Intervju

Skribent

Alexander Kardelo

10 mars 2021 | 18:00

Disney-hjältinnan Raya är inspirerad av Star-Lord och Indiana Jones

"Vi letade efter liknande kvinnliga förebilder men det fanns inga... Så vi fick skapa något helt unikt i Hollywood", berättar regissörerna för MovieZine.
En ny Disneyprinsessa är född, och den här är tuffare än de flesta. Blanda Mulan och Vaiana med Lara Croft och "Star Wars"-filmernas Rey (eller Rose Tico för den delen) och du får Raya, en animerad hjälte för 2020-talet.

Inför premiären av "Raya och den sista draken" på bio och Disney+ fick jag möjligheten att ställa några frågor till Disney-veteranen Don Hall ("Tarzan", "Big Hero 6"), hans medregissör Carlos López Estrada och manusförfattaren Qui Nguyen via Zoom.

Vi pratade bland annat om hur den asiatiska kulturen är en stark stomme i berättelsen, hur Star-Lord har inspirerat Raya, och vilket budskap de vill att publiken ska ta med sig.
 
Large 3e365fe23442e7db92cd462dd21fd145 rayaandthelastdragon03
 
Grattis till en underbar film! En av de bästa animerade jag sett på länge. Hur föddes den här historien?

Don Hall: Allt hos Disney börjar med ett filmskaparteam som har en idé, inspiration eller en vision. Den här specifikt kom ur en idé om att göra ett stort, fantasyladdat actionäventyr. Det var den första inspirationen. Den andra inspirationen föddes via resor till Sydostasien. Teamet inspirerades av människorna, musiken, konsten, arkitekturen... bokstavligen allt. De var supertaggade när de kom tillbaka! Så började det, och den sydostasiatiska kulturen fick inspirera en storfilm.
 
- Filmen har varit under utveckling i ungefär sex år, vilket är ganska normalt för en animerad film. Carlos, Qui och jag kom ombord för 1,5 år sedan.
 
Don har arbetat med Disney i många år men dig, Carlos, känner vi bäst till tack vare "Blindspotting". Hur blev du involverad i en Disneyfilm?

Carlos López Estrada: Jag blev en del av Disney Animation för ungefär två år sen. Jennifer Lee, vår chef, hade just fått sin nya roll och hon var mån om att anlita regissörer utifrån. De hade sett "Blindspotting" i Sundance och jag fick träffa dem och Don. Självklart har jag varit ett stort fan av Disney sedan jag var liten, så det var spännande!

- Kort därefter mötte jag Qui och vi bjöds in till att jobba med "Raya". Det var så intensivt, men också en otroligt givande upplevelse. Jag lärde mig allt om hur en animerad film blir till, hur Disney bygger upp sina berättelser på ett väldigt specifikt sätt... Och Don var väldigt hjälpsam i att guida oss. Han tog på sig rollen som den vise mentorn som ledde oss nykomlingar till ett nytt universum.
 
Large 3a32aa518dfc723510d157c84c0d91f3 ryas
 
Qui, vad lockade till dig att dyka in i en värld av sydostasiatisk mytologi?

Qui Nguyen: Det är ju förstås väldigt personligt för mig, och det går tillbaks till kärnan i varför jag ville berätta historier överlag. Jag var ett stort fan av Stan Lee, och jag ville också skapa superhjältar. Att få skapa en som ser ut som mig, som mina föräldrar eller som mina barn? Det är enormt. Att få göra det med min polare Carlos och min vise mentor Don, det var verkligen en dröm som blev sann.
 
Kan ni prata lite om hur karaktären Raya blev till? Hon är cool, stark, modig, kul och lätt att tycka om... Vem inspirerade er? Fanns det alltid en klar bild av hur hon skulle vara?

Don Hall: Det finns en viss arketyp: den ensamma krigaren på ett uppdrag, som passar in på Raya. Den krigaren kan vara stoisk, tystlåten och ibland lite stel. Vi var måna om att hon inte skulle bli sån.

- Qui har sagt att "det här är karaktären jag skrivit i hela mitt liv", och han såg till att hon var allt det du sa: hon fick en känsla för humor... Vi ville att hon skulle vara riktigt självsäker, och nästan lite kaxig. Som våra favorithjältar är. Star-Lord i "Guardians of the Galaxy" var en förebild. Ja, han är kanske inte lika intelligent som Raya (skratt)... Hon är lite mer intellektuell. Men det var den sköna stilen vi var ute efter.

Carlos López Estrada: Vet du, att skapa en karaktär tar flera år. Det är en lika lång process som själva filmskapandet. Många människor är med och påverkar: våra story artists och animatörer gör sitt, och när skådespelarna sedan kommer in, när Kelly (Marie Tran) kom in, tog hon Raya till helt nya höjder. Så det är ett konstant samarbete. Ett sådant samarbete är bara möjligt i en animerad film. Och man är verkligen ett helt team som är med och skapar en karaktär.

Don Hall: En intressant sak när att när vi sökte efter karaktärer att jämföra Raya med så fanns det inga. En kvinnlig hjälte som också kunde vara rolig, och hade sina fel och brister, så som man hittar i Star-Lord eller Indiana Jones? Det fanns inga. Vi fick möjligheten att skapa något nytt, inte bara för Disney utan för Hollywoodfilm.
 
 
Och ni har hittat den perfekta balansen mellan action, äventyr, humor, magi och otroliga världar. Det är mycket att uppleva. Men filmen har också ett viktigt budskap, om en splittrad värld och hur folk måste enas för att bli starkare. Kände ni att ni ville använda en fantasyfilm för att berätta något om vår värld?

Don Hall: Ja, absolut. Våra filmer kommer alltid att reflektera den tid och värld vi lever i. Vårt jobb började för 1,5 år sedan, och tillit var temat vi alla enades om. En splittrad värld som måste enas - vad är det största hindret? Det är tillit.

- Och att pressa den här världen via ett existentiellt hot - Druun - allt det kom på plats för 1,5 år sedan. Sedan slog COVID till. Alla började jobba hemifrån. Det blev oroliga tider i USA. Vi chockades över hur väl vår film speglade vår tid. Det var inte nödvändigtvis intentionen, vi ville skapa något tidlöst. Men vi insåg hur händelserna i världen speglade vad som hände i vår fantasyvärld.

Qui Nguyen: Vi älskar den här världen, karaktärerna och känslan i filmen. Men vår ledstjärna var alltid hur filmens teman representerade det som sker nu, och hur viktig och rätt i tiden den konversationen kändes. Det var viktigt att göra det rättvisa. För den kan leda till viktiga diskussioner. Om vi kan bidra med några idéer, om vi kan hjälpa folk att tänka annorlunda vad gäller klyftorna i världen, då har filmen lyckats åstadkomma något. Och det gör oss väldigt stolta.
 
"Raya och den sista draken" finns nu att köpa digitalt för dig som är prenumerant på Disney+. Läs mer på disneyplus.com...
| 10 mars 2021 18:00 |