Exklusiv intervju

Skribent

Jonatan Blomberg

4 juli 2020 | 15:00

Gustaf Skarsgård: "Jag gillar att få ha roligt med mina karaktärer"

MovieZine har snackat med den svenske skådespelaren och fantasynörden Gustaf Skarsgård om hans roll som Merlin i den nya Netflix-serien "Cursed".
Alla har väl hört talas om berättelserna kring Kung Arthur, Merlin och riddarna vid det runda bordet? Under de senaste 700 åren har även Nimue, eller "the Lady of the Lake" som hon också kallas, varit en del av samma legender. Hon sägs exempelvis vara den som ger svärdet Excalibur till Kung Arthur och en modersfigur åt riddaren Lancelot.
 
I den nya Netflix-serien "Cursed" har skaparna Tom Wheeler och Frank Miller ("Sin City", "300") gjort en ny, blodig tolkning av de gamla berättelserna - berättad ur Nimues perspektiv. Huvudrollen som Nimue spelas av Katherine Langford ("Tretton skäl varför") och i seriens två andra huvudroller hittar vi Devon Terrell ("Barry") som en ung Arthur, samt Gustaf Skarsgård som druiden och magikern Merlin. 
 
Inför premiären av den första säsongen av "Cursed", Netflix största fantasysatsning sedan succén med "The Witcher" i julas, har MovieZine fått intervjua ett gäng av seriens mest intressanta skådespelare samt dess båda skapare.
 
Här i den första intervjun kan du ta del av vårt samtal med den svenske skådespelaren Gustaf Skarsgård, som sedan tidigare är mest känd för att länge spelat en av de mest älskade karaktärerna i tv-serien "Vikings", jagat robotar i den andra säsongen av "Westworld" samt låtit oss följa med i den gripande historien kring Martin Schibbye och Johan Persson i "438 dagar". Under vårt samtal hinner vi diskutera allt från fantasynörderi, häng med Frank Miller och hur "Cursed" är extra viktig i dessa coronapandemi- och Black Lives Matter-tider.
 
Gustaf Skarsgård som Merlin i "Cursed". 
 
Vi börjar lite enkelt. Vad var det som fick dig att bli intresserad av just "Cursed"?
 
- Det var i ärlighetens namn faktiskt inte direkt vad jag letade efter, med tanke på att jag precis hade spenderat fem säsonger i "Vikings". Så när jag först fick höra talas om "Cursed" så sade jag att det inte riktigt var något som jag kände mig särskilt sugen på, men att jag åtminstone kunde tänka mig att läsa igenom manuset.
 
- När jag sedan fick veta att det var Merlin som var rollen man hade i åtanke för mig, så kände jag att det faktiskt kunde bli en riktigt rolig roll att få ta sig an. Det här är trots allt en alkoholiserad Merlin, som dessutom har förlorat sin magi. Jag fick bara läsa manuset för de fem första avsnitten och ville verkligen veta vad som skulle hända i den andra halvan av säsongen. Den nyfikenheten och rätta magkänslan var allt som behövdes för att jag skulle tacka ja.
 

"Jag gillar att få ha roligt med mina karaktärer"

 
Gustaf Skarsgård som Floki i "Vikings". 
 
Jag misstänkte nästan att din roll i "Vikings" gjorde dig en aning avskräckt till en börja, för på ytan verkar det röra sig om två ganska lika karaktärer. Men det känns verkligen som att du har en särskilt god förmåga att axla just den typen av roll, för både Floki och Merlin är ganska överdrivna och excentriska av sig... vilket gör att det känns som att linjen mellan att spela över och att leverera precis rätt är nästan skrämmande tunn. Är det en utmaning som du gillar eller har du bara en fallenhet för att klara av den typen av roller bättre än andra?
 
- Jag förstår precis vad du menar. Jag gillar att skådespela och jag gillar att få ha roligt med mina karaktärer. Jag har även en teaterbakgrund, men med det sagt så vill jag givetvis inte göra karikatyrer av mina roller. Om jag känner att det finns rum för mig att ha roligt med en karaktär, så är det mer troligt att jag kommer att känna mig dragen till den. Men det måste fortfarande även finnas något verkligt i grunden, som jag kan knyta an till. En känslomässig sanning som jag kan grunda karaktären i.
 
- Det som är så bra med Merlin, är att det finns så mycket mer under ytan i hans fall. Han har dem här excentriska dragen som är väldigt tydliga från första stund, men över tid får vi se honom utvecklas väldigt mycket. Han är otroligt intelligent och ibland är han excentrisk bara för synes skull - för att manipulera någon.
 
- Om man har turen att få spela en framträdande roll i en tv-serie, så finns det så otroligt mycket tid att verkligen få utforska sin karaktär på djupet. När det finns tid att både få skådespela väldigt subtilt i en scen, för att i nästa få göra något riktigt excentriskt - då är det som roligast. Det är guld för en skådespelare att få vara i den sitsen.
 

"Jag växte utan tvekan upp som fantasynörd"

 
Gustaf Skarsgård som Merlin i "Cursed". 
 
När jag pratade med Frank Miller och Tom Wheeler [seriens två skapare] så kallade de dig för en riktigt fantasy-nörd och att det var härligt att se hur du kunde leva dig in i rollen. Kan du hålla med om beskrivningen av dig som en "fantastynörd"?
 
- Den är helt sann! Jag växte utan tvekan upp som en fantasynörd, vilket jag fick parera genom att vara en tuff innerstadskille i Stockholm. Haha, jag ville fortfarande verka tuff på skolgården - men på helgerna stack jag ut i skogen och lajvade! Jag älskade "Sagan om Ringen", Robert Jordan-böckerna och en av mina favoritfilmer under tiden jag växte upp var "Robin Hoods äventyr" med Errol Flynn i huvudrollen.
 
- När alla andra ungar började spela fotboll, tog jag fäktningslektioner och lärde mig att rida. Det har alltid funnits en dragningskraft till den här typen av alternativa universum. Fantasy, särskilt medeltida fantasy, har varit något jag har älskat så länge jag kan minnas.
 
- Vilket även är sant för Tom Wheeler [seriens showrunner och skapare] för den delen, under vårt första möte satt vi och snackade om Dungeons & Dragons. Efter att jag hade läst manuset så ville jag vara säker på att den som skulle styra produktionen var lika investerad i den här världen som mig... och Tom förstår sig lyckligtvis verkligen på den här genren.
 

"Man ser inte skillnad på människor genom hudfärg"

 
Devon Terrell som Arthur i "Cursed".
 
Fantasy uppskattas även av många för sin förmåga att kommentera samtiden, utan att uttryckligen behöva peka finger. Är det något du tycker är viktigt?
 
- Förutom att fantasy erbjuder en enkel verklighetsflykt, vilket säkert kan vara extra nyttigt för många i tider som dessa. Med allt som händer i världen kring coronapandemin och Black Lives Matter-protesterna just nu. Men med det sagt, så upplever jag även att fantasy kan och bör kommentera andra brådskande problem som utplånandet av världens natur, förföljelser av minoriteter, religiös förföljelse och många andra saker. Sci-fi och fantasy kan ofta handskas med den här typen av frågor bättre än mer verklighetstrogna genrer.
 
Devon [Terrell, en av huvudrollsinnehavarna] nämnde även hur glad han var över att man valde honom i rollen som en sådan ikonisk karaktär som [framtida kung] Arthur - och vilket viktigt budskap det skickar till andra. Färg spelar ingen roll i den fantasyvärld som "Cursed" utspelar sig i. Tror du att den typen av beslut också är ett sätt där fantasy kan påverka resten av branschen [och kanske världen] positivt?
 
- Absolut, jag håller verkligen med honom. Han är perfekt för rollen och jag står bakom honom till hundra procent. I "Cursed" ser man inte skillnad på människor genom hudfärg, vilket givetvis är ett bra budskap. Det kan däremot samtidigt vara intressant att se på hur man behandlar féerna eller andra levande varelser som kan anses vara "annorlunda" i det universumet - och föreställa sig vilka grupper dem representerar i vår verklighet. Sättet man diskriminerar på är olika, men existerar fortfarande på båda platser... vilket jag tycker är ett smart sätt att kommentera vår samtid på.
 

"Jag försökte ta vara på varje chans jag kunde få med honom."

 
Katherine Langford i huvudrollen som Nimue i "Cursed". 
 
Boken som ligger till grund för serien skrevs klart samtidigt som ni började arbeta på den första säsongen, vilket Tom och Frank beskrev som en "vacker röra" för dem som skapare. Hur var det för er skådespelare, märkte ni av den där röran något under inspelningarna?
 
- Jag tycker det låter som en fin beskrivning, men det var inte särskilt rörigt för oss skådespelare. Det var härligt att träda in i en värld som visuellt redan delvis hade skapats av Frank och hans bilder, samtidigt som serien fick bli sin egen sak. Lyckligtvis så var Frank på plats väldigt ofta, han besökte både inspelningarna och vi gick ut och käkade middag med honom flera gånger. Det var så härligt att kunna diskutera min karaktär och hela "Cursed"-universumet med honom - och använda hans expertis, idéer och framför allt hans väldigt specifika och annorlunda sätt att tänka, kring hur man skapar intressanta berättelser och karaktärer. Jag försökte ta vara på varje chans jag kunde få tillsammans med honom.
 
- När det kommer till Tom [Wheeler] så är ju "Cursed" verkligen hans universum, han har skrivit både boken och manuset och vet allt om båda delar. Han fanns alltid på plats, förutom under två veckor när han var tvungen att åka över till USA för några möten - och då var det verkligen ett enormt och märkbart tomrum under inspelningarna. Det är utan tvekan en stor fördel att ha både författaren och showrunnern på plats hela tiden, som nu båda råkade vara Tom, eftersom man alltid kan fråga precis vad som helst om man undrar något kring en viss scen. Det kan definitivt ha känts som en "vacker röra" för dem, men för oss skådespelare - i alla fall för mig - så kändes det mer som ett vackert samarbete. 
 
Innan vi avslutar. Tror du att vi kommer att få en säsong två av "Cursed"?
 
- Det hoppas jag verkligen! Jag vill veta vad som händer med alla karaktärerna härnäst... det sista avsnittet slutar med en stor cliffhanger och några mindre, så jag måste få veta vad som händer sen! Så jag hoppas verkligen Netflix låter oss göra en säsong till.
 
 
Hela den första säsongen av "Cursed" släpps på Netflix den 17 juli. Men innan dess kommer vi även att släppa en intervju med Katherine Langford ("Tretton skäl varför") och de andra skådespelarna i seriens huvudroller samt en med skaparna Tom Wheeler och legendaren Frank Miller ("Sin City").
 

Läs också: De 49 bästa filmerna på Netflix just nu

 
Kommer du att ge "Cursed" en chans under juli? Vilken av Gustaf Skarsgårds roller är din favorit hittills? Kommentera gärna nedan!
| 4 juli 2020 15:00 |