Exklusivt

Skribent

Jonatan Blomberg

23 mars 2022 | 15:00

"Lust"-skådespelarna berättar om HBO:s lustiga sexkomedi

MovieZine har snackat med Sofia Helin, Julia Dufvenius, Anja Lundqvist och Elin Klinga, skådespelarna och skaparna bakom nya sexkomedin "Lust" hos HBO Max.
I jämförelse med Netflix, Viaplay och C More är det inte riktigt lika vanligt att det dyker upp svenska originalserier hos HBO Max - men efter kritikerhyllningarna för "Gösta" och "Björnstad" så ansluter den nya komediserien "Lust" nu till en exklusiv skara.
 
"Lust" är skapad av skådespelerskorna Sofia Helin, Julia Dufvenius och Anja Lundqvist, tillsammans med manusförfattaren Frans Wiklund och regissören Ella Lemhagen. Vi får följa barndomsvännerna Anette (Helin), Nadia (Lundqvist), Ellen (Dufvenius) och Martina (Elin Klinga) som alla börjat ifrågasätta sin egna sexliv på ett eller annat sätt. Det hela börja med att hälsoutredaren Anette får ta sig an en undersökning om huruvida sex - eller bristen på det - har någon inverkan på svenska kvinnors hälsa. Vart tog egentligen den svenska synden vägen? 
 
MovieZine har fått snacka med seriens fyra huvudrollsinnehavare om hur det egentligen gick till när "Lust" skapades. 
 
Anja Lundqvist, Elin Klinga, Sofia Helin och Julia Dufvenius spelar huvudrollerna i "Lust".
 
Jag får väl börja med att säga att jag har fått kika på halva den första säsongen av "Lust" och skrattade mycket mer än vad jag trodde att jag skulle få göra. Var skulle ni själva placera in den här serien genremässigt?
 
Sofia: En sexkomedi!
 
Anja: Vi har hela tiden velat göra något med mycket humor, sex och väldigt sårbart. Men samtidigt väldigt roligt. Det var läskigt att prata så öppet om så mycket, inom vårt författarrum. Där vi till slut fick träffa Frans [Wiklund], som har skrivit manuset. Som är fantastisk, han är en helt otroligt bra manusförfattare... och nu börjar jag nog tappa tråden lite.
 
- När vi fick med HBO, så var det alltid väldigt tydligt från deras håll att det inte skulle vara så mycket drama. Utan att man ville ha en komedi. När Frans skrev och vi andra satt och spånade, så kom HBO hela tiden och styrde oss tillbaka mot komedi. Och det var så befriande och bra för oss tror jag. Både för oss som kreatörer och även för Frans, att ha den här ramen kring att det ska vara roligt. Hela tiden. Vad var det HBO sade åt oss nu igen?
 
Julia: "Mer politiskt, mer radikalt, bara kör" och "fuck it up a little"!
 
Kul! Jag funderade också på hur det var specifikt att jobba med HBO. Det här är ju den första svenska serien att släppas simultant i alla länder som har HBO Max. Hur har det samarbetet sett ut?
 
Julia: För oss har ju det varit ett stort privilegium, att kunna nå ut till fler länder. Det är ju ungefär vad det har inneburit för oss. Sedan har ju HBO haft en jätteomorganisation inom sin egen organisation - från Nordic till Max - men vi har hela tiden haft tillgång till deras fantastiska dramaturger, personal och deras marknadsförare... för nästan alla gick ju över till HBO Max också. Så vi har ju mer eller mindre fortsatt arbeta med samma personer hela tiden. För oss har alltså inte själva arbetet med HBO sett så annorlunda ut under den här tiden, mer än att det nu nästan blivit som en present att det släpps överallt på HBO Max.
 

"Han som så gärna vill göra rätt. Men så blir det bara så jävla fel ändå!"

 
Sofia Helin som Anette i "Lust". Foto: Johan Paulin
 
Jag misstänker att temat som genomsyrar "Lust" är ganska internationellt gångbart. Men behövde ni tänka något på att "förklara Sverige" för den övriga HBO Max-publiken utanför Norden, eller har det hela tiden bara varit fullt fokus på att serien ska fungera så bra som möjligt här på hemmaplan?
 
Elin: Som kreatör så ska man helst inte tänka på hur mottagaren ska känna. Utan istället utgå ifrån vad man vill ta upp till diskussion. Det var i alla fall det jag upplevde när jag läste manuset för första gången. Julia, Anja, Sofia och senare Frans arbetade ju med det här manuset under många, många år och idén sprang ju ur ett behov att berätta något dom inte tyckte berättats förut och på ett nytt sätt. Genom humor. Det var det som var det intelligenta och väldigt roliga med det här projektet.
 
Julia: Sedan var det ju HBO Nordic när vi började, det är HBO som har ändrat om sin organisation under tiden. Det enda som kanske blir lite annorlunda nu, än vi trodde från början, är väl kanske marknadsföringen då. 
 
Sofia: Jag tror att du pekar på någonting här som är ofta en återvändsgränd i skapande generellt. Allt jag vet om berättande är att ju mer specifik du är med det du berättar, desto mer allmängiltigt blir det. Så även om vi berättar väldigt specifikt om Sverige, så blir det då något att studsa det mot i andra länder. Jämföra sig med. Men det där andra tänket, att överförklara något, alla projekt som tänker så i början tror jag går igenom isen med tiden. 
 
Anja: Det som man kanske kan säga att det är lite särskilt "svenskt" i serien, det är ju den här Folkhälsomyndigheten och undersökningen av svenskarnas sexliv. Det är ju verkligen svenskt, för det är ju faktiskt taget från verkligheten. För när vi hade börjat skapa det här så kom det ju en riktig sådan beställning på en undersökning också. 
 

Elin: En annan grej som dom i andra länder säkert upplever som typiskt svenskt är ju den "politiskt korrekta mannen"... det är ju fruktansvärt roligt.

 
Anja: Ja! PK-mannen!
 

Julia: Haha, han som så gärna vill göra rätt. Men så blir det bara så jävla fel ändå!

 

"De har varit jätterädda för att göra den här intervjun."

 
Foto: Johan Paulin
 
Haha, jag tror nog att det var delarna med PK-mannen jag skrattade åt mest själv när jag tittade faktiskt. Vad det nu säger om mig, får vi väl kanske låta vara osagt!
 
Julia: Men då måste jag ändå passa på att fråga en sak, för du sade att du tyckte att serien var "roligare" än du trodde att den skulle vara. Jag är bara nyfiken på vad det var du tänkte att du skulle få se innan du började titta?
 
Jag tänkte nog mer att det skulle vara något mer tydligt åt "Better Things"-hållet. Både "Better Things" och "Fleabag" nämndes i något pressmaterial, två serier jag verkligen gillar för deras mörkare delar. Där det i mellan varven nästan är så att man blir tårögd över hur rörande och gripande serierna kan vara i ena stunden, för att vara superkul i nästa. "Dramedy"-genren som är så populär borta i USA ni vet. Så det var nog något lite mer åt det hållet jag hade förväntat mig, innan jag märkte att "Lust" verkligen var en tydlig komedi. Vilket jag förstår ännu mer nu efter att ni berättade om att det var exakt det HBO ville ha från er också. Fokuset på att göra det roligt och "fuck it up a little". 
 
Julia: Då är jag med! Vi har haft det lite roligt här nu på förmiddagen. Vi har träffat tre eller fyra andra manliga journalister här i samma rum... som har sagt att de har varit jätterädda för att göra den här intervjun. Eller nervösa i alla fall.
 

"Vi är alla så rädda över att göra fel"

 
Foto: Robert Eldrim 
 
Haha, jag fattar! Nu kör vi ju visserligen vårt snack digitalt - så jag kan sitta hemma i säkerhet - men jag känner mig i alla fall varken rädd eller nervös som tur är. Fördelen med att sitta på min sida i intervjuerna, är ju att jag kan plocka bort en dålig fråga... men det är svårare för er att ta tillbaka ett "dåligt" svar. Men känn ingen press nu, haha!
 
Julia, Anja, Elin och Sofia: Haha!
 
Men kanske hade jag varit en aning mer nervös om det nu hade varit en tyngre "Better Things"-aktig spinn på serien. Då hade det nog varit svårare att veta var gränsen mellan det roliga och det seriösa faktiskt går - och vilka potentiella minor man kan råka trampa på. För jag kan tänka mig att en fördel med att det här är en mer renodlad komedi, gör nog även att fler och kanske framför allt även män, ger serien en chans. Och att även om serien är rolig och man skrattar tillsammans, så kanske det leder till mer seriösa snack utanför tv-tittandet sedan.
 
Julia: Precis det du säger, är det som jag tror gör att vår serie har ett berättigande. För vi är alla så rädda över att göra fel. Framför allt i dessa tider när man vill göra rätt och man vill vara inkluderande. Man vill så jävla mycket. Så då blir det istället ett så oerhört smalt utrymme att röra sig på.
 

"Skämtade lite om att man gått och blivit porrskådis"

 
Foto: Robert Eldrim 
 
Absolut. Så... vi har kommit fram till att "Lust" är en sexkomedi. Vilket givetvis kräver en hel del förtroende mellan alla inblandade. Hur kände ni inför sexscenerna som hängde ihop med den här berättelsen för era karaktärer? 
 
Sofia: Det pratade vi jättemycket om! Vi pratade igenom allt väldigt noga innan. Och sedan handlar det om... för vi har alla gjort sexscener i andra filmer eller serier tidigare, där man ska vara lite sådär sensuell i allmänhet. Och så ska det bli lite sex. När vi vet nu att det här ska bara bli kul, så blir det ju väldigt befriande att få fantisera ihop det lite. Plocka in filmfotografen och försöka komma fram till vad som blir roligast vinkel att spela in en scen på. Då slutar man ganska snabbt tänka på att det är en sexscen ens. Men vi hade givetvis även en intimitetskoordinator som hjälp, eftersom vi även hade unga människor med i serien också. Och det är ju bra att den typen av hjälp finns... lite som att ha stuntpersoner med, fast i sexsammanhang istället. 
 
Elin: Framför allt så tänker jag också på att det är mycket närmare verkligheten. Jag menar, som utövare av sex och när man är kåt- så känner man sig ju väldigt Superman-aktig. Som en superhjälte! Jätteball och häftigt... men det är ju inte riktigt så man går ut.. Och det är väl det som är så fruktansvärt roligt, att få porträttera hur klumpigt, absurt och galet det faktiskt är. Och här med mycket humor. Men det är också med en slags ömhet, inför att vara människa. 
 
Julia: För det första så var ju alla i teamet helt fantastiska och alla som var med visste ju om att det var det här serien handlade om. Premissen var sex, så det var tvunget att finnas en finkänslighet kring det. Men förutom det så fick vi på grund av Corona spara alla sexscener till typ två eller tre dagar under inspelningarna. Alltså i det sista blocket, ifall någon skulle vara sjuk och bära på smitta så lade man allt sex sista veckan. Så sista veckan blev ju verkligen en av de mer speciella inspelningsveckorna jag varit med om, någonsin. Det var nästan så att man gick runt och skämtade lite om att man gått och blivit porrskådis... när man går från att sitta på en säng och visa brösten för någon en halv dag. Och sedan skulle vi hångla andra halvan och slutet av dagen. Det var en hel arbetsdag liksom, haha.
 

Kommer det att komma några fler säsonger?

 
Foto: Johan Paulin  
 
Inför vårt snack här så har jag bara fått ta del av halva säsongen. När vårt snack släpps så finns alla avsnitten tillgängliga. Men redan nu får jag ju en känsla av att det här är en serie som skulle kunna fungera att göra fler säsonger av - är det något ni vill och har en förhoppning av att få göra? 
 
Anja: Det här är ju verkligen ett drömprojekt. Drömmen. Och det tycker många andra som var med också. En av skådespelarna som dyker upp i andra halvan berättade för mig att han tyckte att några av inspelningsdagarna var bland de bästa i hans liv - och jag kan inte göra annat än att hålla med. Jag har haft en så fantastiskt tid med alla er!
 
Elin: Ja, helt magiskt!
 
Anja: Jag är djupt rörd av det faktiskt. För det är inte alls så det är jämt efter man är klar med en inspelning. Men ibland så händer det, att man får en sådan där känsla av att "det här vill jag flyga vidare med". Så att förhoppningen från vår sida är väl ändå verkligen att det här ska kunna vara något - förutsatt att det blir väl mottaget - som vi kan bygga vidare på. 
 
 
Hela den första säsongen av "Lust" finns nu tillgänglig hos HBO Max, världen över. Den första säsongen består av totalt åtta halvtimmeslånga avsnitt.
 

Läs också: "The Flight Attendant"-fortsättningen landar hos HBO Max i april

 
Har du hunnit ge "Lust" en chans ännu? Kommentera gärna nedan!
| 23 mars 2022 15:00 |