Exklusiv intervju

Skribent

Jonatan Blomberg

25 februari 2021 | 20:00

Alba August: "Skiten och allvaret bakom måste också få komma fram"

MovieZine har tagit ett snack med den svenska skådespelerskan Alba August om skapandet av den hyllade nya tv-serien "Alla utom vi".
Alba August har på senare år imponerat med sitt skådespel i filmer som "Unga Astrid" och "Quick", vilka båda ledde till välförtjänta Guldbaggenomineringar. På tv-sidan har vi samtidigt kunnat följa hennes överlevnadskamp i tre säsonger av Netflix Original-serien "The Rain". Men i samband med lanseringen av den nya streamingtjänsten Discovery+ (gamla Dplay), så blev det samtidigt äntligen dags för premiären av den första säsongen av "Alla utom vi".
 
I den första säsongen av den nya serien så får vi följa paret Hilma (August) och Ola (Björn Gustafsson), som desperat försöker att bli gravida... men utan framgång. I en värld där alla tycks kunna bli gravida hur enkelt som helst, eller inte ens uppskattar sina egna ungar... så betyder det att paret därför hamnar i en och annan pinsam och känslomässig situation under säsongens gång.
 
Alba och Björn, som levde tillsammans under inspelningarna, har fått till ett oerhört finstämt och trovärdigt skådespel som både lyckas underhålla och beröra. I vår recension av "Alla utom vi" skrev jag att "under sina bästa stunder, när skådespelarna bjuder på sitt mest gripande skådespel, så råder det ingen tvekan om att det här kommer att vara en av årets bästa svenska tv-serier när året ska summeras".
 
Under vårt samtal med Alba så pratar vi om vad det var som lockade mest med att få göra "Alla utom vi", vikten av att berätta om skiten och allvaret bakom det roliga och hur mycket research som de båda skådespelarna lade ned på att få till en så bra version av tv-serien som möjligt. 
 
Alba August som Hilma i "Alla utom vi". Foto: Discovery+.
 
Stort grattis till alla fina recensioner! Här på MovieZine har vi redan hunnit utnämna serien till en av årets tveklöst bästa nya svenska tv-serier... hur känns det?
 
- Tack, det är så jävla kul! Det känns verkligen och får mig att känna mig stolt att både tittare och kritiker verkar gilla serien. Jag vet inte riktigt vad jag kan säga mer än det, för inget kan riktigt beskriva hur otroligt genuint glad det verkligen gör mig.
 
Jag tycker att det beskriver det alldeles utmärkt. Så, om vi börjar från början. Hur gick det till när du och Björn landade huvudrollerna tillsammans i "Alla utom vi"?
 
- Vi fick en casting ihop faktiskt. Jerka [Erik Johansson, seriens regissör och medskapare] letade efter två personer som skulle kunna spela det här paret och både kunna ha ett allvar och en lättsamhet tillsammans... som lirade bra ihop helt enkelt. Så vi gjorde den här castingen, som Discovery gillade. Men sedan så funderade jag och Björn på det fram och tillbaka också, om det var rätt grej för oss att göra eller inte. Björn är ju väldigt selektiv med vilka projekt han vill göra.
 
- Men jag kände själv nästan så fort jag fick frågan och hade träffat Jerka, att jag var väldigt sugen på att göra det. Jag tyckte att det kändes som ett så himla mysigt projekt. Nästan allt jag har gjort har varit så tungt och dramatiskt... du vet, i "Unga Astrid" med att lämna ifrån sig sitt barn och i "The Rain" så dör alla runtomkring mig. Otroligt dramatiska och tunga grejer, haha. Så när det här kom så kände jag bara, "ja, gärna". Något som ligger lite mer nära mig själv och hade en ganska lätt ton, mysigt helt enkelt. 
 

"Det hade inte varit rättvist mot alla som kämpar med det här"

 
Björn Gustafsson och Alba August som Ola och Hilma i "Alla utom vi". 
 
Det finns ju några starka och dramatiskt tunga scener under säsongen av "Alla utom vi" också, men inför dessa har du som sagt fått en hel del övning redan. Hur var det att ta sig an de mer tydligt komiska komedi-scenerna? Tänker att det kanske var något som kom mer naturligt för Björn.
 
- Jag såg det väl aldrig riktigt som en komedi, typ att jag skulle in och dra en massa skämt. Utan man tittar ju på varje scen och försöker hitta trovärdighet... men där det fortfarande kan uppstå väldigt komiska situationer. Jag tycker sällan det blir kul när jag ska dra "roliga" skämt och finurliga repliker på beställning, det gäller att skapa roliga situationer och förutsättningar som jag kan reagera på.
 
- När det kommer till tyngre och mer dramatiska scener... för det finns alltid där i bakgrunden av historien, så tycker jag att det är otroligt viktigt att dra fram det. Jag kände att det var viktigt att vi också berättade hur tufft det kan vara att gå igenom vad Hilma och Ola går igenom, för det hade givetvis inte varit särskilt trovärdigt med bara ett gäng sköna och komiska situationer. Det hade inte fungerat med en enbart lätt ton genom hela säsongen. Skiten och allvaret bakom måste också få komma fram... för annars hade det inte varit rättvist mot alla som kämpar med det här på riktigt i sina liv.
 
Det finns säkerligen en och annan som går igenom något liknande, eller har gjort det, som kommer att titta på serien. Men jag tycker att den avvägningen kommer fram på ett bra sätt under säsongen, vilket jag tror är en av många anledningar till varför serien har fått så mycket positiv kritik.
 
- Det tror jag också! Både Björn och jag är dessutom supernördar som vill gå all-in när vi hoppar på ett projekt. Vi har researchat otroligt mycket. Varit på möten hos fertilitetskliniker och barnmorskor, för att ta reda på hur det verkligen brukar gå till. När det sedan har varit något med manuset som inte stämt överens med all den jävla researchen som vi gjorde, så kunde vi påpeka att "men det är ju inte såhär man gör det på riktigt!". Så... om du eller någon av tittarna hittar några "hål" i storyn, så kan jag lova att jag redan är medveten om alla. Haha!
 

"För att minska risken för alla"

 
Björn Gustafsson och Alba August som Ola och Hilma i "Alla utom vi".
 
Rent praktiskt så vet jag att serien spelades in under en ganska kort och intensiv period, är det något du föredrar eller hade du hellre haft mer tid för förberedelser? 
 
- Det var en väldigt tajt inspelning, det var det. Men dels så tror jag att det var för att det var under corona och att man ville hålla antalet dagar som folk i produktionen behövde träffas på så få som möjligt. För att minska risken för alla. Men sen spelade vi in allt på ganska få locations också. I vanliga fall är det förflyttandet mellan alla olika inspelningsplatser som tar mest tid, men här kunde vi bränna av väldigt mycket på en gång, på ett och samma ställe. Lägenhet, klinik och "gata". 
 
- Såhär i efterhand kan jag gilla att hålla det kort och intensivt, även om det var super-utmanande att plugga in sådär sinnesjukt mycket text... åtta saftiga dialogscener på en och samma dag, det är nästan på gränsen att hjärnan klarar av det. Men sen tycker jag ju samtidigt att det nästan är ännu värre att bara stå och vänta på sin tur, som man ibland får göra under andra inspelningar. Det var ju skönt att få vara igång hela tiden och bara kunna köra på nu.
 
En sista given fråga, innan vi är klara. Eftersom både kritiker och tittare verkar gilla "Alla utom vi"... skulle du vara sugen på att göra en ytterligare säsong om Discovery hör av sig och vill lägga en beställning på fler avsnitt?
 
- Det hade verkligen varit skitkul! Björn, Jerka och jag är ju däremot ganska flitiga med att plocka på oss nya projekt, så det blir väl något av ett schemapussel att lösa i så fall... men det vore kul! Det är däremot inget jag vet något om i nuläget, så vi får vänta och se hur det blir.
 
 
Alba är också aktuell med en ny aktustisk version av sin låt "Lights" och kommer under året även att dyka upp i Pernilla Augusts kommande SVT-serie "Händelser vid vatten", baserad på författaren Kerstin Ekmans bok med samma namn. Den första säsongen av "Alla utom vi" rullar på discovery+ redan nu och kommer att bestå av totalt tio avsnitt - nya avsnitt släpps varje fredag. 
 

Läs också: "Alla utom vi" kan bli en av årets bästa svenska tv-serier

 
Har du hunnit ge "Alla utom vi" en chans ännu? Kommentera gärna nedan!
| 25 februari 2021 20:00 |