättelsen på det sättet. Det låter en som tittare att verkligen omfamnas och fördjupas av det du ser, utan att man tas ut ur det på grund av klippningen. Det var vad jag ville möjliggöra även här, så jag tränade väldigt hårt för att nå dit.
 
Large d0ed738c36ae3c54737f48eb7adacfe5 credit ben rothstein prime video 00198 r2
Nazanin Boniadi och Ismael Cruz Cordova i "Maktens ringar". 
 
Nazanin: Han tränade verkligen otroligt hårt och dedikerat. Jag minns hur jag brukade fråga om vi skulle gå ut och äta, men att han brukade svara att han var helt utmattad. Det var så fysiskt krävande för dig. 
 
Ismael: Ja, jag tränade nog mellan åtta på morgonen och fem på eftermiddagen nästan alla dagar som jag inte skulle stå framför kameran. När vi spelade in scener så hade jag möjlighet att göra viss träning även på inspelningsplatsen. Vi kombinerade fem olika martial arts och använde dem för att skapa en "egen" slags martial arts-gren och adderade även bågskytte och några andra rörelser, för att skapa ett sätt för Arondir att röra sig på. Med det sagt, Nazanin tränade en hel del hon med!
 
Nazanin: Haha ja, det blev en hel del träning för mig med. Jag har framför allt en särskilt krävande del i det andra avsnittet som jag behövde träna och förbereda mig specifikt inför. För mig var rörelse väldigt viktigt för min karaktär. Jag använde Renée Zellwegers karaktär Ruby Thewes i "Åter till Cold Mountain" som inspiration och kollade på en massa Sigourney Weaver-actionfilmer, för att få fram den typen av fysik som hon utstrålar. Till skillnad från den lätthet som Arondir kommer med. Våra karaktärer är väldigt olika där. 
 
Ismael: Det finns ett kort på oss vid en brunn, jag vet inte om ni har sett det än. Men det syns ganska tydligt redan där. På sättet hon sitter medan jag står, det finns en kontrast där. Men när det kommer till det själsliga mellan våra karaktärer så finns det mycket mer gemensamt. 
 

"Det fanns inga alver som såg ut som jag, vilket folk också poängterade för mig."

 
Nazanin Boniadi och Ismael Cruz Cordova i "Maktens ringar". 
 
Ismael, du är från Puerto Rico medan Nazanin är från Iran. Det är en het fråga för många men hur ser ni på "Maktens ringar" när det kommer till just representation och mångfald? 
 
Nazanin: Det är allt. För oss båda, vi fick genast ett band till varandra på grund av att vi är aktivister vid sidan av våra jobb som skådespelare. Vi har båda kämpat för bättre representation och inkludering under hela våra liv, genom våra arbeten. Jag kunde verkligen inte ha vågat hoppas på en bättre partner i den här serien, jag blir nästan lite rörd bara över att tänka på det.
 
- Jag känner verkligen att det inte finns något vackrare än att få vara i en position där du tillhandahåller möjligheten för yngre tittare med liknande etnicitet och härkomst att få se sig själva representerade på skärmen. För att själva kunna se att möjligheten att uppfylla den drömmen finns där, om det är något man själv drömmer om. Man är inte bara en stereotyp, kliché eller placerad i ett visst fack baserad på hur man ser ut eller var man kommer ifrån. Det är tillåtet att drömma stort. 
 
- Inte nog med att vi båda kommer från underrepresenterade grupper, så är just vår mix särskilt betydelsefull att se också. En iransk och en puertoricansk skådespelare tillsammans. Om inte annat, så borde det ju representera vad en verklig gemenskap är och vad vår värld borde stå för. 
 

"Det har varit en push i branschen för att det ska finnas mer mångfald, representation och inkludering"

 
Large d0ed738c36ae3c54737f48eb7adacfe5 rpaz s1 210115 rotben 00170 r3
Nazanin Boniadi, Ismael Cruz Cordova och Tyroe Muhafidin i "Maktens ringar". 
 
Ismael: Jag håller helt med. Det enda jag skulle vilja lägga till här är nog en liten personlig historia. När jag såg Peter Jacksons "Sagan om ringen"-trilogi så föll jag helt pladask för den. Precis som de allra flesta andra gjorde som såg den. Jag ville liksom alltid vara en alv, efter att jag såg filmerna. Men det enda negativa med just det var ju att det inte fanns någon sådan representation alls kring alverna. Det fanns inga alver som såg ut som jag, vilket folk också poängterade för mig. När jag sade att jag ville vara en alv, så fick jag till svar att "du kan inte vara en alv". Så det blev bara en slags dröm som jag höll för mig själv. När jag nu faktiskt spelar en alv, så känns det på något sätt extra speciellt för mig. Det är något som den här serien har gjort väldigt bra. 
 
- Men. Låt oss prata om det. Jag vet att det har varit en push i branschen för att det ska finnas mer mångfald, representation och inkludering, en medveten kraftansträngning för att få hela vår bransch att tänka annorlunda här. Och det kan ibland leda till att det känns som att vissa produktioner bara försöker bocka av vissa rutor. Men "Maktens ringar"-produktionen har verkligen lyckats rollsätta varje liten karaktär med en skådespelare som liksom... delar sin själ med karaktären den spelar. Det var inte "färgblind rollsättning" man sysslade med, utan man var ute efter folk vars egen själ mötte och kunde sammanflätas med sin karaktärs.
 
- Ni kommer att få se Robert Aramayo som Elrond, Morfydd Clark som Galadriel och Sophia Nomvete som Disa. Och hon är Disa, det fanns liksom aldrig någon fråga om saken. Det fanns ingen annan som hade kunna förkroppsliga just dessa karaktärer. Och jag känner verkligen exakt samma sak om min egen roll, sedan den första dagen jag läste den. Under alla månader av auditions, så kände jag helhjärtat under hela den tiden att det här var min roll att spela... att Arondir ville att jag skulle spela honom och så känner jag fortfarande.
 
Nazanin: Precis som jag sade tidigare, jag ser Bronwyn som fantasy-versionen av mig själv av en anledning. Jag håller verkligen med. Det är rätt skådespelare på rätt plats.
 
 
De fyra första avsnitten av "Sagan om ringen: Maktens ringar" finns nu tillgängliga hos Prime Video. Den första säsongen kommer att bestå av totalt åtta avsnitt, där ett nytt avsnitt släpps varje fredag.
 

Läs också: MovieZine möter svenskfödda skådespelerskan bakom Galadriel i "Maktens ringar"

 
Vad tycker du om Ismael Cruz Cordovas och Nazanin Boniadis insatser som Arondir och Bronwyn hittills i "Maktens ringar"? Kommentera gärna nedan!
| 17 september 2022 18:00 |