Skribent

Emil Skelterwijk

22 januari 2014 | 21:01

En biografägares bekännelser

"Det slutade med att vi fick beställa filmen från en videobutik" - Bio Rios Ellen Tejle och Katja Uneborg minns sitt pinsammaste ögonblick.

Min högsta dröm har alltid varit att äga min egna biograf... och så klart att få ha Clint Eastwood som tomte ett år (mest så att jag för en gångs skull slipper). Jag har alltid undrat om det finns några dåliga sidor eller allt är lika magiskt som man föreställer sig det... Att äga en biograf då - inte att ha Clint Eastwood som tomte.

För att ta reda på lite mer om vad som händer bakom kulisserna på en biograf har jag tagit kontakt med Katja Uneborg och Ellen Tejle, biografägare av Bio Rio i Stockholm, för att låta dem svara på frågorna vi alla undrar över, men aldrig vågat fråga. Här kommer en biografägares bekännelser:

Vilka är ni?

- Vi har båda drivit kulturprojekt inom musik, teater och festivaler tidigare, bl a på Riksteatern och fick äran att återinviga Bio Rio för snart sex år sedan.

Vilken var den första filmen som visades på biografen i ert styre?

- "Slumdog Millionaire" den 3 mars 2009. Vi tjuvöppnade även under parollen "under konstruktion" några månader tidigare och visade då konsertfilmen "U2 3D". (Rio blev då Stockholms första digitala 3D biograf.)

Hur många gånger har ni nallat popcorn utan att betala för er?

- Bio Rio är en popcornfri biograf! Så noll gånger! (Däremot har vi hemskt goda kokostoppar...)

Hur många gånger har ni stannat kvar och sett en film själva? Och i så fall vilken?

- Det händer ibland att vi tar filmkollar-dagar och kikar på kommande premiärer tillsammans alla som jobbar på Rio. Men inte alls så mycket som man skulle önska. Men vi är ganska duktiga på att komma förbi när man är ledig, på knattebio med barn, eller en filmfrukost med sina vänner. Senast nu i helgen: "Bamse" och frulle med "Bluebird"!

Det pinsammaste misstaget ni gjort som biografägare?

- Vi skulle visa "Hollywood Classics" en jul för många år sedan, det var strul med nycklarna till DCP:n så i sista stund beställde vi filmen från en videobutik. Men det skedde en förväxling och vi fick istället en spansk film med samma titel och visade den (ovetandes om förväxlingen). I salongen satt "Hollywood Classics"-producentens väninna från London som inte blev helt överlycklig.

Roligaste incidenten som hänt på er biograf?

- I och med lanseringen av A-märkt har Rio fått uppmärksamhet och vänner över hela världen som också tycker att biografen ska vara en samhällsaktör som kan driva viktiga frågor framåt.

Om ni fick välja en film ni önskar ni aldrig visat på er biograf, vilken skulle det vara?

- Vi säger ingen! Vi visar överlag väldigt bra filmer med spännande berättelser och perspektiv från hela världen som alla är värda att ta del av.

Om ni fick välja en skådespelare som skulle jobba på er biograf, vem skulle ni välja?

- Nån rolig, vis glädjespridare som vi kan dricka kaffe och garva med. Typ Lena Nyman, Margareta Krook, Sissela Kyle eller Ann Petrén.

Det bästa och sämsta med att vara biografägare?

- Det går inte att få en mysigare, kreativare arbetsplats där vi dessutom kan vara med och förändra världen. SF:s monopol i Sverige är helt unikt och gör det oerhört tufft för oss som oberoende biografer att få möjlighet att nå vår publik, då SF gjort sig helt dominerande på marknaden.

Med de orden tackar jag Ellen och Katja och hoppas att ni därute har fått mer matnyttig information om biografägarrollen och att ni nu känner att ni kan ta ett steg närmare er stora dröm... (Nä jag vet, inte ens en mailadress har den där j*vla Clint Eastwood - skandal!)

Foto: Klara Leo
| 22 januari 2014 21:01 |