Intervju

Skribent

Alexander Kardelo

17 mars 2023 | 15:00

Kristofer Hivju om nya Beckfilmen: ”Jag är väldigt stolt över den”

Den norske skådisen är tillbaka som Steinar i ”Beck - Quid Pro Quo”. I MovieZines intervju berättar han också om bioaktuella ”Cocaine Bear” och kommande julfilmen ”Red One”.
Norske skådespelaren Kristofer Hivju återvänder för att assistera Beckgruppen. Nu släpps den senaste deckaren i C Mores långlivade filmserie, ”Beck - Quid Pro Quo”, en film som Hivju känner sig särskilt stolt över. Vi fick en trevlig pratstund om karaktären Steinar Hovland, men också om den skruvade ”Cocaine Bear” där han medverkar - och en kommande storfilm med Dwayne Johnson.
 
Vi vet att många tittare har väntat extra länge på denna Beckfilm. Vad kan man förvänta sig nu när ”Quid Pro Quo” har premiär?
 
- Detta är vad jag kallar en ”ur-Beck”. Det är en klassisk Beck. Men den växer till oanade proportioner. Jag är väldigt stolt över filmen. Jag tycker den har en massa humor, värme och är ganska oförutsägbar. Folk kan se fram emot mer av det de önskar sig.
 
Busarna får passa sig när Steinar återvänder till Stockholm! Foto: TV4/C More
 
Vår recensent skriver att det är en intensiv film där man verkligen känner frustrationen inom teamet. Och en laddad final. Håller du med om allt det?
 
- Ja, efter att brottet är uppklarat är det en ganska lång epilog. Man får känna komplexiteten av vad polisarbetet kan tillföra när det finns flera perspektiv med i spelet. Och en häftig cliffhanger! Så man kan redan se fram emot 49:an.
 
Kommer Steinar tillbaka även i nästa film?
 
- Jag är med i nästa film, ja.
 
Och i den följande, nummer 50?
 
- Det får vi se! (skratt)
 
"Det känns tryggt att komma tillbaka", säger Kristofer Hivju om Beck-rollen. Foto: TV4/C More
 
Nu har du spelat Steinar sedan 2016, du har gjort den här rollen i sju år. När man spelar polis såhär återkommande - lär man sig mycket om yrket? Skulle du kunna lösa ett mord?
 
- Jag tror nog att jag kunde ha varit en god resurs i en undersökning, haha. Jag får säga att i den här filmen ville jag visa hur spännande och kul det är för utredarna att göra sitt jobb. Ofta handlar det mycket om konflikten, utmaningar och frustrationer. Men i den här filmen känner jag att Stenar är ”on top of this game” och verkligen njuter av att utföra sitt jobb.
 
- Och ju längre jag spelar polis desto mer fascinerad blir jag av yrket. Det utredarna gör, det är som att lösa en gåta med en okänd faktor.
 
Vi har sett dig i en del Hollywood-filmer som ”Fast & Furious 8” och i episka tv-serier som ”Game of Thrones”. Vad är det som lockar dig tillbaks till Sverige gång på gång för att spela in lite polisfilm?
 
- Det jag gillar med ”Beck” är att… När du gör film måste man skapa ett nytt universum och nya karaktärer. Man får uppfinna hjulet på nytt. Ibland lyckas man, ibland inte. Med ”Beck” är det där redan löst. Man behöver inte bygga något nytt varje gång. Konceptet för varje film är detsamma: poliser och gärningsmän, och man undersöker ”varför gjorde de det”. Ofta handlar det om att folk var i en pressad situation och gjorde ett dåligt val. Och så är det mycket lögner, såklart, ingen vill ju åka fast.
 
- För mig känns det väldigt tryggt att komma tillbaka. Vi får bra manus och det är en fantastisk ensemble. Jag ser verkligen ”Beck” som en ensemblepjäs. Vi har en väldigt fin arbetsmiljö och försöker göra varje film så bra den kan bli. Vi vill hitta de små detaljerna, vi vill hitta humorn. Och Peter Haber är skeppets kapten, sedan det kommit en ny generation som gör det mesta jobbet.
 
Från Peter Haber till Dwayne Johnson - för du är ju med i ”Red One” senare i år. Berätta mer!
 
- Ingenting är officiellt än så jag får inte säga något om rollen. Men jag är färdig med inspelningen, den pågick i Atlanta. Det är en jul-actionfilm där J.K. Simmons spelar jultomten. Så jag tror på den här filmen!
 
Ibland spanar man efter mördare, andra gånger efter kokainbjörnar.
 
Och nyligen såg vi dig i ”Cocaine Bear”, en annan galen actionkomedi. Hur var den upplevelsen för dig?
 
- Det var galenskap, blod… Om någon hade kommit på filmidén ”en björn som tagit kokain” så hade ingen trott på den. Men det är ju en sann historia och folk bara ”What! Hur hände det?” Så den här filmen är baserad på verkliga händelser, men gjord som en skräckkomedi. Och det vara ett nöje att spela in. Jag fick jobba med Elizabeth Banks, en toppen-cast och mycket improvisation.
 
Beck-serien med Peter Haber har nu pågått i mer än 25 år och snart 50 filmer. Vad tror du - blir det här de sista Beckfilmerna? Eller kommer det fler?
 
- Alltså… Jag vet ju inte. Nu visas ju den här filmserien i 77 länder, så intresset är stort. Jag ser ingen anledning till att sluta nu? ”Beck” är ju världens längsta filmfranchise. Vi får hoppas att ingen slår det här rekordet på 25 år till. Det är en fantastisk resa att ha fått vara med på, och jag älskar att komma tillbaka och spela den här karaktären.
 
”Beck - Quid Pro Quo” finns nu att streama på C More.
| 17 mars 2023 15:00 |