Intervju

Skribent

Alexander Kardelo

23 februari 2012 | 19:01

"Så skapade jag T-1000"

Sverigeaktuelle Robert Patrick om sina favoritroller, inspirationen till "Terminator 2" och ryktena om en uppföljare...

Trots 20 år på nacken är "Terminator 2" fortfarande en svåröverträffad actionfilm, en spektakulär smällkaramell med sci-fi-inslag, med ett driv och tempo - och en antagonist - som få filmer kommer nära.  

Med skådespelaren Robert Patrick på väg till Sci-Fi-mässan i Malmö tog jag tillfället i akt att fråga ut honom om en av mina absoluta favoritfilmer genom tiderna...

Hur förberedde du dig inför att spela vad som praktiskt taget är en robot med väldigt få repliker?

- Tja, T-1000 är mer än en simpel robot. T-1000 är en komplex maskin, en mimisk poly-aloy som kan imitera eller duplicera det mesta, utom andra maskiner. Därav hans förmåga att anta andra människors skepnad eller förvandla sina armar till vapen, och så vidare. Jag började med att fundera ut ett sätt att skapa en känsla av att han ständigt är på jakt. Så jag tittade på djurriket, hur rovdjur förföljer och bevakar sitt byte. Jag använde den vithövdade havsörnen till exempel, och lutade huvudet lätt framåt vilket gör att T-1000 ständigt ser ut att vara på väg framåt. Jag tänkte på hajar och hur de glider genom vattnet. Hur katter i det vilda ser ut precis före attacken. Jag tänkte också ut hur det skulle se ut om jag läste med händerna, som om de vore sensorer. Hållningen var viktig så jag vände mig till kampsport för att hitta mitt center och balansen, som påverkade hur T-1000 tog emot ett skott. Löpstilen var viktig. Det skulle se ut som om det skedde utan ansträngning. Jag visste också att när jag saktade ner och tog det försiktigt, skulle det ha en graciös effekt.

När insåg du att du hade skapat en av de mest minnesvärda skurkarna i filmhistorien?

- Det var den första gången jag såg "T2" med en publik. Jag var så stolt över vad jag hade åstadkommit.

Vad minns du som de roligaste samt mest utmanade scenerna att spela in?

- Slagsmålet med T-800 i shoppingcentret var det roligaste. Att jaga John Connor till fots och kasta ut föraren ur lastbilen var svårast och farligast. Vi hade fullt med stuntbilar omkring oss och jag var tvungen att hålla all fokus på mitt mål, John Connor.

Håller du fortfarande kontakten med Arnold eller Jim Cameron?

- Ja, jag träffar de allra flesta då och då.

McG ska ha sagt att han vill ha med dig i en uppföljare till "Terminator Salvation". Kan du ge oss någon uppdatering på det projektet?

- Det kan jag inte, men jag har jobbat ihop med McG två gånger. Jag är hans vän och ett fan.

Du har sagt tidigare att bara fem av dina filmer har varit bra. Jag antar att "T2" är en av dem, men vilka är de övriga fyra?

- Nu finns det så många som jag är stolt över, så det där stämmer nog inte längre. Jag sa det när jag var frustrerad över några projekt som jag hade gjort. Ray Cash i "Walk the Line" är min personliga favorit, tillsammans med den andra James Mangold-filmen jag gjort, "Cop Land". Jag är väldigt nöjd med "Ladder 49" och den nyss släppta "Safe House", av Daniél Espinosa. Han är en väldigt talangfull ung regissör. "Flags of our Fathers" med Clint Eastwood som regissör, "Firewall" med Harrison Ford, "The Gangster Squad", "Jayne Mansfield's Car" med min vän Billy Bob Thornton som regissör. Jag är väldigt stolt över mina två säsonger i "Arkiv X", likaså arbetet i "The Unit" och "The Sopranos".

Vilka är då rollerna du helst skulle glömma?

- Jag har redan glömt dem!

Ta chansen att träffa Robert Patrick på Scandinavian Sci-Fi, Game & Film Convention, den 3-4 mars på Stadionmässan i Malmö.

På plats finns också den mindre minnesvärda men vackrare Terminatorn Kristanna Loken, samt Jenette Goldstein som blev kortlivad som John Connors vårdnadshavare i James Camerons "Terminator 2: Domedagen".

Läs mer om årets mässa och gäster på SciFiWorld.se.

| 23 februari 2012 19:01 |