Intervju

Skribent

Alexander Dunerfors

2 augusti 2017 | 18:01

I rymden med Dane DeHaan och Cara Delevingne

MovieZine mötte huvudrollsinnehavarna i Luc Bessons "Valerian and the City of a Thousand Planets".
Han är den amerikanske indie-skådisen som slog igenom i ”The Amazing Spider-Man 2”, hon är den brittiska modellen som förtrollade biopubliken i ”Suicide Squad”. Dane DeHaan och Cara Delevingne är nu redo för sin största film hittills, då de spelar Valerian och Laureline i Luc Bessons ambitiösa sommaräventyr.

Vi träffade de två skådisarna i Paris för att prata om serieförlagan ”Linda och Valentin”, och vilken sci-fi-klassiker de egentligen föredrar…

Är ni mer ”Star Trek”- eller ”Star Wars”-typer?

Dane: ”Valerian”.

Innan ”Valerian”?

Dane: ”Det femte elementet”.

Och innan ”Det femte elementet”?

Cara: Fanns det något innan det? ”Leon”, kanske.
 
 
Kände ni till serietidningarna innan ni fick rollerna?

Cara: Tyvärr inte. Jag önskar att jag hade känt till dem innan. Nu när filmen kommer ut hoppas jag att serietidningsälskare får upptäcka dessa fantastiska serier. Förhoppningsvis kan de översättas till andra språk. Det var svårt för oss att förbereda oss, för de flesta finns bara på franska.

Dane: Jag läste inte riktigt serier när jag växte upp. Jag brukade klä ut mig till seriekaraktärer, men det var mer på lek. Teenage Mutant Ninja Turtles, Dick Tracy och såna.

Luc Besson har burit på idén till ”Valerian” länge. Kände ni en press när ni skulle hjälpa honom göra verklighet av drömmen?

Cara: Luc har ett underbart sätt att lätta på pressen. Han är så varm och snäll, det första han gör när han träffar dig är att ge dig en enorm kram. Jag var så nervös första gången, jag bara babblade, men han kommer in med en lugn energi och är så öppen. Vi åt frukost och pratade om livet, och han berättade om den här serietidningen han älskade som barn: ”Linda och Valentin”. Han berättade att Linda var hans första kärlek. Jag visste att jag ville spela henne. Han litade på oss som de här karaktärerna, och det hjälpte att minska pressen.

Hur svårt är det att leva sig in i en värld som inte finns?

Dane: Luc har på sätt och vis utvecklat den här filmen under hela sitt liv, men på papper i tio år fram till inspelningen. Han förstår den här världen utan och innan. Han känner till varje utomjording, han vet vad de heter, var de kommer ifrån och vad de äter. Hans fantasi är så enorm och han gjorde ett otroligt jobb i att förklara allt för oss med bilder.
 
 
Fick ni behålla någon rekvisita från inspelningen?

Dane: Jag behöll min pistol.

Cara: Jag behöll inte pistolen men önskar jag hade gjort det. Jag får leta fram den någonstans i studion.

Cara, blev du inspirerad av andra stora kvinnor på film?

Cara: Självklart, det finns ju så många. Luc har varit grym på att hitta karaktärer som Leeloo, Natalie Portman i ”Leon”, Scarlett Johansson i ”Lucy”… En av de första filmerna jag tittade på som inspiration var ”Alien”, men jag hittade också mycket av Laureline i serietidningarna.

Hur hittade ni då den sköna kemin mellan er två?

Dane: Det bara hände. Vi fungerade bra ihop. Cara är riktigt cool och kul att hänga med. Vi hade en fantastiskt rolig inspelning, så det var inte svårt direkt att hitta vår relation på bioduken.
 
Large be79c7dfecdf0ea67c2619d7e7d067f2 006
 
Dane, såg du några speciella filmer inför rollen som Valerian?

Dane: Inte direkt, men jag läste serierna, läste manuset och pratade med Luc. Jag ville skapa Valerian och hedra den karaktär som alltid har funnits där, som Luc upptäckte när han var ett barn. Jag ville hedra hans genomtänkta vision.

Vad var det svåraste med inspelningen?

Cara: Förutom de fysiska inslagen var det svåraste att avsluta filmen. Det var så sorgligt, när man har spenderat sex månader i Lucs fantastiska värld, var det otroligt tufft att bara lämna det.

Är din modellbakgrund till hjälp när du spelar in film?

Cara: Det är två helt olika saker. Men jag spelar ju en roll även när jag går på catwalken. Modeller är skådisar på sätt och vis. Folk som kände mig som barn trodde nog aldrig att jag skulle bli modell, för jag har alltid velat agera.
 
 
Det är en av de dyraste franska filmerna som gjorts. Hur känns det?

Dane: Det är mest glädje man känner, faktiskt. Mest tack vare att Luc är så glad. Han är lycklig varenda gång man ser honom nu. Han var så exalterad när vi spelade in filmen, jag brukade få sms från honom när han klippte den, och nu när vi gör press så är han i sjunde himlen. Det är en enorm film, och en enorm chans för oss alla, men Luc fokuserar bara på att hans dröm håller på att bli sann.

Är ni redo att återvända till del 2 och 3? Han skriver på uppföljarna just nu.

Dane: Gärna. Redo, vet jag inte. Jag behöver nog tre månader på gymet innan jag kan komma tillbaka (skratt). Just nu fokuserar vi på den här. Jag tror att vi har gjort något väldigt speciellt. Folk som har sett filmen ger bra respons. Om världen vill se en film till, så gör jag gärna en till.
 
 
"Valerian and the City of a Thousand Planets" går nu på bio.
| 2 augusti 2017 18:01 |