Intervju

Skribent

Alexander Dunerfors

3 oktober 2013 | 19:01

Alicia Vikander: "Att spela in film är ingen glamour"

MovieZine pratar kommande Hollywood-roller med bioaktuella Alicia Vikander, och hur hon hanterar rampljuset.

Karriären går spikrakt uppåt för Alicia Vikander. För bara tre år sedan slog hon igenom i Lisa Langseths "Till det som är vackert", en roll som gav både Guldbagge och stor uppmärksamhet. Senaste åren har vi sett henne i danska Oscarsbidraget "A Royal Affair" och i brittiska kostymdramat "Anna Karenina", vid sidan av Keira Knightley och Jude Law. Nu väntar många fler internationella storfilmer för födelsedagsbarnet - Alicia blir 25 år idag.

Jag träffar henne på en svit på Elite Plaza, passande nog då hennes nya film heter "Hotell" och utspelar sig på ett. 

Var "Hotell" något ni pratade om redan vid "Till det som är vackert"?

- Nej, absolut inte. Lisa skriver på många manus hela tiden, och jag var inte påtänkt när hon skrev manuset. Det kom i efterhand. Men hon ville att jag skulle läsa det. Det var en gåva att få göra Katarina i "Till det som är vackert", och det är återigen en sådan roll som man vill göra som skådis. Den känslomässiga resan hon gör och ämnet som jag tror många kvinnor känner igen sig i, det har aldrig gestaltats på filmduken. Så jag var helt blown away.

Filmen handlar om människor som tar in på hotell för en chans att få spela någon annan...

- Det är ett bevis på att Lisa är en så fantastisk regissör. Att den har en svärta, ett allvar, och byter sakta genre. Utan att göra parodi eller enkla val, eller tillåta saker bli absurt. Den tonen fanns redan i manuset, och det lockade oss.

Känner du igen dig i den här längtan att bli någon annan?

- Jag tror att du har svaret till varför jag gör det jag gör, haha! Jag har en drift att få stiga ur mig själv. När jag gör mina karaktärer är ju mina verktyg såklart mina känslor. Jag utgår från mig själv även om det handlar om situationer jag aldrig varit i. Men det är också intressant hur man kan skapa någon annan i sin fantasi, men man får samtidigt lära sig något om sig själv, och upptäcker känslor som ligger en nära. I vårt samhälle måste man hålla tillbaka lite, men på film får man prova på att släppa ut alla de här känslorna.

Samtidigt som du får spela en massa spännande roller, har du blivit en växande Hollywoodstjärna och ett namn man känner till. Är det till fördel eller nackdel?

- Det som är skönt är att jag inte haft så många filmer i år, förrän "Hotell" som nu kommer ut. Nu blir det väldigt många filmer nästa år, men fram tills nu har jag fått leva i en bubbla, fått vara kreativ och göra projekt ihop med människor som har inspirerat mig. Jag känner mig inte igenkänd, men jag förstår att det kommer. Jag är lite rädd för den publiciteten, samtidigt har jag också blivit överbevisad: jag känner mig lugnare idag än vad jag gjorde för ett år sedan. Många av de människor jag jobbat med har bevisat att det är ett jobb, och om man vill så kan man hålla sig ytterst privat.

Vad gör du den närmaste tiden?

- Jag avslutade en film som heter "Ex Machina" för tre veckor sen, och nu kom jag just från Naipoli och inspelningen av "The Man from U.N.C.L.E". Vi filmar året ut.

Kommer du vara kvar inom svensk film också? Om du har Steven Spielberg i ena luren och Lisa Langseth ringer på andra...

- Jag läser svenska manus också. Jag hade andra grejer på gång, men Lisa gav mig det bästa manuset jag hade läst just då. Det var inte för att det var en svensk film, det var den filmen jag ville göra och den historien som lockade mig mest.

Vad har överraskat mest med Hollywood-upplevelsen hittills?

- Jag vill göra filmer, och det fungerar på samma sätt som här i Sverige. Det är lite större skala och lite mer folk i bakgrunden, som jag inte ens vet vad de gör för någonting! Men själva jobbet, det är ju ingen glamour att spela in film och det tror jag att alla som varit i närheten av en inspelning vet. Sen när filmen är klar ett år senare och man möter press, då vet ingen att jag har varit uppe 18 timmar om dagen, och haft Clear Eyes i ögonen varje dag för att jag ser ut som sju svåra år annars... När man får åka iväg på premiärer och bo på hotell, allt det där är ju såklart annorlunda. Men jag njuter mest och känner mig som mest avslappnad när jag får jobba. Skita ner mig och träffa de här människorna. Man samlas och möts för att man har samma mål och vision. Det är en kick när man tror på något ihop.

Alicia Vikander om...

...Alex Garlands science fiction "Ex Machina":

- Det var ett helt fantastiskt projekt! Jag sträckläste manuset. Det var den kortaste inspelningen jag gjort i mitt liv, men de längsta dagarna. Många timmar i sminket varje dag. Det är bara tre roller i filmen, och många långa dialogscener. Ett väldigt karaktärsbaserat manus, men som jag tror har väldigt kommersiella möjligheter också. Många twists and turns, du vill verkligen inte veta mer.

...Guy Ritches "The Man from U.N.C.L.E.", där hon spelar agent:

- Mm, hon är bilmekaniker först och främst. De två manliga huvudrollerna är Henry Cavill och Armie Hammer, jag spelar den kvinnliga huvudrollen. Den spelas in i Naipoli och i Rom, och sedan i studio i London fram till jul.

...skriverierna kring rollen i "Fifty Shades of Grey":

- Hela industrin lever på att de här ryktena går runt. Det är lika mycket press från studios och producenter som sprider saker. Det är en industri. Nu var det ju aldrig aktuellt för mig, nu filmar jag fram till jul och vet vad jag ska göra nästa år. Så jag är inte ledig.

"Hotell" har biopremiär fredag 4 oktober.

| 3 oktober 2013 19:01 |