Intervju

Skribent

Mats Karlsson

26 september 2012 | 20:01

"Heath Ledger gjorde en jätteusel provfilmning"

Regissören Lasse Hallström berättar om Oscarschanserna för "Hypnotisören" och sina första möten med Johnny Depp och Heath Ledger.

Lasse Hallström har varit verksam i Hollywood i många år och gör här svenska thrillern "Hypnotisören" med Mikael Persbrandt, Tobias Zilliacus och frugan Lena Olin. Hallström berättar för MovieZine om sina första möten med Heath Ledger, Johnny Depp och Leonardo DiCaprio och vilken film som ligger honom varmast om hjärtat.

Förutsättningarna för den här filmen är minst sagt väldigt bra, den är redan såld till 30 länder. Hur mycket inverkade det på inspelningen? Försökte du göra en film som skulle kunna fungera internationellt?

- Nej, så tänkte jag inte. Däremot tänkte jag att jag ville göra något annorlunda, så jag tittade närmare på dussinvarorna. Jag försökte skapa något nytt så jag gjorde äktenskapsdramat i filmen så autentiskt som jag bara kunde.

SFI sa att de har stora förväntningar på att "Hypnotisören" kommer väldigt långt i Oscarskampen, speciellt med tanke på att Oscarsakademien känner till dig och det kan kanske ge oss några fördelar. Lägger du det åt sidan eller håller du tummarna för att du når ända fram?

- De förväntningarna har man. Man vet aldrig i vilket klimat en film kommer ut i, men det här blev en glad överraskning. Men konkurrensen är väldigt tuff, det är 50-60 filmer som ska konkurrera om de här 5 platserna. Det blir spännande på ett roligt sätt. Jag har i alla fall svårt att tänka mig att en genrefilm av den här sorten ska bli nominerad, men vi får se. Jag känner åtminstone ingen press.

Av alla dina filmer du har gjort, vilken av dem ligger dig varmast om hjärtat?

- Det är fortfarande "Mitt liv som hund". Den blev så speciell och jag tycker fortfarande att det är det bästa jag har gjort, hehe.  Som tvåa är det "Ciderhusreglerna" eller "Gilbert Grape".

På tal om "Gilbert Grape", var hittade du de på den tiden anonyma killarna Johnny Depp och Leonardo DiCaprio?

- Johnny Depp hade jag träffat något år innan. Det var en kille i Los Angeles som hade bett mig att träffa en "up and coming". Vi hade också samma agent, så jag kände honom lite. Med Leonardo visste jag inte mer än att det var en ung kille som hade varit med i en film. Jag har kvar hans provfilmning kvar någonstans. Man kunde se redan i första provfilmningen hur han kopplade på rollen och hans blick försvann. Han var oerhört duktig på att koppla på och av karaktären. Vad han än företar sig med lyckas han med det.

Du har verkligen förmågan med att hitta lovande talanger. Du har ju jobbat med Heath Ledger, Johnny Depp, Leonardo DiCaprio innan de slog igenom? Tänker du på det själv att det faktiskt är så?

- Jo, det har jag också tänkt på. Jag har haft tur med det, hehe. Så kan jag väl skryta med att jag själv tycker att jag har ett öga för det. Jag tycker att jag kan se bakom ett eventuellt misslyckade under en provfilmning vad det finns för möjligheter, man sniffar sig till utvcklingsmöjligheter hos en skådespelare. Sedan gäller det att inte ha fel i casting-processen, hehe.

Vad såg du hos Heath Ledger inför "Casanova"?

- Han gjorde en jätteusel provfilmning. Han var blyg och konstig och vågade inte titta upp från papperet. Han hade väldigt svårt för provfilmningar , men jag tog honom bara på intuition. Vi hade väldigt olika åsikter hur rollen skulle göras, han ville göra det som en fars, som en fåntratt. Jag ville att han skulle vara i centrum som "the straight guy". Men han ville vifta med näsdukar, så vi hade en liten konflikt där.

Vad händer med "American Lover" med Johnny Depp?

- Den är på gång. Däremot vill inte Johnny Depp göra den längre. Han har ju skilt sig från Vanessa Paradis och då vill inte de vara med. Jag ska nu hitta två nya skådespelare och kanske isåfall bli min nästa film, om vi kommer igång i tid. Gör vi inte det så gör vi filmen "Tom's Dad", med Will Ferrell. Så någon av de två blir det.

| 26 september 2012 20:01 |