EXKLUSIVT

Skribent

Alexander Dunerfors

11 november 2017 | 16:00

Mer kärleksdrama för Malin Åkerman i tredje säsongen av "Billions"

"Jag är riktigt nyfiken på att se hur Lara och Bobbys relation ska fortsätta framöver."
I helgen avslutas säsong 2 av "Billions" på SVT. Samtidigt pågår inspelningen av en tredje säsong, som dyker upp hos HBO Nordic någon gång under 2018. En av seriens starkast lysande stjärnor är svenska Malin Åkerman, som drivna miljardärsfrun Lara Axelrod. Vi träffade Åkerman i Amsterdam i somras för att prata mer om hennes karaktär i det mansdominerade Wall Street-dramat, och var relationen med tv-maken Bobby Axelrod är på väg.
 
Hur skulle du själv beskriva Lara?

- Hon är så gullig och ödmjuk…! (skratt) Lara är en stark och bestämd kvinna. Jag tror att hennes kärna är hennes familjevärderingar, hon vill se till att hennes familj är skyddad och alltid kommer i första hand. Skulle någon hota hennes familj… låt oss bara säga att man inte vill stöta sig med henne. Men i slutändan tror jag att hon är den moderliga och omhändertagande i den här serien.

Hennes äktenskap är något komplicerat…

- Ja, det har vi fått se i den andra säsongen. Jag gillar det. Jag gillar att den första säsongen visar dem nästan som ett superhjältepar, de är okrossbara. I den andra säsongen börjar de bli mer mänskliga. Vi ser vilka problem som kan uppstå i en relation. Speciellt i en sådan upphöjd värld, där problemen blir mycket större. Vi pratar om korruption, fängelse och mycket pengar. Ja, deras äktenskap är komplicerat. Men de älskar varandra mycket.

Delar du några av hennes egenskaper?

- Jag tror mer på att ”kill them with kindness”. Men jag kan uppskatta att hon slåss för sin familj. Skulle någon göra något mot min son, så skulle jag skada dem. Men vad vi har gemensamt är att vi båda kommer från enklare förhållanden. Hon kommer in i en värld av miljardärer och jag kom till Hollywood från Skåne, så jag kan förstå henne.
 
 
Det finns en del svordomar i ”Billions”, gillar du det?

- Jag älskar det! Det känns så bra att kunna prata som en människa. Ärligt talat, brukade jag svära ganska mycket. För att det känns så befriande. Men så kom min son och man kan inte svära framför ett barn, de upprepar ju allt man säger. Så det är trevligt att kunna komma till inspelningen och kunna släppa några f-ord då och då. Det är också kul, eftersom många tv-serier hindrar en från att gå för långt. Det finns regler. Här känns det som en frizon att spela karaktärerna så som de skulle vara. Och Lara med sin bakgrund har inga problem med att svära.

Här finns två starka manliga rollfigurer. Är det en serie för män?

- Tja, det handlar ju i huvudsak om deras historier. Men vi har två stora kvinnliga huvudroller, med likväl starka berättelser. Jag gillar det faktum att vi inte bara är fruarna. Vi är självständiga och vi har en anledning till att vara där. Där finns en jämlikhet och respekt. Jag älskar vad Paul Giamatti och Damien Lewis bidrar med. När vi sitter ner för att läsa manus tillsammans kan man bara filma det rakt av, så otroligt begåvade är de.

Vem av killarna skulle du helst vilja vara?

- Jag gillar ju att spela miljardär så jag håller mig gärna på den sidan…! Vi får flyga helikopter och röra oss i lyxiga miljöer. Vi har dragit vinstlotten, helt klart. Så jag skulle välja Bobby. Jag känner att han alltid ligger steget före. Han är en så smart karaktär.

Så du föredrar pengar framför rättvisa?

- Jag vet inte, ibland känns det som att rättvisan inte alltid är rättvis. Han har inte heller helt ärliga metoder, det har inte Bobby heller. Vilka är de egentligen? Man kan förstå hur Bobby tänker. Sedan ser man Chucks fulspel och inser att han är precis lika illa. Jag kan inte välja en. Jag är för rättvisa, såklart, men vem har rätt i serien? Det är frågan.
 
 
Hur gjorde du för att komma in i Wall Street-världen?

- Jag har vänner som jobbar på Wall Street och är en del av den världen. Men jag kände inte att det var nödvändig research för mig. Lara rör sig inte på Wall Street. Hon har sitt egna liv, hon har varit restaurangägare. Men jag känner folk som kunde svara på alla mina frågor. Jag behöver fortfarande en ordbok ibland. Jag är så glad att jag slipper hela den jargongen, att bara få sitta hemma och ta hand om mitt egna företag. Jag är inte så insatt i Wall Street för att vara ärlig, och inte så intresserad heller. Det känns som ett enda stort spel.

I en tid av finansproblem - vad tror du har gjort serien så framgångsrik?

- Jag tror folk är nyfikna på vad som händer. Serien är påhittad men bygger såklart på verkligheten. Vi jobbar med en konsult som skriver om ekonomi för New York Times. Ända sedan 2008 är allas ögon på Wall Street, och folk undrar vad fasen som pågår. Därför är det så snaskigt, det är som en såpopera kring livet. Serien har heller inte en tydlig god och en ond sida. Är det fel att ta pengar från en taskig person för att investera i något bättre? Jag gillar att den får oss att ifrågasätta allt.

Vad kan man vänta sig av säsong tre?

- Med tanke på hur andra säsongen slutar är jag riktigt nyfiken på att se hur Lara och Bobbys relation ska fortsätta framöver. Han får jobba hårt för att komma tillbaka och vinna hennes tillit.

- Men jag vill se dem lyckas. Så många äktenskap misslyckas, så jag vill se ett par som lyckas klara alla motgångar. Vi har våra hinder, en del rätt stora, men jag tror de fixar det. Det kan bli en intressant process med några riktigt bra scener. Vi får se. Men jag känner att han måste slåss för henne nu. Hon har accepterat för mycket under den förra säsongen. Nu är det hans tur att gå med på hennes krav.
 
Hur många säsonger är du redo att spela in?

- Så många som det behövs. Vi vet inte hur många som planeras, och det vet nog inte de heller. Det är ett öppet slut, det beror på publiken. Om folk fortsätter titta och är intresserade så fortsätter nog vi också.
 
 
Du var med i Netflix-serien ”Easy” för inte längesen. Hur skulle du jämföra Orlando Bloom och Damien Lewis som äkta makar?

- De är väldigt olika, haha. Orlandos karaktär var som en gullig och söt valp. En vanlig grabb, vilket är konstigt att säga om Orlando Bloom. Damien spelar en mycket mer beräknande, intelligent och maktgalen man. Han låter inget komma i vägen för att få det han vill.

Jag är nyfiken på din nästa film, ”Rampage” med Dwayne Johnson. Du spelar skurken?

- Jag spelar skurken, ja. Jag tror det är tack vare karaktären Lara Axelrod som de ens övervägde mig för den rollen. Den bygger på det gamla tv-spelet ”Rampage”. Min karaktär är en galen forskare som skapar ett serum som gör djur 40 gånger större. De blir massförstörelsevapen som hon är riktigt stolt över. Hon är totalt galen. Jag ska inte avslöja hur det slutar, men det var roligt. Det kommer bli en kul blockbuster. Och Dwayne Johnson är glödhet just nu, han är med i allt. Han är en underbar person. Jag har aldrig spelat skurk förut, om man inte räknar Lara.
| 11 november 2017 16:00 |