Intervju

Skribent

Alexander Kardelo

18 april 2022 | 15:45

"Hamilton"-stjärnan Jakob Oftebro: "Nya säsongen är som fyra filmer"

Den norske skådespelaren Jakob Oftebro återvänder i rollen som svenske superagenten Carl Hamilton.
USA har Jack Ryan och Storbritannien har James Bond. Frågan är om inte Carl Hamilton är det närmaste vi kommer en ikonisk actionhjälte i Sverige - en rollfigur som figurerat i många böcker och sedan gått i arv bland flera stora skådespelare på bioduken. 
 
Den senaste att axla rollen som Jan Guillous superagent är norske Jakob Oftebro. I början av 2020 debuterade han som en nykläckt agent i tv-serien "Hamilton", och idag börjar den andra säsongen på C More. Varm i kläderna får han ytterligare en utmaning: att jonglera sitt hemliga yrkesliv med en väntande fästmö (Felice Jankell) där hemma.
 
Upplägget är lite annorlunda den här gången - de åtta avsnitten är egentligen fyra långfilmer, där var och en följer Hamilton på ett nytt uppdrag. I den första reser han till franska Rivieran för att glida runt i lyxbil och infiltrera casinon i jakten på en bombgalen terrorist. 
 
Du får verkligen leva ut en James Bond-fantasi här. Hur kul är det att spela actionhjälte?
 
- Det är jätteroligt, tycker jag. Det var fantastiskt. I "Hamilton" är det inte bara actionbiten, det är mycket annat också. Mycket känslor. Vi får lära känna mannen bakom alla biljakter, det tyckte jag var spännande. Men det är coolt att det är lite mer klassiskt agent-grej den här gången. 
 
Den här säsongen är lite annorlunda mot den första, berätta.
 
- Ja, den första säsongen var tio avsnitt med en story hela vägen. Den här är nästan som fyra filmer. Två avsnitt är en avslutad historia, och sen börjar man på en ny story. De hänger ihop på ett sätt, men det är olika uppdrag. 
 
En sak jag tycker är intressant med spion- och agentfilmer, det är när man får se lite av privatlivet och kärlekslivet som ofta hamnar i skymundan. Hur kommer relationen mellan Carl och Lykke att utvecklas?
 
- Det tycker jag är superspännande, och nästan det viktigaste genom hela säsongen. Kärlekshistorien är jätteviktig. Och det var fantastiskt att spela mot Felice Jankell. 
 
 
Hamilton är en roll som du tagit över efter flera stora svenska skådespelare, som Stellan Skarsgård och Mikael Persbrandt. Hur insatt är du själv i de tidigare filmerna?
 
- Jag tror att jag nästan har sett alla, utom Sauk. Jag älskar Hamilton själv, och för mig är Peter Stormare den jag kommer ihåg att jag såg först. Vi hyrde den på VHS när jag var ung. Jag var ett jättestort fan. Så när de frågade om jag ville komma på casting blev jag jätteglad. Det är en ära att porträttera Hamilton.
 
Du är norsk, men dyker ofta upp i danska filmer, i svenska filmer, i finska filmer...
 
- Haha! Jag är glad för det, det är fantastiskt att jobba i Norden. Jag gjorde också "Svart krabba" nyligen och "Drottning Margaretha". Det är fantastiskt att jag får den möjligheten. 
 
Hur var det för dig att spela in "Svart krabba" med Adam Berg, Noomi Rapace och det gänget?
 
- Det var häftigt. En jättestor Netflix-produktion i Kiruna. Jättespännande. Det kändes som en bra uppvärmning till "Hamilton". Nu kunde vi ha gjort "Hamilton on Ice"!
 
Kan det bli en säsong 3 av "Hamilton"?
 
- Vi hoppas det! Det måste vi ju. 
 
 
Nya "Hamilton" finns att streama på C More och kommer att visas på TV4 i maj.
| 18 april 2022 15:45 |