CANNES 2022

Skribent

Alexander Kardelo

18 maj 2022 | 21:00

En timmes Q&A med Tom Cruise i Cannes: "Jag ville lära mig allt om film"

"Top Gun"-aktuella Tom Cruise är årets tveklöst största stjärna på Croisetten i Cannes. Idag bjöd han press och fans på ett timslångt samtal om filmkarriären.
- Tack för att ni är här. Efter allt vi har varit med om, att få se er samlade här i en biosalong, det betyder mycket för mig. 
 
Tom Cruise kliver upp på scenen i Théâtre Debussy till stående ovationer från den taggade publiken. Filmfestivalen i Cannes är vanligtvis platsen för att hylla auteurer och lyfta fram spännande nya röster, men med jämna mellanrum bjuder man in även några av Hollywoods största stjärnor som får sprida glamour över röda mattan. 
 
Och efter att ha lyssnat i en timme på Tom Cruises snack om sin filmkarriär och ständiga nyfikenhet på filmmediet är jag nog inte lika snabb på att avfärda honom som någon självupptagen actiongubbe. Cannes-festivalens hyllning till Cruises karriär börjar med ett långt supermontage över alla hans filmer, från debuten i ”Tapto” (1981) och genombrottet med ”Föräldrafritt” (1983) till de bombastiska ”Mission: Impossible”-filmerna. De snabba klippen skapar en bild av en skådespelare som ständigt utmanat sig själv och gett allt för att underhålla publiken, i över 40 år. 
 
Han börjar med att berätta om hur kärleken till filmmediet föddes redan i unga år:
 
- Jag var bara fyra år när jag drömde om att göra film, flyga flygplan… När jag tänkte på mitt liv så ville jag vara med om äventyr. När jag växte upp och hade mina första jobb, med att klippa gräs eller skotta snö, så sparade jag alltid pengarna för att gå på bio. När jag var 18 år fick jag min första roll, efter bara två auditions fick jag en liten roll i ”Tapto”. Jag hade aldrig gått i filmskola men kunde film sedan barnsben. Jag kände till många av de stora regissörerna. Och jag såg till att gå till varenda avdelning i produktionen och studera dem. För om jag aldrig fick göra en ny film så ville jag förstå hur man gör film. 
 
- Det blev min filmutbildning. Sen jag var barn har jag skrivit upp mina mål, vad jag ville göra i livet, och försökt att uppnå de målen. Jag var självlärd och jag hade tur som kunde jobba med generösa människor som delat med sig av sin kunskap, säger Cruise.
 
 
Tom Cruise var 19 år gammal när han fick spela kadetten David Shawn i Harold Beckers drama ”Tapto”. Mest imponerad var han av chansen att spela mot (och lära av) veteranen George C. Scott. 
 
- Den filmen formade mig. Det varade bara i fem veckor men jag lärde mig enormt mycket. Regissören förstod att jag var intresserad av film och lät mig se våra ”dailies”, materialet vi hade filmat dagen innan. Jag försökte absorbera allt. Jag fick se George agera, sen såg jag vilka linser som hade använts och förstod hur ljussättningen och kläderna påverkade hans prestation. Det blev början på en livslång utbildning och jag lär mig ännu.
 

"Jag minns alla scener jag någonsin spelat in"

 
 
Moderatorn för det timslånga samtalet påpekar att något hände mitt i Cruises karriär. Efter en lång rad populära filmer som karismatisk och energisk ung filmstjärna kan en specifik scen i Paul Thomas Andersons ”Magnolia” (1999) vara nyckeln till Tompas utveckling. Det är scenen när hans karaktär, den självupptagne föreläsaren Frank, möter sin döende far i en lång och tyst scen som vi fick se en helt ny sida av skådespelaren. 
 
- Jag minns scenen mycket väl. Jag spelade in ”Eyes Wide Shut” med Kubrick när vi började prata om ”Magnolia”. Jag hade en vision för karaktären, och jag visste inte hur jag skulle beskriva honom så jag skrev en öppningsmonolog till honom. Jag pitchade den, jag byggde scenen och ljusaste den. På så sätt utforskade jag min rollfigur. 
 
- Jag lägger mycket tid på att utveckla mina karaktärer. Det handlar inte minst om deras fysiska närvaro. Det tar jag med mig från filmerna jag såg som liten, med Buster Keaton eller Gene Kelly. Med rörelse kan man berätta en historia, och även med stillhet. Jag har en grej, jag minns varenda tagning på varenda film jag har gjort. Jag minns vilka linser som användes. Ja, jag minns allt. 
 
 
En annan minnesvärd scen som kommer på tal är från Kubricks mystiska drama ”Eyes Wide Shut” som släpptes samma år. Nicole Kidman, vid den tiden gift med Cruise även i verkligheten, försöker att göra sin make svartsjuk medan han inte rör en muskel. 
 
- Vi spelade in den många gånger. Vi skrev om den många gånger för att hitta tonen. Det var underbart att se Stanley jobba och ljussätta scener, och jag försökte se vad han var ute efter. Vi pratade mycket om tonen han ville ha i filmen. Man kan känna det i filmen. Det är obekvämt men… ändå hans egna stil. Det var något vi var tvungna att upptäcka. Vi testade många prestationer innan vi hittade rätt. Förberedelser är allt i en film, även när man kastar bort det. Det spelar ingen roll. Jag vill inte att folk ska se arbetet bakom det, bara uppleva den världen.  
 
 

Därför gör han alla sina stunts själv

 
Samtalet glider över på Tom Cruises stora actionfranchise, ”Mission: Impossible”, där han spelat agent Ethan Hunt i över 25 år. En sjunde film är redan inspelad och en åttonde (och sista?) är på väg. Cruise gör som bekant alla sina stunts själv vilket bland annat innebär en spektakulär klippdykning med motorcykel i Norge (”Superfarligt!” skrattar han), så varför riskera livet gång på gång?
 
- Ingen frågade Gene Kelly: ”Varför dansar du? Varför sjunger du själv?” Gör jag en musikal så vill jag sjunga och dansa själv, för att se om jag kan det. Man vill pusha konstformen. Hur kan jag fånga publiken med en actionfilm? Hur kan jag underhålla dem? Jag lär mig nya förmågor hela tiden. Jag har lärt mig att dyka, jag har lärt mig att sjunga… Jag lär mig något nytt inför varje film för attt ge publiken en unik upplevelse.
 
- I ”Days of Thunder” körde jag racerbilar med Robert Duvall. Och det var på ett sätt som gamla tidens Hollywood där man ser att skådespelarna går igenom allt själva. Även när jag inte jobbar på en film så lär jag mig nya förmågor som kan komma till användning någon dag. Jag tog danslektioner för rollen som Les Grossman (i ”Tropic Thunder”) eller för ”Rock of Ages” för att jag hade den möjligheten.
 
 

"Vill inte göra en hel generation besvikna"

 
Närmast är det dags för ”Top Gun: Maverick” där han får återvända till rollen han spelade för 36 år sen - den orädde stridspiloten Pete ”Maverick” Mitchell. Tony Scotts ”Top Gun” blev en av 80-talets största filmsuccéer men uppföljaren har dröjt länge. Nu har äntligen den efterlängtade tvåan premiär i Cannes idag och går upp på bio världen över nästa vecka.
 
- Folk frågar mig, varför en ny ”Top Gun” efter 36 år? Jag var inte redo år 1986. Studion ville göra en uppföljare redan då. Jag ville inte det. Jag ville utvecklas som artist och lära mig allt jag inte kan.
 
- Vad jag sedan lärt mig på ”Mission: Impossible”-filmerna och av att göra uppföljare är att man kan ha en dialog med en publik genom film. De engagerar sig i karaktären. När jag reser runt frågar folk mig överallt om ”Top Gun 2”. Så vi började prata om det med Jerry (Bruckheimer) och Tony (Scott). Der gjorde vi i många år. Jag skrev ner hur jag ville göra den för att leverera något värdigt till dagens publik. Det sista jag vill är att göra en hel generation besvikna, avslutar Tom Cruise.
 
 
"Top Gun: Maverick" får svensk biopremiär 25 maj.
| 18 maj 2022 21:00 |