Intervju

Skribent

Alexander Dunerfors

28 juni 2014 | 18:00

Djimon Hounsou spelar två av sommarens filmskurkar

Dubbelaktuell i "Draktränaren 2" och "Guardians of the Galaxy". MovieZine träffade skådespelaren på filmfestivalen i Cannes.
Djimon Hounsou är en av nykomlingarna i "Draktränaren 2". Rollen som vikingaskurken Drago gav honom möjligheten att spela ond, samt att prova på att dubba en animerad barnfilm för första gången. Men det gäller att inte tänka på den unga publiken, berättar han när MovieZine träffar honom i Cannes.

Drago är en otäck karaktär. Hur gör man honom skrämmande men barnvänlig på samma gång?

- När jag gjorde rollen så kunde jag egentligen inte tänka på barnen. Det skulle begränsa min… ondska, haha. Nej, det är spännande att få spela ond då och då. Hollywood verkar tycka att jag har blivit för kunglig för att spela skurk, men så äntligen fick jag chansen, det är coolt. Men man kan inte tänka på resultatet eller på målgruppen när man gör film. Man gör sitt jobb, och mitt jobb som skådespelare var att komma in och ta fram den bästa karaktären jag kan.

Du är född 1964, växte du upp med 70-talets animerade filmer som "Aristocats" och "Djungelboken"?

- Inte alls, jag växte upp i en miljö där vi inte hade lyxen att se på TV. Senare fick jag såklart uppleva film och bio. Jag växte delvis upp i Frankrike, i Lyon, så jag och en vän brukade alltid hyra skräckfilmer på helgerna. Det var min enda upplevelse av film som ung.

Drago i "Draktränaren 2".

Lärde du dig något av film på den tiden?

- Insikten att jag ville bli skådespelare kom senare. Då började jag se på film på ett annat sätt. Bruce Lee är en av de där som ändrade min världsbild. När man ser en sådan film som ung så kommer man ut som en helt förändrad människa. Allt känns möjligt! Det är troligen en anledning till att jag höll på med så mycket martial arts när jag växte upp. Jag var så smal och ville bygga muskler på ett eller annat sätt, och att se Bruce Lees filmer inspirerade mig till att börja med boxning och sedan kung fu. Jag höll på med sport fem dagar i veckan i sju år.

Har det hjälpt dig i skådespeleriet att du har jobbat som modell?

- Det hjälper, absolut. Det tror jag. Men även min erfarenhet av boxning och kung fu hjälper mig förstå rörelserna bättre när jag gör actionscener. En del i teamet kan glömma att jag har all den här erfarenheten. Jag kan se min body double göra saker på ett sätt som jag inte skulle göra, så i slutändan gör jag många actionscener själv.  

Hur tror du att producenter ser på dig?

- Vet inte, men förhoppningsvis är det positivt. Man får aldrig veta varför man blir nobbad eller accepterad på en provfilmning. Men avslag hör branschen till, man måste lära sig att hantera det. Som modell får man ofta höra vad som är fel på en. Är inte håret fel så är din nästa för platt.

Du har spelat både gladiator och viking. Vem tror du skulle vinna i en fight?

- Jag tror att gladiatorer härstammar från vikingar, det är inte så långt mellan deras tidsepoker. Men ja, det skulle bli en rejäl clash. "Clash of the Titans" (skratt).

Korath the Pursuer i Marvels "Guardians of the Galaxy".

Efter "Draktränaren 2" är du också med i "Guardians of the Galaxy". Vad kan du säga om den karaktären och erfarenheten?

- Tja, det var en häftig upplevelse och också plågsamt. Kostymen och fem timmar i sminket gjorde varje dag tuff. Men det var en kul film att spela in. Jag har inte sett den än, men jag längtar. Den har fått väldigt bra respons hittills.

Du spelar visst skurk där också?

- Med iskalla blå ögon. Ja, det var kul, att jobba med James Gunn, Chris Pratt, Zoe Saldana, alla dem. 

Tror du att du kan komma tillbaka i en uppföljare till "Draktränaren" eller "Guardians"?

- Jag önskar det. Jag hoppas det! Jag vill förstå Drago bättre. Jag älskar det namnet.

"Draktränaren 2" har biopremiär 4 juli. Därefter anländer "Guardians of the Galaxy" 1 augusti.
| 28 juni 2014 18:00 |