Intervju

Skribent

Alexander Kardelo

15 oktober 2011 | 12:01

Anton Yelchin vill filma med von Trier

Med hyllade rollinsatser i "The Beaver", "Star Trek" och "Charlie Bartlett" är Anton Yelchin en av Hollywoods mest lovande unga skådespelare på uppgång.

I helgen är han bioaktuell med "Fright Night".

Vad fick dig att tacka ja till rollen?

- Två saker. Dels tyckte jag att manuset var bra, jag kände igen mig i min karaktär Charley. Han är en kille som inte längre vet vad som är viktigt för honom, tills han riskerar att förlora allt. Han kämpar sig igenom mycket skuldkänslor men övervinner det för att rädda dem han bryr sig om. Och dels var det regissören Craig Gillespie. Jag gillade verkligen hans film "Lars and the Real Girl", och tyckte han var ett coolt val för en lite mer mainstream skräckfilm. Han gillar intressanta karaktärer, och ger en stor frihet som skådespelare.

Hade du sett originalet, "Skräcknatten"?

- O ja, jag älskar den första filmen. Den är riktigt smart och trevlig. Jag tycker också att den representerar skräckfilmens förvandling under 80-talet, från klassisk Hollywood-horror till en mer underhållande, självmedveten och kul genre med glimten i ögat.

Du föddes i Ryssland men kom till USA när du var sex månader gammal. Har du några planer på att filma i Ryssland?

- Jag gjorde en film där en gång. Det var en klart annorlunda upplevelse. För mig handlar det om filmskaparen, jag skulle inte nödvändigtvis göra en rysk film bara för sakens skull. Hade Alexander Sokurov ringt mig, hade jag åkt dit på studs. Jag skulle också gärna åka till Österrike och filma med Michael Haneke, eller Danmark med Lars von Trier. Det handlar inte om landet, utan om talangen som finns där.

Vad gör dig rädd?

- Det som skrämmer mig mest ligger nog i människans natur, det handlar om alla hemska saker som folk är benägna att göra mot andra. Det är delvis något som "Fright Night" snuddar vid. 

| 15 oktober 2011 12:01 |