Intervju

Skribent

Jonatan Blomberg

20 maj 2022 | 18:00

J.K. Simmons och Sissy Spacek bär upp sci-fi-serien "Night Sky"

MovieZine ställer frågor till de Oscarsvinnande skådespelarna J.K. Simmons och Sissy Spacek om deras nya sci-fi-serie "Night Sky" hos Prime Video.
Det har blivit dags för oss tittare att få ta del av nästa spännande Amazon Original-serie hos Prime Video. Tidigare under månaden gick Josh Brolins annorlunda sci-fi-västern "Outer Range" i mål med sitt sista avsnitt, en serie som möjligtvis krävde en viss typ av tittare för att verkligen uppskatta storheten kring. När det kommer till det senaste tillskottet "Night Sky", så kommer vi att få följa paret Franklin och Irene som varit gifta i 50 år och burit på en stor hemlighet i ungefär hälften av den tiden.
 
Hemligheten, som redan avslöjats av både posters och trailers för oss tittare, är att det finns något som påminner om en bunker under ett skjul i parets trädgård... och om du går in i den så transporteras du till ett rum med utsikt över någon avlägsen planet. Av olika anledningar väljer Franklin och Irene att hålla sin upptäckt hemliga för resten av världen, men en dag kommer plötsligt en ung man in i deras liv och tycks ha mer vetskap om deras hemliga transportör än de själva har. Släng dessutom in en nyinflyttad och särskilt irriterande granne, dåliga höfter och början på ett svikande minne... och mycket mer, som jag inte vill avslöja för den som känner sig sugen på att få uppleva berättelsen på bästa möjliga sätt.
 
Den verkliga storheten med "Night Sky" är däremot långt ifrån en hemlighet. Om du sätter två gamla veteraner och dessutom Oscarsvinnande skådespelare i huvudrollerna, så kommer det ju knappast som någon större överraskning att det sedermera även bjuds på en hel del riktigt fint skådespel. Och lyckligtvis levererar både J.K. Simmons och Sissy Spacek upp sig på bästa möjliga sätt. Det här är däremot inte en serie för någon som förväntar sig en massa action från början till slut, även om det bitvis bjuds på en del av den varan också. Handlingen för oss framåt relativt långsamt och fokus ligger i mångt och mycket på dramadelarna, där äktenskapet mellan våra två huvudkaraktärer är grunden som resten av berättelsen vilar på.
 
MovieZine har fått chansen att ställa några frågor till både Simmons och Spacek inför premiären av serien, som nu har släppts i sin helhet hos Prime Video. Men om du vill följa Simmons uppmaning så bör du sluta läsa nu och upptäcka serien på egen hand först, han gör nämligen sitt yttersta i svaren att undvika spoilers och förklarar även på slutet varför han ogillar trailers. Med det sagt, så avslöjas ingenting här nedan som inte redan dykt upp i trailern som släpptes för några veckor sedan.
 
J.K. Simmons och Sissy Spacek som Franklin och Irene i "Night Sky". 
 
Vad lockade mest med "Night Sky", var det drama-delarna, sci-fi-elementen eller den ovanliga kombinationen av båda delar? 
 
Sissy: Det var helt klart kombinationen för min del. Men det allra första som grep tag i mig och gjorde mig intresserad var den här relationen min karaktär Irene haft med sin make i 50 års tid. Det kändes verkligen som den relationen är grunden som berättelsen vilar på.  
 
J.K.: Det stod klart redan under den första akten av det första avsnittet, att det här var två karaktärer och ett förhållande som var skapat väldigt väl. Och jag tror att oavsett om man tillhör Medicare-generationen eller bara tänker tillbaka på våra egna uppväxter som barn, så finns det verkligen något särskilt vackert över relationer som klarar av att stå emot tiden på det sättet.  
 
- Jag hade själv turen att ha två föräldrar som hann fira sin 61:a bröllopsdag tillsammans. Den där typen av varaktiga relationer, särskilt med tanke på vad karaktärerna i serien har gått igenom tillsammans... vilket jag inte tänker spoila, men det är något speciellt att få se hur deras äktenskap fortsätter att testas genom säsongens gång. 
 

"Några få gånger kanske vi ville ha ihjäl varandra..."

 
Large 98b810141d4f08121df4abc294b9a9e4 nsky s1 ut 108 210921 hodchu 00299r2c v2
J.K. Simmons och Sissy Spacek som Franklin och Irene i "Night Sky". 
 
Precis som ni båda nämner så är dynamiken mellan era karaktärer och deras äktenskap en väldigt viktig del av serien. Träffades ni något inför inspelningarna, för att utveckla och få till kemin på bästa möjliga sätt?
 
J.K.: Vi snackade i 90 minuter över telefon, haha. Nej, men alltså vi gjorde inget speciellt inför inspelningarna. Ingen workshop eller så. Hon bjöd över mig till sitt ställe i Chicago kort efter att vi hade kommit dit och vi hade en trevlig och lugn lunch tillsammans, men det var mer för att bara lära känna varandra lite. Hänga lite och bli bekväma med i varandras sällskap. Nu har ju jag visserligen varit med i branschen ett tag, men Sissy är ju ganska ny. 
 
Sissy: Hahaha! 
 
J.K.: Haha, nej men det är helt enkelt såhär vårt yrke ser ut. Om man sätter ihop två duktiga skådespelare som jobbat länge och har ett bra manus att falla tillbaka på, så är det egentligen bara att köra igång mer eller mindre direkt. Man hittar givetvis varandra mer och mer under tiden också, men det är bara en del av processen som vi har så tur att få vara en del av genom vårt yrke. 
 
Sissy: Man känner sig också väldigt säker. Oavsett vad som krävdes av oss i scenerna, så visste jag att J.K. kunde leverera vad som behövdes - och mer därtill. Han är en väldigt närvarande skådespelare. Och nu får du hålla för öronen J.K. [vilket han gör på beställning], han är en både älskvärd och generös skådespelare. Vi hade fantastiskt roligt tillsammans. Några få gånger kanske vi ville ha ihjäl varandra... men det var nog oftast i scenerna där det hörde hemma, haha.
 
- Det är intressant det där ändå, hur man träffar någon för första gången och två dagar senare så jobbar man ihop och spelar folk som ska ha varit gifta i 50 år. Men vi är skådespelare, så det är helt enkelt vad vi gör. Vi hade riktigt kul, jobbade hårt och lät berättelsen utveckla sig på ett sätt som gjorde att scenerna ibland tog oss till ställen som förvånade oss.
 

"När det kommer till långfilmer så finns det inga huvudroller för äldre skådespelare"

 
Large 98b810141d4f08121df4abc294b9a9e4 ltyr s1 ut 101 210615 hodchu 00233r cropc
J.K. Simmons som Franklin i den första säsongen av "Night Sky". 
 
Tycker ni att det är en brist på riktigt bra roller för äldre skådespelare i branschen idag?
 
Sissy: Ja! Förutom i J.K.:s fall då, för han jobbar ju hela tiden. 
 
J.K.: Haha!
 
Sissy: Nu är det väl kanske lite skillnad mellan tv och film, men när det kommer till långfilmer så finns det inga huvudroller för äldre skådespelare. Den typen av filmer skrivs i regel inte längre. Eftersom det är yngre personer som går på bio och gamlingarna sitter hemma och kollar på tv. Irene och Franklin sitter visserligen och tittar ut i universum.
 
J.K.: Jag vill givetvis se mer grejer med folk från min egen generation och även ännu äldre skådespelare än så. När det kommer till tv i jämförelse med film, så är det för mig det bästa med den här andra gyllene tidsåldern för prestige tv som vi råkar befinna oss i just nu. 
 
- När man jobbar för ett ställe som Amazon, så är det en slags fin hybrid av hela den här upplevelsen. I jämförelse med att göra en tv-serie på det gamla sättet med 24 avsnitt om året eller en långfilm med en väldigt begränsad men fullständig berättelse på en avsevärt kortare tid. Det vi har gjort nu, ur mitt perspektiv både som en skådespelare och som tittare, är en mer tillfredsställande hybrid av de här två olika sätten.
 

"Jag är inte ett fan av trailers om man säger så"

 
Large 98b810141d4f08121df4abc294b9a9e4 ltyr s1 fg 101 00090512 still006
 
Hur ser ni på sci-fi-aspekten i den här berättelsen och hur den påverkar era karaktärers liv?
 
Sissy: Jag tror att det är svårt för dem. Jag tror att det komplicerar deras liv, eftersom de går igenom en sådan fruktansvärd förlust i mitten av deras äktenskap och så hittar man den här "saken" i sin trädgård... nästan i samma veva. Det är nog en del av det mänskliga psyket att undra vad som finns där ute, men att ha dessa två händelser sammanvävda på ett sånt sätt var nog en slags tortyr för dem. Det blev en slags väntan på att få veta vad deras fynd faktiskt betydde, om det ens hade en större betydelse. Efter att ha bestämt sig för att hålla det hemligt, så blev man samtidigt mer isolerade och drog sig tillbaka från gemenskapen i den här lilla orten. 
 
- Ju mer åren gick... och nu vill jag inte lägga ord i munnen på J.K. här men jag tror att min karaktär bara vill bli upplyft och försvinna rakt in i himmelriket, medan Franklin nog snarare bara vill ha sin fru tillbaka. Jag har själv varit gift i nästan 50 års tid nu... och jag är så glad över att vi bara har vanliga och tråkiga saker att hantera, inte hela universum. 
 
J.K.: Mitt eget äktenskap är bara knappt 30 år ungt. Jag har däremot ett lite annorlunda sätt att ta mig an grejer och jag hoppas att fler kommer att uppleva den här berättelsen på samma sätt som jag gjorde. Jag läser aldrig sammanfattningar eller sammandrag av grejer jag är med i, utan jag börjar alltid på den första sidan i manuset och läser mig igenom berättelsen utan att veta något om vad som ska hända.
 
- Sättet som vårt första avsnitt utspelar sig på... eller hela säsongen med för den delen, men redan i det första avsnittet så dyker det ju upp ett par ögonblick som verkligen får en att tappa hakan. Grejer som jag inte hade en aning om att de skulle hända och därför blev helt uppslukad i berättelsen av. Inledningsvis trodde jag ju bara att det skulle vara ett vanligt drama, om ett intressant gammalt par ute på landsbygden i Illinois. Och i grunden av berättelsen är det väl visserligen det vi faktiskt får se, men det är så mycket mer än så. Jag hoppas givetvis att folk kommer att ge serien en chans... men jag är inte ett fan av trailers om man säger så. 
 
Här kan du ta del av trailern inför den första säsongen av "Night Sky" på egen risk, tvärt emot J.K. Simmons inrådan då alltså:
 
 
Hela den första säsongen av "Night Sky" finns nu tillgänglig hos Prime Video. Den första säsongen består av totalt åtta avsnitt.
 

Läs också: Josh Brolin: "Du kan kalla det där hålet lite vad som helst"

 
Kommer du att ge "Night Sky" en chans? Kommentera gärna nedan!
| 20 maj 2022 18:00 |