Intervju

Skribent

Lina Svensson

28 april 2019 | 19:00

"Breaking Surface": På inspelningen av den svenska dykthrillern

MovieZine träffade skådespelerskan Madeleine Martin för att diskutera den kommande svenska dykthrillern "Breaking Surface". En film som börjar med att två systrar ger sig ut för att dyka tillsammans i nord-Norge, men som slutar i ett överlevnadsdrama och en kamp mot klockan.
Vi träffade Madeleine Martin och Moa Gammel i Bryssel för några veckor sedan, där de spelar in dykthrillern "Breaking Surface". Madeleine Martin har precis spelat in de sista scenerna i den specialbyggda undervattenstanken som finns på plats i studion och berättar mer om filmen:
 
- “Breaking Surface” är ett överlevnadsdrama. Filmen handlar om två systrar som försöker att hitta tillbaka till varandra medan dom gör allt för att försöka hålla varandra vid liv. Någon typ av olycka sker under ytan, men det finns ingenting övernaturligt som drabbar systrarna, utan detta är ett naturalistiskt överlevnadsdrama.
 
Large b1029db0fbacf0e49c013b93f2e62ec1 thumbnail image1 20 1
 
Du hade inte testat på att dyka någonting innan denna filminspelning startade, hur var det att börja från ruta ett?
 
- Snårigt. Det var en utmaning. Både jag och Moa var väldigt obekväma med vatten innan denna filminspelning skulle sätta igång och ingen av oss hade som sagt dykt tidigare. Men så fort jag läste manuset kände jag bara, jag ska ha denna roll. Jag gör vad som helst för att få den. Jag går sista året på scenskolan men valde att hoppa av för att kunna vara med och spela in denna film. Hur ofta får man ett manus framför sig där det finns två kvinnliga huvudrollsinnehavare, det är en äventyrsfilm under vatten och den spelas in i Sverige. Det händer liksom inte. Skådishjärnan kickade verkligen igång.
 
Hur lång tid hade ni på er att dykträna inför denna inspelning, innan det var dags att börja filma? 
 
- Ungefär 3 veckor. Vi började med grunderna och därefter fick vi lägga på fler moment. Vi fick höra vid flera tillfällen att vi inte skulle klara av vissa saker när det var dags för inspelning, men vi har klarat av dem. Det känns väldigt kul att vi klarat av så många stunts på egen hand. Jag är förvånad men glad över hur snabbt vi har lärt oss alla moment. Jag litar väldigt mycket på Moa, vi har gjort detta tillsammans, stöttat och peppat varandra. Vilket har gjort det lättare. Vi har ju inte fått åka hem någonting under dessa 3 veckor heller på grund av att vi inte får utsättas för tryckförändringar, eftersom vi dyker så många timmar varje dag. 3 veckor utan att få träffa sin familj är en väldigt lång tid.
 
Large b1029db0fbacf0e49c013b93f2e62ec1 thumbnail image1
 
Jag blev glad när jag fick veta att båda huvudrollsinnehavarna i denna film skulle spelas av kvinnor.
 
- It's about time! Dessutom är detta något av det hårdaste och svåraste filminspelningar som gjort i Sverige haha! Undervattensfilmer är som sagt väldigt svåra att spela in och detta blir den första film med så mycket undervattensscener som spelats in i Sverige. Jag har dessutom känt att många bara kan se mig i vissa typer av roller. Jag blev väldigt glad över att regissören Joachim Hedén tänkte på mig för rollen som Tuva. Att han värdesätter min kompetens och inte mitt ursprung, till exempel att jag skulle spela syster till Moa, det kändes fint.
 
Large b1029db0fbacf0e49c013b93f2e62ec1 thumbnail image2
 
Detta är ju en film som känns väldigt internationell. Något liknande har aldrig producerats i Sverige tidigare. Hur tror ni att publiken kommer att reagera?
 
- Jag tror verkligen att publiken kommer att reagera positivt, eftersom de kommer att få se någonting helt nytt. Det blir inte en annan filmatiserad historia med snarlik handling som 15 andra filmer. Överlevnadsdrama brukar också gå hem hos många.
 
"Breaking Surface" har premiär vintern 2019.
| 28 april 2019 19:00 |