Podcast

Skribent

Jonna Vanhatalo

28 oktober 2022 | 12:00

Mauricio Molinaris podcast går bakom kulisserna

"Jag ställer filmskaparna frågorna ingen annan vågar". Mauricio Molinari är grundaren till podcasten ”Vägen till filmen och serien” vars fjärde säsong kommer publiceras i samarbete med MovieZine.
I podden hör vi filmarbetaren Mauricio Molinari, som bland annat har skapat Cannes-vinnande thrillerserien ”Partisan”, intervjua aktuella och eller intressanta filmpersonligheter. Under samtalen pratar han med sina gäster om deras resa från när de började älska film, till att de faktiskt gjorde en egen. "Folk har börjar kalla mig för filmvärldens Skavlan, och vad kan jag säga, i'll take that!" skrattar Mauricio när jag träffar honom för en liten pratstund.
 
Så vem är då denne Mauricio? Själv beskriver han sig som en typisk filmnörd som jobbat med film i någon form under 22 år. Han började inom distribution av amerikanska filmer och jobbade sig därefter inåt mot produktion. Hans nya bolag Dark Label Productions planerar att vid sidan av den här podden börja skapa genreprojekt à la Blumhouse, med fokus på innovation.
 
På frågan om vilken film han sett flest gånger, svarar Mauricio tveklöst:
 
- ”Robocop”! Den fungerar på så många olika nivåer. Det är en underhållande 80's action, men den kan också ses som sofistikerad satir.
 
Hur föddes idén till podden ”Vägen till filmen och serien”?
 
- Under Covid började jag ta långpromenader dagligen och passade då på att lyssna på amerikanska podcasts. Bland annat filmfotografen Roger Deakins podcast där han som verksam filmarbetare pratar med andra etablerade filmpersonligheter. När de avsnitten tog slut, letade jag efter något motsvarande i Sverige, men det fanns inte, så då bestämde jag mig för att själv testa att göra en "Deakins type"-podcast.
 
- Några av mina filmkompisar har blivit Sveriges främsta inom branschen, så det har inte varit svårt att få gäster. Sen vet jag av egen erfarenhet att vägen till att få skapa film och serier kan se väldigt olika ut beroende på vem du frågar. Så nu har jag skapat den bästa podden inom min nisch. Winner by default, haha.
 
 
Vad utmärker denna podcast?
 
- Förhoppningsvis ställer jag just såna frågor som en person som är nyfiken på filmskapande skulle vilja ställa till de som gästar mig. Eftersom jag själv är verksam och delar med mig av egna erfarenheter, blir det väldigt givande samtal. Gästerna bjuder tillbaka och berättar om både sådant som gått bra eller som floppat. Även om fokus är själva filmskapandet, så hinner vi alltid med sköna historier och garv, så det blir ju en sorts samtalspodd också.
 
Vem tänker du är den typiske lyssnaren?
 
- Alla som är filmintresserade kommer ha behållning av podden! Men den vänder sig också till folk som är verksamma i filmbranschen, eller på väg in i den.
 
 
Vem är drömgästen?
 
- Eftersom jag kört podden i några säsonger redan, så har jag hunnit bocka av legender som Josef Fares och Jesper Ganslandt. Men i december ska jag besöka Crazy Pictures, och det ser jag verkligen fram emot. Det hade också varit fett att få intervjua Ruben Östlund. Jag hann inte riktigt starta den här säsongen innan ”Triangle of Sadness”. Men jag tänker att han nu får se fram emot att gästa min podd. Som motivaion för att göra en till film, haha.
 
- Sen vill jag gärna prata med David F. Sandberg (”Lights Out”). Det finns poddar där han pratar om sin resa på engelska, men Warner får skicka hit honom, så att vi kan få det svenska perspektivet på svenska. Vi pratar lite om honom under premiäravsnittet med ”Feed”-regissören Johannes Persson, som var nära ett samarbete med just David... Sen vill jag såklart träffa Paul Verhoeven! Make it happen, Moviezine!
 
I första avsnittet möter vi Johannes Persson, regissör till ”Feed” med biopremiär idag.
 
| 28 oktober 2022 12:00 |