EXKLUSIVT

Skribent

Alexander Kardelo

6 april 2015 | 12:00

Halle Berry väntade i 15 år på att få göra "Frankie & Alice"

Alexander Dunerfors pratar med Halle Berry om superhjälteroller, drömprojekt och DVD-aktuella ”Frankie & Alice”.
Halle Berry har skådespelat sedan tidiga 90-talet, med minst sagt blandade framgångar och resultat. Hon har varit Bondbrud och medlem i X-Men, hon har vunnit såväl Oscar som Razzie. Nu är hon aktuell med ett personligt hjärteprojekt, den verklighetsbaserade filmen ”Frankie & Alice” där hon spelar en kvinna med flera personligheter.

"Frankie & Alice" bygger på en sann historia. Hur fick du höra talas om den?

- Det var redan för 18 år sen. En motspelare berättade för mig om den här kvinnan och hennes historia. Jag blev fascinerad och kontaktade henne. Sen träffades vi, och jag sa till henne: "En dag ska jag berätta din historia. Jag vet inte när, jag vet inte hur, jag vet inte hur jag ska få ihop pengarna. Men jag vill verkligen berätta den." Så bit för bit jobbade vi mot det, med hennes hjälp. Hon hjälpte till med alla fakta och information.

I de flesta filmer skapar du en karaktär, men här spelar du tre olika personligheter. Var det tre gånger så svårt?

- Det var inte direkt mer jobb, det handlade bara om att skapa olika karaktärer som man alltid gör när man spelar in en film. Vare sig man spelar en karaktär eller flera. Det var inte direkt svårare, det tog bara längre tid. 

Hur det var att jobba med Stellan Skarsgård? Ni delar många scener.

- Jag har alltid varit ett fan av Stellan. Han är en av de riktigt stora skådespelarna av sin generation. Så fort jag fick jobba med honom visste jag att det var sant. Han är väldigt generös, alltid förberedd och lägger ner så mycket tid på att arbeta med rollen. Han kommer med idéer och tankar, och är lätt att arbeta med. Det uppskattade jag. Filmen var klar redan för fem år sen. Varför tog det så lång tid att få ut den?

- Den tog mig nästan femton år att göra. Det är en svår film att få till. Sådana filmer är inte direkt något som folk springer och ser. Många skulle se det som en deppig film. Det beror på hur man väljer att se det. Jag ser det som en upplyftande historia. Den handlar om den mänskliga andans motståndskraft och uthållighet. Jag har alltid älskat att se filmer där människor övervinner något som annars kunde försvaga dem. Men, du vet, såna här filmer blir allt svårare att göra. Filmer som handlar om livet, om sjukdomar eller om sådant vi inte vill prata om, de är svåra att göra.

Du står med som producent, och du producerar även TV-serien "Extant". Ger det dig mer kreativ frihet i dina projekt?

- Ja, jag har producerat några filmer innan. Då insåg jag att det känns bra att producera projekt som jag brinner för. Det ger mig möjligheten att uttrycka mig kreativt, med min egen röst. Att få ut saker ur systemet, sånt jag verkligen vill berätta. Jag producerade en film i år, den heter "Kidnap". Den kommer senare i år.

Förra året såg vi dig som Storm, kommer du att spela henne igen i "X-Men: Apocalypse"?

- Jag vet inte det, jag tror att det ska handla om mycket yngre X-Men. Jag lär inte vara med som Storm, men förhoppningsvis kommer Storm att vara med. Jag skulle komma tillbaka om jag fick. Jag älskar Storm och jag älskar allt som serien står för. Det handlar om fördomar, och om den rasism som vi upplever i världen idag. Jag älskar det budskapet.På tal om superhjältar spelade du Catwoman, i vad som fortfarande är en av de få kvinnliga superhjältefilmer. Har du någon åsikt om varför det inte har gjorts fler?

- Det är upp till publiken att avgöra vad de vill se. Det har varit svårt att sälja in genom åren. Jag tror inte att vi kvinnor går ut och stöttar den bilden av oss själva. 

Blev "Catwoman" den film du hade tänkt dig?

- Jag gjorde mitt bästa, och mer än så kan man inte begära av sig själv. Hur resultatet blir och vad folk sedan tycker, det ligger långt utanför min kontroll. Det som kändes bra för mig är att jag gav 150 procent i den rollen. Och det är jag stolt över.

Du vann en Razzie för den rollen. Men då gjorde du något otroligt, och gick upp och hämtade priset personligen, som den första skådespelaren någonsin. Hur kommer det sig?

- Jag tar inte mig själv på så stort allvar. Det var ett bra sätt att skratta åt situationen. Jag såg det som en chans att visa att jag inte tar det så seriöst. Jag tar inte det folk säger så seriöst. Oavsett om de säger att jag är fantastisk och förtjänar en Oscar, eller att jag är skit och förtjänar en Razzie. Jag tar det med en klackspark, och vill bara fortsätta att göra det jag älskar och gå vidare.

Var har du din Oscar och din Razzie?

- Min Oscar står i mitt sovrum… Och jag vet inte var min Razzie är, ärligt talat. Haha! Nej, jag har inte tappat bort den. Den står någonstans, bland mina andra priser.Du har spelat i så många olika genrer, vad är viktigt för dig när du väljer roller?

- Det beror på. Att vara skådespelare är inte en hobby för mig. Det är något jag gör för att försörja mig själv och min familj. Jag skulle älska att säga att jag bara väljer roller som inspirerar mig, eller som ger mig möjligheten att skapa något otroligt. Men verkligheten är den, att ibland måste jag jobba för att det är mitt yrke, och som alla andra vill jag ha ett jobb att gå till. Det beror på var jag är i livet, hur mina behov ser ut. Så många faktorer bidrar till vilka roller jag väljer. Vad vill jag göra, vad behöver jag göra och vad händer i mitt privatliv? Det finns inget solklart svar på den frågan.

Finns det något du ännu inte fått chansen att göra ännu?

- Jag har provat på komedi, men jag skulle gärna ta chansen att göra mer. Tidigt i min karriär gjorde jag ett par romkoms, jag skulle vilja utforska det mer de närmaste åren. 

Vet du redan nu vad din nästa inspelning blir?

- Jag fortsätter med min tv-serie nästa vecka. 

Andra säsongen av "Extant", ja. Vad kan vi förvänta oss av den?

- Jag kan inte säga så mycket… Det kommer att bli väldigt annorlunda, på ett sätt. Men fortfarande konsistent med förra säsongen. Mycket av det som hände förra året kommer att bli mer tydligt i år. Om det nu säger dig något, haha.Du har gjort filmer i 25 år nu, sedan tidiga 90-talet. Blir det svårare att hitta bra roller?

- Sanningen är att det har alltid varit svårt att hitta roller. Om du syftar på att jag blir äldre, nej, det har alltid varit svårt för mig som färgad kvinna att försöka hitta en plats i en industri som inte har någon plats. Det är fortfarande väldigt tufft. Jag känner inte av åldern. 

Tror du att du står framför kameran även om 25 år, eller har du kanske funderat på att regissera eller något annat?

- Jag vet inte vad jag gör om 25 år. Vilken form jag är i eller om jag är mentalt klar. Jag lever i stunden och gör det jag kan göra. Så länge det är kul, så länge jag kan göra det och blir tillfredsställd av det, så länge fortsätter jag. Skulle mina prioriteringar ändras så testar jag att gå i en annan riktning.

Oscarsgalan var nyss, hade du någon favoritfilm i år?

- Jag har ingen favoritfilm, men jag har en favoritskådespelerska. Jag är ett stort fan av Julianne Moore. Jag blev kär i henne redan när hon var med i "Boogie Nights". 

"Still Alice" är en fantastisk film. Och på sätt och vis lik "Frankie & Alice". 

- Ja, det är den. Och jag är väldigt glad att hon får välförtjänt uppmärksamhet i år.

"Frankie & Alice" finns nu att se på video-on-demand. Filmen släpps på DVD den 13 april.
| 6 april 2015 12:00 |