EXKLUSIVT

Skribent

Alexander Dunerfors Kardelo

1 maj 2015 | 16:00

Kevin James om humor, smärtsamma stunts och tv-spel

Vi pratar "Paul Blart: Mall Cop 2" och "Pixels" med komikern som kunde blivit kock istället.
I komedin ”Snuten i varuhuset” från 2009 spelade Kevin James väktaren som får fullt upp med nattliga inbrottstjuvar. Den bioaktuella uppföljaren utspelar sig i Las Vegas där Blart ska försöka stoppa en professionell konstliga. Senare i sommar möter han på en helt annan utmaning när Pac-Man och Donkey Kong invaderar New York. Jag fick en Skype-stund med skådespelaren Kevin James för att prata om ”Pixels”, ”Paul Blart: Mall Cop 2”, och vad han egentligen hade gjort om han inte blev komiker.

Varför en ny ”Paul Blart”-film? Vad är nytt?

- Det är en ny och förbättrad Blart. Vi gjorde honom större och bättre på alla sätt och vis. Han rider på en större häst den här gången, eller en Segway, men den är värre än sist. Insatserna är större och värre, humorn och känslorna likaså. Allt blev större i den här filmen. 

Hur är det att göra en så pass fysiskt krävande actionkomedi?

- Det är alltid kul, men också mycket smärta! Hade jag varit en smart man så hade jag stretchat ibland, och försökt komma i form. Jag brukar glömma det.

Gör du dina egna stunts?

- Jag har en stuntman, han tar över när det blir för farligt. Men det jag kan göra, det gör jag själv. Det finns saker jag inte är bra på. Jag kan inte hålla i ormar, till exempel. De är slemmiga varelser.

Vilken scen var tuffast för dig?

- Att åka zipline var en utmaning, främst för mina axlar som höll i hela min kroppsvikt. Det var en snabb väckarklocka som gick igång där och lät mig veta att det är dags att gå ner i vikt. Men det andra var fågelscenen. Att slåss med en mekanisk fågel var galet. De gör dem otroligt bra, den såg precis ut som en verklig fågel. Men den var en bättre fighter.Och senare i sommar kommer ”Pixels”! Trailern ser awesome ut.

- Ja, det var också en otrolig film att göra. Den är fantastisk. 

Du spelar president?

- Det stämmer, jag är USA:s president i filmen. Titta inte på mig sådär, Alex. Det kan hända.

Hurdan är han?

- Jag är en rätt bra president, tror jag. En president som bryr sig. Jag vet var alla bra matställen finns. Det är något som du kan fråga en president, och det är viktigt att han vet sånt.

I filmen attackeras jorden av klassiska tv-spelskaraktärer från förr. Var du själv en gamer?

- Jag har spelat många av dem. Jag körde mycket Pac-Man som barn. På den tiden stoppade man i mynt, nu är det lite annorlunda. Men ja, jag spelade alla de gamla. Jag minns ett spel som hette ”Superbug” där man kör runt i en gammal Volkswagen, det var skoj. Ingen minns det riktigt nu längre, utom jag. Det kanske aldrig hände, om jag ska vara ärlig. Jag dricker en del.Du gör ofta film med Adam Sandler. Vad gör att ni trivs tillsammans?

- Han har varit en av mina största supportrar och bästa vänner. Jag är alltid glad att jobba ihop med honom. Han är så smart, han har varit i branschen i över 20 år och gjort film, massiva blockbusters. Jag lär mig från honom hela tiden. Han är en av de mest lojala killar jag känner, jag skulle gärna jobba med honom för resten av min karriär. 

Han har också gjort mer seriösa roller. Skulle du vilja prova på annat än komedi?

- Allt beror på manuset. Det finns inget inom mig som säger att jag måste göra dramatiska roller. Jag skulle inte ha något emot det om historien var den rätta. Om budskapet i filmen var rätt. Men jag brukar dras till komedi eftersom jag älskar det. Jag älskar komedi och att få folk att skratta. Det är definitivt min grej.

Hur började du inom komedi och standup?

- Jag hade inget annat att göra. Jag var horribel på alla andra jobb, jag var sämst i college. Jag halkade in på standup av misstag, då min bror höll på med det. När jag fick testa det en gång så fastnade jag direkt. Om det bara hade stannat vid standup så hade jag också varit okej med det.

Vad hade du gjort idag om du inte blev komiker?

- Då hade jag förmodligen varit kock, på en diner. Jag gillar diners och jag gillar kockar. Det är en bra kombination. Jag gillar att äta, och jag gillar att laga mat medan jag äter. Min mat kommer sällan till tallriken. Jag äter direkt ur stekpannan, jag provsmakar och provsmakar tills det inte finns något kvar.Vad kommer härnäst för dig?

- Vi har flera filmer på väg. ”Pixels” som sagt, sedan kommer ”Hotell Transylvanien 2”. Jag är tillbaka som Frankenstein. Det är kul, för jag får fåna mig och testa på en helt annan rollfigur.

Vad är den stora skillnaden när du gör röstjobb?

- Man slipper duscha. Man kommer dit och gör sin grej. Men ofta sitter man avskilt, vilket inte är lika kul. Jag gillar att jobba ihop med andra skådespelare. När jag är där med Adam, David Spade och de andra, är det alltid bättre för mig att interagera med dem.

Och du har en ny tv-serie på gång.

- Ja, vi har ett avtal påskrivet. Jag saknar sitcom-formatet, så jag vill fortsätta med film men jag vill också gå tillbaka till tv. Jag vill gärna få ut en tv-serie, jag saknar känslan som kommer med att agera inför en livepublik.

”Paul Blart: Mall Cop 2” är bioaktuell över hela landet.