Intervju

Skribent

Gunnar Rehlin

1 oktober 2013 | 07:01

Gordon-Levitt: "Det handlar inte om porr"

Gunnar Rehlin mötte Joseph Gordon-Levitt på filmfestivalen i Berlin för att prata om regidebuten "Don Jon".

Han är fixstjärnan från filmsuccéer som "The Dark Knight Rises" och "Looper" - som nu spelar porrmissbrukare. I "Don Jon" är Joseph Gordon-Levitt mannen som hellre ser på porrfilm än ägnar sig åt verkliga förhållanden. Han har själv skrivit manuset och regisserat.

MovieZine mötte honom på filmfestivalen i Berlin.

Varför regidebut?

- Jag har hållit på med att göra kortfilmer i åratal. Jag tycker inte minst att det är jättekul att klippa och redigera, så när möjligheten kom nu, så tog jag den. Jag ville göra en berättelse om kärlek, och jag ville ta upp detta med att vi numera objektifierar varandra, vi bedömer varandra efter en checklista som vi har redan på förhand. Media har en väldigt stor roll i detta, och det var någonting som verkligen intresserade mig. Att berätta om hur en kille som är besatt av porr möter en kvinna som är besatt av romantik och hur det mötet skulle gå. Porr och romantik modell Hollywood är båda något orealistiskt.

Hade du från början klart för dig att du själv också skulle spela huvudrollen?

- Jag visste hela tiden att jag vill göra huvudrollen själv. Jag tycker om att göra roller som ligger långt från det jag gjort tidigare. Och Scarlett Johanson älskade rollen som tjejen han möter. Hon fick en möjlighet att driva med hur kvinnor reduceras till att bli sexuella objekt, det är ju någonting som hon är van vid. Jag skrev rollen för henne, jag vet inte vad jag skulle ha gjort om hon hade tackat nej.

Och så har du Julianne Moore som den äldre kvinna som Don får ihop det med...

- Jag tyckte dom skulle bli ett bra par. Och Julianne förstod omedelbart storyn. Hennes agent skickade henne manuset och hennes reaktion var "det här handlar ju inte om porr, det handlar om intimitet". Jag blev väldigt rörd när jag förstod att han omedelbart hade förstått vad det handlar om.

Det kommer flera filmer om porrindustrin nu, här i Berlin visas också "The Look of Love" och "Lovelace". Varför nu?

- Jag vet inte. Tack vare Internet så är det ju lättare att komma åt porr nu. Men min film handlar inte om porr, det handlar om hur våra perspektiv förändras. Min karaktär genomgår en förändring, han börjar knyta an till andra människor.

Det förekommer klipp ur riktiga porrfilmer som Don sitter och tittar på. Fick ni betala mycket för det?

- Nej, det här är en lågbudgetfilm. Porrproducenterna betalade oss i stället för att få synas i filmen. Jag villa att det skulle kännas fräckt, utan att för den skull visa någonting explicit. Vi får väl se om jag måste klippa bort någonting i USA för att slippa en alltför hög åldersgräns.

Du är biffig i filmen och visar ofta upp det. Gym?

- Ja, varenda dag i sex månader och så åt jag massor med protein. Det var inte speciellt kul. Jag skrattade när jag såg mig själv i spegeln.

Du filmdebuterade väldigt ung, men i början av 2000-talet gjorde du ett uppehåll och jobbade väldigt lite och sporadiskt.

- Jag hade växt upp med att vara skådespelare och jag kände ett tag att jag inte visste vad jag ville göra. Så jag gjorde ett uppehåll och gick på universitet. Jag gjorde det för mig själv, jag brydde mig inte om vad någon annan tyckte. Jag började fundera över hur det jag gör kan påverka andra, jag blev mindre självisk och jag kände att jag på något sätt ville bidra med någonting. Så jag återvände till skådespeleriet.

Vilka regissörer gillar du?

- De flesta av dom filmer jag gillar är sådana som andra inte tycker om. Jag gillar Tarantino, Paul Thomas Anderson, bröderna Coen. Jag gillar svarta komedier, med en blandning av mörker och ljus. Och jag gillar Godard, sättet som han lurar in publiken att lusta efter hans kvinnliga karaktärer. Han klipper alltid till dig i ansiktet med det.

I slutet av "The Dark Knight Rises" antyds det att den polis du spelar kan komma att bli Robin i en ny film om Gotham City?

- Jag kan inte säga något, jag kan inte tala om det.

Men du kan väl tala om "Sin City: A Dame to Kill For" som du håller på att spela in?

- Det är verkligen kul. Robert Rodriguez och Frank Miller har skapat sin egen värld och ett sätt att göra film som inte liknar någon annans.

Vad kan du säga mer om den?

- Jag spelar Johnny, en ny karaktär, som är ute efter att förgöra sin värsta fiende. Jag var väldigt förtjust i det sätt som Robert till den första filmen använde specialeffekter inte för att få fejkade saker att se verkliga ut, utan för att skapa en sorts förhöjd verklighet som inte behövde bry sig om hur den verkliga världen ser ut.

"Don Jon" har biopremiär 25 oktober.

| 1 oktober 2013 07:01 |