WAY OUT WEST 2015

Skribent

Daniel Allansson

17 augusti 2015 | 15:00

Lisa Aschan är tillbaka med "Det vita folket"

Observationer från ett flyktingförvar blev till en rymdrysare.
I tre dagar har solen dundrat ner över Slottskogen i Göteborg. Enorma publikhav som lystrat till musiken har fullständigt dränkts av solens efterlängtade strålar. På lördagen tar MovieZine skydd av den plastigt blå och röda duken i filmtältet, för att lyssna på Lisa Aschan när hon pratar om sin nya film ”Det vita folket”.

Seminariet leds av Svante Tidholm, ansvarig för filmsektionen på Way Out West. Lisa Aschan slog i genom 2011 med ”Apflickorna”, som belönades med tre Guldbaggar och internationella priser. Nu är Lisa Aschan aktuell med sin nya film ”Det vita folket”, med Pernilla August och Vera Vitali i huvudrollerna.

Du har sagt att din förra film ”Apflickorna” var en modern western, var är det för genre på din nya film?

- Ett rymdepos inspirerat av ”The Shining”. Mitt mål har var att göra en spännande film som ser dyr ut. 

Berätta mer om din research.

- Manuset bygger på 1,5 års research från ett flyktigförvar utanför Stockholm. Alla karaktärer bygger på verkliga människor och scenerna är händelserna jag själv har upplevt. Pernilla August och Vera Vitali har också varit inlåsta.


Besökarna i cirkustältet får se världspremiären av trailern till ”Det vita folket”. Det är trångt, fadda färger, underligt och obekvämt.

Hur fick du idén till att göra den här filmen?

- När jag fick veta att dom här platserna existerar. Det fanns en inbyggd spänning i rummen. Ingen känner sig säker. Varje scen i ”Det vita folket” handlar om att äta eller ätas. Vem blir du när båten sjunker? Är du den som kliver på ett huvud eller den som drunknar för att någon trampar på ditt?

Var har ni spelat in?

- I skyddsrum i Göteborg. De byggdes under kalla kriget. Ingen har spelat in där förut. Exteriörerna är inspelade i norra Finland. Vi fick muta rätt människor med väldigt mycket bakelser för att få komma in.

Hur filmen ställer sig till rasismdebatten som stormar i Sverige vill inte Lisa Aschan svara på, utan menar att det hela utspelar sig på ett rymdskepp.

När jag sitter här med dig, så känner jag att svensk films framtid är ljus. Vart är vi på väg med svensk film? Finns det en politisk medvetenhet?

- Jag känner mig dansk.

"Det vita folket" får biopremiär 30 oktober.
| 17 augusti 2015 15:00 |