intervju

Skribent

Fredrik Adolvsson

28 januari 2024 | 17:00

Emma Stone om Bella i "Poor Things": "Jag älskar hennes brist på omdöme"

Emma Stones bioaktuella "Poor Things" är till bredden fylld av fantasifulla scener. Men är hennes favorit samma som din? Läs vår intervju för få reda på det.
"Poor Things" är regissören Yorgos Lanthimos ("The Favorite", "The Killing of a Sacred Deer") senaste mästerverk. Den kvinnligt Frankenstein-doftande skräckkomedin - om Bella som efter döden måste lära sig leva på nytt - kammade hem 11 Oscarsnomineringar, bara det ett gott betyg.
 
Bella spelas av Emma Stone, som verkligen går från klarhet till klarhet i sina val av roller. Vi har pratat med henne, bland annat om varför hon gillar att jobba med Lanthimos och vad det är som gör Bella så speciell.
 
Om inte jag är för dålig på matematik, så blir det här ditt fjärde samarbete med Yorgos Lanthimos, inklusive kommande “Kinds of Kindness". Vad är det som gör att ni dras till varandra och fortsätter samarbeta?
 
- Tja, vi kommer väldigt bra överens och har stor respekt för varandra. Jag tror att en av de största sakerna är att hans arbete verkligen tilltalar mig. Varje gång han dras till ett projekt och berättar om det för mig tänker jag, ja, det låter precis som något jag skulle vilja göra. Så jag tror att vi är väldigt intresserade av liknande material. 
 
- Något som jag också älskar är att bemanningen förblir mestadels densamma. Willem [Dafoe] och Margaret Qualley är båda med i "Kinds of Kindness". Och det är samma regiassistent,  samma filmfotograf. Det är som en trupp som rör sig tillsammans. Så den energin är verkligen fantastisk eftersom den gör det lättare att prova saker och kunna känna sig mer fri. 
 
Bella är en extremt intressant karaktär. Vad älskar du mest med henne?
 
- Allting. Hon är så intressant. Hennes öppenhet, hennes nyfikenhet och hennes brist på omdöme, självbedömning eller bedömning av andra och att bara ta in allt på ett upphetsat och öppenhjärtigt sätt. Det var verkligen fritt inspirerande.
 
Har du någon favoritscen?
 
- Jag har ingen favoritscen eftersom hennes [Bellas] utveckling är så snabb att det kändes som att varje dag var som en ny Bella, så det blev aldrig stagnant på något sätt. 
 
- Men jag älskade att göra dansscenen med Mark [Ruffalo] eftersom vi hade repeterat den så länge, och att äntligen vara där och göra scenen var riktigt coolt. Han är så rolig och det är alltid så lätt att vara med Mark.
 
Duncan Wedderburn kändes som en ovanlig roll för honom, men han var perfekt i den.
 
- Karaktären på papperet är bara giftig och narcissistisk, och Mark tillförde någon konstig älskvärdhet till Duncan, där han är så rolig och du kan känna den här patetiska energin som han ingjöt under ytan. Det är verkligen fantastiskt vad han gjorde.
 
Jag skulle vilja prata lite om inspirationen till Bella. Någon har sagt att det finns ekon av Frankenstein i historien. Men var det något du använde i ditt arbete med karaktären?
 
- Det gjorde jag inte. Personligen använde jag inte Frankenstein som referenspunkt bara för att både romanen och Tony [McNamaras] manus var så robusta. Men det var uppenbarligen en inspiration för Alistair Gray, som skrev boken. 
 
- Och ja, jag antar att i den meningen är Bella en människa, uppenbarligen. Men hon är också en varelse. Så den typen av påfund som hon är, och hur hon rör sig och allt det där, överlappar definitivt med Frankenstein. Men på ett väldigt kvinnligt sätt.
 
"Poor Things" är just nu aktuell på svenska biografer.
 
 

Läs också: Emma Stone har sex med en gurka i nya filmen: ”Ultrakåta scener”

| 28 januari 2024 17:00 |