Exklusivt

Skribent

Jonatan Blomberg

13 oktober 2022 | 18:00

Hugh Laurie hyllar svenska skådespelaren: "Har aldrig sett något liknande"

MovieZine fick chansen att snacka med "Veep"-skaparen Armando Iannucci och skådespelaren Hugh Laurie om "Avenue 5", när båda två passade på att hylla Adam Pålssons insats i serien.
Om du inte har stenkoll på "Avenue 5" så är det "Veep"-skaparen Armando Iannuccis nya HBO-serie, vars första säsong släpptes precis i början av pandemin och nu är tillbaka med sin fortsättning. Handlingen utspelar sig i en relativt närstående framtid där mänskligheten har börjat med rymdturism i form av kortare men lyxiga rymdkryssningar.
 
Efter lite oförutsett strul så hamnar rymdkryssaren "Avenue 5" ur kurs och kommer plötsligt att tvingas spendera flera år ute i rymden, med ett minskande förråd av både mat och förstånd bland passagerarna. I centrum hamnar skeppets kapten, spelad av Hugh Laurie ("House"), som egentligen bara är en skådespelare då allt på "Avenue 5" ska fungera automatiskt.
 
Arbetsplatskaos á la "Veep" fast i rymdmiljö, utbryter när vi får följa de personer som försöker hålla ordning på passagerarna och hitta på en lösning att komma hem snabbare. 
 
Under den första säsongen dök även den svenske skådespelaren Adam Pålsson ("Young Wallander", "Innan vi dör", "Dirigenten") upp i en liten roll. Som han inte ens var säker på att den skulle klara sig igenom klippningen.
 
Large f8f6c03934edb6648abce5de0f07c82f pa cc 8alssongad
Adam Pålsson som Mads och Josh Gad som Judd i "Avenue 5". Notera gärna även en av flera kommande tavlor på Pålsson i bakgrunden här.  
 
- Man vågar ju aldrig ta ut för mycket i förskott, om man har "made the cut" eller inte - som de säger där borta. Det här var på en så hög nivå och så långt bort ifrån allt jag någonsin gjort tidigare. Men om de inte klipper bort min karaktär helt, kommer jag nog vara med i mer än ett avsnitt i alla fall! Iannucci är verkligen med i den absoluta toppen när det kommer till komedier och filmskapande i stort, så jag är jätteglad över att ha fått chansen arbeta med honom, berättade Pålsson för MovieZine inför den första säsongen.
 
Men när MovieZine nu fick chansen att förhandstitta på fortsättningen av serien i den nya säsongen, så har Pålssons karaktär plötsligt vuxit till en av de större - och är utan tvekan den mest minnesvärda sidokaraktären i serien. Vilket vi givetvis ville fråga Iannucci och Laurie lite mer om... sagt och gjort, här är vad de båda männen har att säga om Pålssons resa in i rollen som Mads i fortsättningen av "Avenue 5". 
 

Armando Iannucci: "Varje gång han pratade, så fick han alla att skratta!"

 
Emmyvinnaren Armando Iannucci vann och nominerades till mängder av priser för HBO-serien "Veep" genom åren.
 
Jag har ju fått förhandstitta på hela den andra säsongen och måste säga att jag, som svensk, blev positivt överraskad över hur stor Adam Pålssons roll har blivit nu under den andra säsongen. Och det är inte bara att han har fått mer att säga, utan det är en helt galen men underbar roll. Vad var det som gjorde att hans karaktär Mads fick ta en så mycket större plats den här gången?
 
- Du förstår, det var Adam som kom till oss den första säsongen. Jag tror att han bara satte sig på ett flygplan och kom över till London och gjorde en audition. Och det var en väldigt liten roll han provläste för under den första säsongen. Men vi förstod redan då att varje gång han pratade, så fick han alla att skratta! Han lyckades få till den där gravallvarliga absurditeten i den rollen helt klockrent. Så vi fortsatte att skriva in fler bitar åt honom redan under den förra säsongen.
 
 
- Det verkade därför bara som det enda naturliga att fortsätta göra det inför säsong två också, faktiskt. Ge honom mer att göra... och även med tanke på att Judd [som spelas av Josh Gad] förlorar Iris i början, så vem kunde nu passa bäst som Judds nya "vän"? Vilket ju öppnade upp en hel värld av nya möjligheter för oss. 
 
- Och det är lite roligt, eftersom jag inte kände Adam alls inför den första säsongen. Men när jag började googla och titta på hans tidigare roller, så insåg jag plötsligt att jag hade sett honom i en rad olika filmer och tv-program men att jag först inte hade gjort den kopplingen. Så mellan de båda säsongerna nu så kom vi ikapp med varandras arbeten ordentligt. 
 

Hugh Laurie: "En sorts galenskap, briljans och dumhet blandat i tre lika stora mått"

 
Hugh Laurie som kapten Ryan Clark i "Avenue 5". 
 
"House"-stjärnan Hugh Laurie arbetade tillsammans med Iannucci även på "Veep" samt "David Copperfields äventyr och iakttagelser" och slog själv igenom som komiker i komedier som "A Bit of Fry and Laurie" och "Svarte Orm" för över 30 år sedan. Han har med andra ord hunnit både se och agera mot några av branschens bästa komiker genom åren, men passar ändå på att berätta för MovieZine om hur det var att arbeta specifikt med Pålsson, särskilt under den andra säsongen av "Avenue 5". En insats han är minst sagt imponerad av: 
 
- Vad han har uppnått med den karaktären är verkligen mirakulöst. Jag har aldrig sett något liknande förut. Jag minns att hela casten gick ut på middag en kväll, jag tror det var på min födelsedag faktiskt. Och vi hade ett par andra personer som inte var med i produktionen där under middagen, och de frågade lite om vem som spelar vad i serien. När vi kom till Adam och vi sa, "ja och Mads är..." och då insåg vi alla att vi inte kunde beskriva honom över huvud taget. 
 
 
- Det finns verkligen inget sätt du kan beskriva den karaktären på, han är inte som någon annan jag någonsin sett. Han är typ... det är en sorts galenskap, briljans och dumhet blandat i tre lika stora mått. På ett sätt som är helt rimligt. Du känner verkligen att du är inne i hans huvud, och där inne i hans huvud är allt han säger och gör helt vettigt. Men inte för resten av världen. 
 
- Och jag tror verkligen att hela casten var djupt imponerade över vad Adam har kunnat göra och vad han har lyckats skapa med den karaktären. Jag menar jag känner själv att min karaktär, som den lite skakiga kaptenen som inte riktigt vet vad han gör... jag känner inte att jag kan säga att det är en karaktär som aldrig har gjorts förut. Även fast jag tycker att Armando lyckas göra lite nya grejer med Ryan också. Men Mads, jag tror ärligt talat att han är unik. Ingen har någonsin lyckats "få till" en sådan karaktär, och jag är så exalterad över att publiken ska få se det... och börja bära "Mads"-t-shirts och sätta upp tavlor med Mads-citat på nu framöver, haha.
 
 
Det första avsnittet av den andra säsongen av "Avenue 5" finns nu tillgängligt hos HBO Max, nya avsnitt släpps varje tisdag. Den andra säsongen kommer att bestå av totalt åtta nya avsnitt.
 
 
Har du hunnit ge "Avenue 5" en chans ännu? Och vad tycker du i så fall om Adam Pålssons insats hittills? Kommentera gärna nedan!
| 13 oktober 2022 18:00 |