Intervju

Skribent

Alexander Dunerfors Kardelo

14 juni 2020 | 17:00

Så rustar Filmstaden för nypremiär i sommar

Säkerhetsrutinerna, filmerna och biljettpriserna - så vill biojätten locka tillbaks den filmsugna publiken.
Du som är trogen läsare kan bli stödmedlem på MovieZine. Backa oss med 20 kr i månaden och få VIP-förmåner. Läs mer här...
 
Det ska kännas kul, och framför allt tryggt, att gå på bio igen. Det säger Filmstadens marknadschef Helena Eklund i en exklusiv intervju med MovieZine.

Med start den 24 juni kommer Filmstaden att börja öppna upp utvalda biografer, efter mer än tre månader av biomörker till följd av COVID-19. Under loppet av de kommande veckorna räknar företaget med att erbjuda filmvisningar igen i samtliga städer. Publiken får dock vara förberedda på lite annorlunda biobesök i sommar och höst. Man uppmanar bland annat alla gäster till att boka sina biljetter digitalt, och hålla avstånd på biografen.

Sommarens bioutbud, som presenteras på onsdag, kommer att blanda vårens filmer, barntitlar och utvalda klassiker, till rabatterade priser. Och i höst återupptar man Filmstadens 100-årsfirande, berättar Helena Eklund när vi förmedlar några av MovieZine-läsarnas vanligaste frågor.

I fredags gick ni ut med att Filmstaden snart kan öppna upp igen. Hur känns det? Många av våra läsare är förstås glada över den här nyheten.

- Det är fantastiskt att se sånt engagemang. Det boostar alla oss som jobbar med det här. För det har varit deppigt såklart, så det känns väldigt bra att få komma med en glad nyhet.

Ni mjukstartar med öppning i fyra städer, och sen blir det successivt fler. Varför gör man så?

- Det tar tid förstås. Vi vill känna på hur öppningen går. Personalen ska få en chans att testa hur det går, och vi ska få se våra gästers reaktioner. Vi vill göra det här på ett kontrollerat sätt för att kunna ta hänsyn till alla.

Men planen är att biografer i alla städer ska vara öppna den 15 juli - i tid för "Mulan" och "Tenet"?

- Absolut. De preliminära datumen vi har satt är de vi räknar med. Vi vet också att publiken längtar efter att få storfilmerna tillbaka.
 
 
Vad är viktigt för biobesökarna att tänka på när det gäller säkerheten på biografen?

- Vi har gjort en förändring i bokningssystemet online. När du går in på webben och ska boka biljett så alla platser får en tom rad framför och bakom. Det blir max 50 personer i varje salong, med tomma säten bredvid varje sällskap. Även om du går med flera vänner eller med familjen, så får ni alltid tomma säten bredvid. Det behöver inte du tänka på, det sköter systemet åt dig. Vi tror det blir en uppskattad funktion som gör att man kan känna sig trygg.

- Köp din biljett digitalt så är du redo. Då behöver du inte vänta på biografen, det är bara att gå in, handla det du vill äta och gå in i salongen. Vi kommer att ha utökade städrutiner, markeringar i golvet som man ser hos andra. Vi har också glesare föreställningar så det blir inte så mycket väntan.

Kommer biljettpriset att bli detsamma?

- Det kommer att variera lite grann. Vi går ut med det nästa vecka. Det blir kanske några erbjudanden för de filmer som gått tidigare. Men annars kommer priserna för nya filmer vara likadana, vi kommer inte att höja några priser.
 

Disneys "Mulan" är en av de få storfilmerna med biopremiär i sommar.
 
Vid öppningen veckan efter midsommar ska filmer som animerade "Kapten Sabeltand" och rysaren "Brahms: The Boy II" få svensk biopremiär. I början av juli kommer även thrillern "Unhinged" med Russell Crowe, som en uppvärmning innan världens biodukar är redo för tyngre blockbusters.

Vilka andra filmer kommer att visas de här första veckorna? Blir det vårens premiärer, eller klassiker?

- Programavdelningen har jobbat stenhårt med att fylla på. De första veckorna blir också ett bra test: vad är det för filmer som folk vill se? I Norge har man exempelvis visat filmer som gick innan de stängde ner. Så det blir "Min pappa Marianne" och "The Gentlemen" bland annat. "Framåt" är också en sån film som kommer funka bra. Vi har sett det i Norge, att familjepubliken är sugna på att gå på bio. Det passar "hemestern" så att säga.

Kommer även IMAX-salongerna att öppna den 24 juni?

- Eftersom Bergakungen i Göteborg och Mall of Scandinavia i Solna är med i den första vågen, räknar vi med att även IMAX öppnar.
 

IMAX-salongen på Filmstaden Scandinavia. Tills vidare släpper man in maximalt 50 gäster per salong.
 
Rubrikerna på amerikanska filmsajter antyder att AMC (som äger Filmstaden) kan vara på gränsen till konkurs. Hur pass trygg är Filmstadens framtid?

- Det är naturligt att rykten uppstår när något sånt händer. Men vi känner oss trygga och vi ser stödet från alla våra besökare. Vi tror och hoppas att det blir fullt ös igen under hösten.

- Vi tar det försiktigt nu. 50 personer per salong, det kommer inte bli fullsatt som en normal höst. Men det återstår att se hur de här restriktionerna förändras. För det räknar vi med att de gör.

Vad har ni kunnat göra för att ta hand om all er personal, under coronakrisen?

- Vi har haft korttidsarbete som många andra, eftersom vi haft stängt. Nu återgår vi gradvis till att sätta tillbaka våra medarbetare i arbete. När vi stängde ner lades mycket tid på att städa biograferna, och förbereda så att allt skulle vara redo för nyöppning.

- Tiden inför öppningen tillbringar vi med att förbereda material som ska finnas på webben och på biograferna. Vi tar fram info om hur man ska göra, och vad vi gör, så alla känner sig informerade och trygga. Vi har tittat på godisutbudet och vad man kan tänkas vilja äta. Det har varit en mix av att man har jobbat mindre, men också förberedelser. För vi har räknat med att det kommer vända, förr eller senare.

Kommer coronapandemin ha några långsiktiga konsekvenser på våra biobesök?

- Vi är fortfarande mitt inne i det, så jag kan inte svara på det. Det måste gå lite tid innan man förstår vad det har betytt för alla. Men vi har nyss öppnat i Norge och det har gått bra. Det blir en bra första vecka när man kommer till oss och ser att det känns tryggt. Jag tror och hoppas att alla ska tycka det känns bra. Vi ser i sociala medier att det finns ett sug där ute. Vi får ett enormt stöd från våra besökare. Den peppen gör vår personal väldigt glad.
 
 
För att avsluta med mer positiva nyheter. Filmstaden fyller ju 100 år i år, även om jubileet fick sättas på paus. Hur kommer ni fira framöver?

- Ja, det har varit ödesmättat! Men nu är vi back on track. Det är klart vi ska fira det, med erbjudanden och sen lite festligheter senare i höst. Vi flyttar fram det lite så vi kan ta emot fler gäster. Det vore kul att ha lite mer kapacitet än 50 personer per salong. Vi väntar med att slå på stora trumman, men absolut.

- Vi kommer att berätta mer om vår historia i sociala medier, så man kan läsa på lite hur biografen har förändrats under de 100 åren. När det finns ett intresse i 100 år, så är det något grundläggande som människor verkligen gillar: att sitta tillsammans i mörkret och stänga av allt omkring, och sjunka ner i upplevelser helt och hållet. Som en gammal vd hos oss sa, "biografen är kanske den sista lägerelden".
 
 
Efter att intervjun genomfördes meddelade Warner Bros att premiärdatumet för "Tenet" flyttas fram, från 17:e till 31:a juli.