Intervju

Skribent

Alexander Kardelo

4 maj 2022 | 17:45

Benedict Wong: "En dröm att jobba med Sam Raimi"

MovieZine möter skådespelaren bakom Wong i "Doctor Strange in the Multiverse of Madness".
I bioaktuella ”Doctor Strange in the Multiverse of Madness” är Benedict Cumberbatch inte den ende Benedict med magiska superkrafter. 
 
Vid hans sida finns återigen vapendragaren Wong - numera The Sorcerer Supreme - som själv får en viktig roll i kampen för att rädda multiversum från Scarlet Witch (Elisabeth Olsen). Han spelas av brittiske Benedict Wong som på senare år haft flitiga gästspel i Marvel-filmerna. MovieZine fick en digital pratstund med skådespelaren om hans egna serieintresse och om hur det var att jobba med skräckgurun Sam Raimi. 
 
”Shang-Chi”, ”No Way Home” och nu ”The Multiverse of Madness”… det har blivit några filmer på raken för dig. Varför är Wong så eftertraktad?
 
- Det förvånar mig också. Men jag är alltid redo att säga ja när MCU-telefonen ringer. Jag är ett enormt fan, som jag har berättat förr, och jag samlar på serietidningar. Det började med ”Doctor Strange” där Wong blev en populär karaktär. Han har utvecklats från en tuff bibliotekarie till att bli The Sorcerer Supreme, på samma nivå som Doctor Strange, vilket känns fantastiskt. 
 
Sam Raimi kom in för att regissera ”Doctor Strange in the Multiverse of Madness”. Han är ju känd från skräckfilmsgenren, hur påverkade det filmens ton och ert arbete?
 
- Vi ska inte glömma att Scott Derrickson också kommer från skräckhållet. Han ska ha full kredd för att ha lagt grunden för de här karaktärerna. Men nu när filmserien går framåt tyckte jag det var briljant att vi kunde få Sam Raimi ombord. Han är legendarisk i båda genrer, han kan skräck men är också en av Marvelfilmernas ursprungliga gudfader tack vare ”Spider-Man”-trilogin. Han passade vår film som handen i handsken. 
 
- Raimi är en helt underbar regissör. När jag hade mitt första konferensmöte med honom hade jag inte ens fått ett manus. Men jag hade en legendar som Sam Raimi på min iPad som förklarade storyn för mig, och berättade att jag skulle bli Sorcerer Supreme. Det var en välsignelse. Det var som en enorm julklapp för mig som är ett sådant stort fan. Och sen att få vara en del av "Spider-Man"... Jag var fnissig av all förväntan. 
 
 
Samtidigt har du varit en del av MCU längre än Raimi. Fanns det någonting som du kunde lära honom?
 
- Nej, egentligen inte. Hur skulle jag våga? Allt finns i manuset. Jag har såklart koll på min rollfigur och var jag är på väg. Jag håller mig till min del. Resten är Sams tillfälle att skina. Och jag ser fram emot att folk ska få se det färdiga resultatet nu. Det är otroligt, eller hur? Efter 20 år får han komma hem igen till Marvels värld. 
 
Den här filmen är packad med specialeffekter. Hur funkar det för dig på inspelningen, har du blivit van eller är det fortfarande en utmaning?
 
- Jag har fått flyga rymdskepp, slagits mot stora monster… Man måste bara fokusera på något, vad det än må vara, ens mörkaste rädslor eller något personligt minne. Resten lämnar man över i VFX-teamets kapabla händer. De har gjort ett otroligt jobb, speciellt med tanke på omständigheterna. Ibland har jag kallat filmen för ”The Multiverse of the multischedual”, för vi var alla konstant i våra egna quantum-världar. ”Ok, nu fick vi inte filma den scenen för någon har blivit sjuk…” Det var en lång väg, men vi klarade det.
 
- Och jag tycker det är fantastiskt hur teknologin och specialeffekterna har utvecklats och låter oss förverkliga Steve Ditkos kalejdoskopiska multiversum-världar. 
 
 
Det här är den 28:e filmen i MCU, och det verkar som att publiken aldrig tröttnat. Vad tror du är hemligheten, hur får man de här filmerna att kännas intressanta och lockande även efter alla år?
 
- Jag tror inte att de själva tänkte att det skulle bli 28 filmer. Men det är tack vare alla de tidigare regissörerna och skådespelarna som banat vägen. Marvel har hittat sin mall, de vet hur det ska filmas och vad filmerna ska innehålla för att få bära deras kvalitetsstämpel och släppas ut i världen. Självklart är det mycket tack vare Kevin Feige och hans team. När jag samlade på serier så äskade jag alltid de små referenserna som dök upp till andra serietidningar och man fick bläddra fram något i tidigare nummer. Det har översatts fantastiskt väl till bioduken med påskäggen som dyker upp. Och ser du på serier som ”What If…” så förstår du mer av hur allt hänger ihop.
 
Efter det här nya äventyret på vita duken, skulle du vilja få en egen tv-serie som Loki, Hawkeye och Wanda?
 
- Många har frågat det, och jag är smickrad. Bra att det tas upp. Jag skulle givetvis vara intresserad av att utforska mer. Vi vet så lite om Wong förutom det som berättats i första filmen, utöver det har han bara dykt upp i cameos i en portal här och var. Ja, jag tror det finns utrymme för att se mer av Kamar-Taj. 
 
 
Vad tar du med dig från dina tidigare erfarenheter in i den här rollen?
 
- Jag kommer från en teaterbakgrund. Jag har också varit med i tv-serien ”Marco Polo”. Jag blev känd över en natt tack vare 30 års arbete. Jag gick aldrig i någon dramaskola. Däremot studerade jag teater i Salford, och gick sedan med i ett kollektiv där skådespelare representerade varann. Där lärde jag mig allt om branschen. Jag gav mig själv tre år för att testa på industrin. Sen fortsatte jag bara. 
 
- Jag försökte forma min karriär samtidigt som jag kämpade mot hur branschen ser en. Man hamnar lätt i ett fack, som servitör eller gangster. De följer samma spår och det kan vara svårt att bryta sig ur det. Jag kunde inte få jobb i Manchester. Det krossade mitt hjärta att behöva flytta till London. Det var tufft. Men man får bara försöka jaga de bra berättelserna, så att man får jobba på sina egna villkor. 
 
- Ibland var jag nära att sluta. Det viktiga är att se efter sin mentala hälsa också. Oavsett vilka drömmar man jagar efter, tänk på psyket. Ett långt svar, men sådan var min erfarenhet. Och jag är tacksam för mina upplevelser som har tagit mig dit jag är.
 
 
"Doctor Strange in the Multiverse of Madness" går nu på bio.
| 4 maj 2022 17:45 |