Intervju

Skribent

Oscar

26 november 2015 | 18:00

Alexandra Rapaport: "Jag skrek rakt ut att det lät som en barnprogramtitel"

Från Tsatsikis morsa till Walter White.
Alexandra Rapaport spelar Sonja i C More:s nya serie "Gåsmamman", som mot sin vilja dras in i en kriminell värld för att rädda sin familj. Vi träffade henne för att prata om serien.

Jag ska möta Alexandra på Scandic Grand Central kl 14.30. Jag är där tio minuter innan och förbereder mig mentalt inför min andra intervju. Nervositeten vibrerar i benen och jag tittar på mina frågor jag slarvigt skrivit ner i ett block med MTV-loggor på och hatar varenda en. För några timmar sen kändes mina frågor relevanta och intressanta, men när jag tittar på dem nu blir jag osäker på om jag ens kommer få ut nåt av den här intervjun.

Jag blir upphämtad i loungen av Mona på C More som bokat mig för intervjun. Hon leder mig till hotellets restaurang som inte verkar ha öppnat än. Där sitter Alexandra Rapaport i en svart skinnsoffa med en tom tallrik på bordet framför sig. Det ser ut som att hon käkat en sallad.

- Hej Oscar, säger hon och tar min hand.

Hon ser vänlig ut och har en varm aura omkring sig. Jag sätter mig ner i soffan mittemot. Hon visar tänderna och frågar om hon har nånting mellan dem. Jag skrattar och säger att det ser bra ut och nervositeten börjar tona ut.Jag vill börja med en fråga jag undrat över sen jag först hörde titeln. Står gåsen i Gåsmamman för gåsen man röker?

- Gåsen? Hon sätter fingrarna mot munnen som att hon ska ta en puff från joint och berättar att vi får en konkret förklaring på titeln i avsnitt fyra.

- När vi först diskuterade titeln skrek jag rakt ut att det lät som en barnprogramtitel. Då sa de att det är dubbeltydigt, man röker ju gåsen liksom, eller vad heter det?

Jag nickar, jag vet ju allt om att röka gås.

- Det finns ju med i tanken bakom titeln. Och gäss är dessutom en väldigt bra täckmantel för just marijuanaodling, gässen skitar ner och det luktar. Och det var manusförfattarna som researchade fram det så det är ju inte taget ut luften.

Hon berättar att titeln växte på henne, att hon till sist inte ville att nån skulle röra den.

- Det kontrasteras så hårt till innehållet, som liksom blir kargare och kargare och då gillar jag att namnet är lite konstigt.

Hennes utförliga svar på min första fråga gör mig lugn inför resterande frågor. Men när jag tittar ner på frågorna i mitt block är de nästan alla drogrelaterade. Hur tänkte jag, frågar jag mig själv. Jag är här för att prata om själva serien, inte för att göra ett reportage om droger.

Har du erfarenhet av marijuana eller droger?

- Av gäss trodde jag du skulle säga, Alexandra skrattar och tar en klunk av kaffet hon precis blivit serverad.

- Det här är faktiskt sant, jag har aldrig tagit droger. Jag har alltid haft med mig, för alkohol kan väl inte räknas? Jag räknar i alla fall inte alkohol som en drog. Nej, jag har alltid haft med mig att det är ett no no. Ända sen 80- början på 90-talet när jag var ung så var det inte lika vanligt som det är idag. Man söp sig full. Punkt. Och det var losers som tog droger. Idag tycker jag att alla, varenda jävel, håller på med droger. Det kan väldigt lätt bli trasigt.

Hon berättar att hon känner till några från Bromma där hon kommer ifrån som har gått in i psykoser för att de rökt hasch, att hon inte kan tänka sig nåt värre än att fastna i en mardröm och inte komma ut.

- Usch. Jag är väldigt anti droger.


Har du använt din egen inställning gentemot marijuana och droger i gestaltningen av Sonja?

- Alltså vi vill inte moralisera, eller man vill ju såklart moralisera, men det är inte det den här tv-serien är till för. Men jag tycker att det är roligt att hon har en sån väldigt traditionell, svensk hållning till droger. Det blir ju en väldig dubbelmoral i hur hon reagerar när hennes son har tagit e, eller vad det nu var han hade tagit, hon blev verkligen otroligt upprörd över det.

Ändrar hon sin inställning senare i serien när hon bli inblandad i drogaffärerna?

- Hon blir ju inte en Walter White, Alexandra rynkar pannan och tystnar i några sekunder.

- Hon blir ju liksom intvingad i situationer som hon behöver deala med och till slut är de här moraliska ställningstaganden ingen lyx hon kan unna sig. Det handlar till slut bara om att överleva och att slåss för sin överlevnad. Och mer och mer tvingas hon handla, inte utifrån sina egna grundvärderingar utan utifrån överlevnad. Och om man outsmartar nån som är väldigt farlig så blir det ju konsekvenser av det.
Hur ser du på att vara inblandad i en droghärva och samtidigt ha barn?

- Jag tycker det är en bra kombination, säger hon och skrattar högt.

- Nej, jag bara skoja. Nej, men det är ju såklart förkastligt, men intressant att gestalta. Jag tycker att det är en spännande kontrast till det kriminella. För familjelivet har annars ingen tydlig punkt i den här typen av serier, man ser snutar och kriminella vilket är så långt bort ifrån oss. Jag känner att det var viktigt att bygga väldigt mycket på identifikation. Nu bor Sonja förvisso i en schysst kåk, det är ju det som är guldkanten i hennes liv, men hon går ju runt i sina fula koftor och raggsockor och joggar lönnfet omkring som vem som helst liksom, precis som i ett vanligt liv vilket också är hennes ambition.

Alexandra berättar att de har jobbat mycket med humor i serien, att det har varit viktigt att få fram humorn i de där dråpliga, absurda situationerna.

- Humorn finns ju med även i livets mörka stunder, det är ju ett val man gör.

Det var uppfriskande att slippa den där moraliseringen, vilket är ovanligt för en svensk serie.

- Jo, men den är ju inte pro droger, det skulle jag aldrig kunna ställa mig bakom liksom.
 Men det var det jag kände när jag skulle se Breaking Bad, den visar den där verkligheten utan att vara moraliserande på det totala fördärvet man kan hamna i. Som man ju förr eller senare gör, eller de flesta i alla fall. Men det är ingenting man behöver plakata.
Hur lika är du och Sonja varandra?

- Gud, det är så jävla svårt att prata om sig själv, säger hon och ser lite glatt besvärad ut.

- Jag är en ganska ängslig person. Alltså Sonja är ju jag på ett sätt och hon har ju temperament. Hon är tuffare än vad jag är, hårdare än vad jag är, mer handlingskraftig på vissa sätt. Jag kan vara handlingskraftig men jag rör mig väldigt mycket i min comfort zone.


Blir det fler än en säsong?

Alexandra berättar att tanken är att det ska bli fler säsonger, att de håller på och förbereder för en andra säsong.

- Vi hoppas såklart att det blir så.

"Gåsmamman" har premiär på C More ikväll.
| 26 november 2015 18:00 |