Intervju

Skribent

Jonatan Blomberg

13 oktober 2019 | 17:00

Adam Pålsson: "Ett sätt att hålla tankarna borta från traumat"

MovieZine har under en exklusiv intervju med Adam Pålsson pratat om den nya säsongen av "Innan vi dör" - samt de internationella rollerna i Netflix-serien "Young Wallander" och HBO:s "Avenue 5".
Det råder ingen tvekan om att Adam Pålsson är en av Sveriges bästa skådespelare just nu, med större delen av sin skådespelarkarriär fortfarande framför sig. Redan 2012 slog han igenom här på hemmaplan med en fantastisk prestation i "Torka aldrig tårar utan handskar". På senare tid har han även landat huvudroller i serier som "Dirigenten", "Young Wallander", Ted Gärdestad i filmen "Ted - För kärlekens skull" och givetvis även som Christian i SVT:s superspännande thriller-serie "Innan vi dör".
 
Under vårt samtal hinner vi prata om den nya säsongen av "Innan vi dör" och hur hans karaktär behöver hantera det trauma han har varit med om. Under den första säsongen infiltrerade hans karaktär, Christian, den kroatiska maffia-familjen Mimica - vilket höll oss tittare på högsta spänningsnivå under en hel säsong. När Christian nu återvänder hem till Sverige efter sin flykt, kastas han genast in i nästa farliga infiltration... samtidigt som han fortfarande måste hålla sig undan Mimica-familjen.
 
Men vi passar även på att prata en hel del om hans två kommande internationella produktioner "Young Wallander" för Netflix, som han spelar in just nu nere i Litauen, och den nya HBO-serien "Avenue 5" - som han åtminstone hoppas att han inte har klippts bort ur.
 
När jag ringer upp Adam håller han på att förbereda sig för en inspelningsnatt som kommer att pågå mellan 19.00-07.00, men det första jag slås av är hur glad, trevlig och positivt inställd han verkar. Han berättar också för mig hur han tidigare i karriären funderade på att lägga av helt, eller åtminstone ta en längre paus från skådespelandet - men att det nu känns helt annorlunda, vi har mycket kvar att se av Adam Pålsson.
 
Magnus Krepper och Adam Pålsson i den nya säsongen av "Innan vi dör". 
 
Den första säsongen av "Innan vi dör" hyllades stort, som en av de bästa thriller-serierna som någonsin gjorts här i Sverige, vad var det som gjorde den så lyckad tror du? 
 
- Under den första säsongen tycker jag verkligen att vi lyckades överföra spänningsmomentet hela vägen in i serien, för det fanns med på nästan varje sida i manuset. Jag hoppades hela tiden att vi skulle få serien och tittarupplevelsen att kännas lika svettig som läsningen av manuset kändes. Vilket det tack och lov också gjorde. Jag har däremot inte sett några avsnitt ur den nya säsongen än, men jag hoppas att vi har lyckats behålla thriller-känslan som gjorde den första säsongen så spännande!
 
Av det jag har sett hittills tycker jag helt klart att thriller-känslan är intakt! När vi såg Christian senast så stack han utomlands, vi behöver kanske inte avslöja exakt varför han kommer tillbaka till Sverige i den nya säsongen, men han känns inte riktigt som samma person i den nya säsongen? Nästan på gränsen till oförsiktig ibland.
 
- Jag förstår precis vad du menar. Han är skadad och märkt av händelserna i den första säsongen - och tiden på flykt. Christian tycker på något sätt att han har mindre att förlora nu och är nästan ute efter att sätta sig själv i farliga situationer igen, för att det är då han känner sig som mest levande. Vilket samtidigt kan vara ett sätt att hålla tankarna borta från traumat han har varit med om. Men precis som du beskriver det så upplever både hans mamma [Marie Richardson] och Björn [Magnus Krepper] att Christian nästan vill springa rakt in i faran.
 
Marie Richardson och Magnus Kreppers karaktärer gömmer sig för en av den nya "Innan vi dör"-säsongens skurkar.
 
Det har blivit en hel del intressanta roller för dig nu på sistone, med både "Dirigenten" och Ted Gärdestad i "Ted - För kärlekens skull" ifjol. Men hur känns det att ha landat den, i alla fall för oss svenskar, ikoniska rollen som Kurt Wallander i den nya Netflix-serien "Young Wallander"?
 
- Jätteroligt! Jag har verkligen hamnat i ett bra flow nu och njuter väldigt mycket av att gå från projekt till projekt, det har faktiskt varit väldigt roligt att arbeta under de senaste åren. Jag har haft tur med att få den ena kanonrollen efter den andra och hade väl egentligen tänkt att jag skulle ta en paus från allt, men det får helt enkelt vänta lite tills i vår.
 
Jag vet att du är småbarnspappa, hur... 
 
- Är du också det!?
 
Japp, två söner som är 2 och 6 år! Jag fick faktiskt ett SMS från min fru precis innan jag ringde dig om att min äldsta son har tappat en tand som varit lös ett tag - och att jag måste spela överraskad när jag kommer hem. 
 
- Haha, kul! Jag får ge dig några skådespelartips när vi är klara sedan då! Mina barn har lika många år i mellan sig som dina, fast 1 och 5 år.
 
 
Hur fungerar det för er att kombinera ditt skådespelande med livet som småbarnspappa? Är familjen med dig nere i Litauen under inspelningarna av "Young Wallander" nu?
 
- Ja, tack och lov! Vi har klimatångest i vår familj, och jag vill inte flyga fram och tillbaka hela tiden. Men eftersom mitt yngsta barn bara är ett år så är Celie mammaledig, och då kan de bo tillsammans med mig under stora delar av inspelningarna här i Litauen. Jag har bott hela mitt liv i Stockholm och tycker faktiskt att det är ganska skönt att bo på andra platser.
 
Smidig lösning! Om jag har förstått Netflix pressmeddelanden om "Young Wallander" rätt, så kommer serien att spelas in helt och hållet på engelska...
 
- ... ja precis, det stämmer!
 
Är Kurt Wallander fortfarande svensk? I "Dirigenten" spelade du en svensk i Ryssland som pratade svenska, ryska och engelska - blir det samma slags lösning här? Eller är det snarare en "The Girl with the Dragon Tattoo"-lösning där vi svenskar helt enkelt bara snackar engelska med varandra?
 
- Haha, ja men det lutar väl mer åt det senare alternativet. Kurt Wallander är fortfarande svensk, men "Young Wallander" utspelar sig i något slags alternativt universum där alla svenskar pratar engelska med varandra - men fortfarande har alla skyltar och liknande på "vanlig" svenska, haha. Lite förvirrande kanske, men jag tror att det kommer bli bra.
 
Leanne Best, Adam Pålsson och Richard Dillane gör huvudrollerna i Netflix-serien "Young Wallander".
 
Då förstår jag. Det betyder alltså att du fick tävla om rollen mot alla skådespelare som kan prata engelska med andra ord - vilket gör det hela ännu mer imponerande. Vad tänker du kring att det är Netflix som ligger bakom produktionen, att få in en fot där kan såklart leda till många fler internationella roller? Det är trots allt den största streamingtjänsten i världen och serien kommer att visas i nästan 200 länder vid premiären.
 
-  Det är såklart jätteroligt att jag har fått den här rollen och som du säger så tror jag inte att jag fick den bara för att jag är svensk - eftersom ingen annan i produktionen är det. Jag tänker däremot aldrig att ett projekt ska leda till något annat, det gör bara att man blir besviken om det inte gör det. Jag går med andra ord inte och förväntar mig fler roller i andra Netflix-produktioner nu.
 
- Men det är samtidigt såklart kul att vara mitt i den populärkulturella stormen. Netflix är som du säger en av världens största streamingtjänster - och det roliga med det är såklart att väldigt många kommer att kunna se serien när den är klar. Ett tag kände jag faktiskt att jag ville lägga av med skådespelandet, eller åtminstone ta en lång paus från det. Men så känner jag inte längre, jag har verkligen haft det så roligt att jag ser fram emot nya projekt. Jag spelade exempelvis in en serie för HBO i våras också.
 
"Veep"-skaparen Armando Iannucci har en ny HBO-serie på gång. 
 
Armando Iannuccis nya rymdserie "Avenue 5"?
 
- Ja det stämmer, du har gjort din research väl - haha!
 
Jag tog en djupdykning på din IMDb-sida förut och förberedde faktiskt en fråga om den serien med! Iannucci ("Veep") är ju trots allt en Oscarsnominerad och Emmyvinnande legendar, så jag är verkligen peppad på hans kommande rymdkomedi-serie. Det framgår däremot inte riktigt hur många avsnitt du är med i?
 
- Man vågar ju aldrig ta ut för mycket i förskott, om man har "made the cut" eller inte - som de säger där borta. Det här var på en så hög nivå och så långt bort ifrån allt jag någonsin gjort tidigare. Men om de inte klipper bort min karaktär helt, kommer jag nog vara med i mer än ett avsnitt i alla fall! Iannucci är verkligen med i den absoluta toppen när det kommer till komedier och filmskapande i stort, så jag är jätteglad över att ha fått chansen arbeta med honom.
 
 
Den andra säsongen av "Innan vi dör" har premiär på SVT idag, den 13 oktober - med nya avsnitt varje söndag. Det finns i nuläget inga officiella premiärdatum för varken "Young Wallander" eller "Avenue 5", men vi kommer givetvis att skriva mer om båda dessa serier inför deras respektive premiärer.
 
Kommer du att ge den nya säsongen av "Innan vi dör" en chans? Kommentera gärna nedan!
| 13 oktober 2019 17:00 |