EXKLUSIVT

Skribent

Alexander Kardelo

17 juni 2015 | 18:00

5 saker att veta om Johan Falks sista säsong

Jakob Eklund och Jens Hultén lovar en tajt och spännande final.
Det är bara att hoppas på regn i sommar, så att vi kan sitta inne med gott samvete och följa GSI:s senaste uppdrag. Snutteamet med Johan Falk i spetsen är tillbaka i fem nya actionfilmer - som ska bli det allra sista vi ser av dem. Och man har sparat det bästa till sist, det garanterar skådespelarna Jakob Eklund och Jens Hultén när MovieZine möter dem inför premiären. 

Här är vad du behöver veta inför de nya filmerna. 

1. Det här är nytt i säsong tre


Efter två säsonger har filmseriens skapare hittat en nerv och ett upplägg som bäddar för ännu vassare action och bättre tempo:

- Det är en tajtare handling. Allt står på sin spets, hela tiden. Det är tajtare regisserat, en bättre nerv i det. Det är inga döda punkter, säger Jens Hultén.


Jens Hultén som Seth Rydell.

Jakob Eklund, givetvis tillbaka i titelrollen som Johan Falk, ser en fördel i att publiken redan känner till karaktärerna så väl. Hängivna tittare kommer bli belönade:

- I första säsongen fanns ingenting, inga relationer. Vi skulle börja att förklara hur polisgruppen funkar och hur gangstergruppen funkar, vilket tog jättelång tid. I andra säsongen började vi ha en historia att förhålla oss till. Den tredje säsongen bygger helt på att det finns en grund, någonting har hänt innan. I det första avsnittet ("Johan Falk - Ur askan i elden") går man tillbaka till det sista som hände, och det blir motorn för de fem sista avsnitten. Det är mer av en serie den här gången.

2. Seth Rydells gäng växer


Flera nya namn finns att hitta i rollistan, bland annat Björn Bengtsson och Daniel Larsson som anhängare av Team Rydell. Jens Hultén, som spelar den populäre Göteborgsbusen, förklarar:

- De är ett gammalt gäng som suttit inne i 8, 9 år. Med en frontfigur som spelas av Björn Bengtsson. Man förstår att Seth har en gång i tiden tagit in honom, ungefär som han tog in Frank Wagner, och startat upp gänget tillsammans med honom. Sedan åkte han in på kåken, träffar massa gubbar där, och så muckar de allihopa samtidigt av en händelse. 


Björn Bengtsson spelar Jack.

Seth börjar bli gammal och vill hellre spendera tid med sin dotter. Men så blir han uppsökt av sina gamla kumpaner som har andra idéer, de hoppas bli ett stort gäng igen.

- Det har varit lite lustigt, det här med Seths gäng. De har varit fyra gubbar, och ändå lyckats hålla sådan hög status i Göteborg. Man har aldrig hajat vad det är för verksamhet han driver. Han är lite av en joker, säger Hultén.

3. GSI blir allt mer utsatta


Jobbigt läge blir det även hos GSI. Jakob Eklund har själv varit mycket mån om att hans Johan Falk och kollegorna ska hamna i mer utsatta situationer.

- Nu har vi alla förutsättningar, vi vet deras moral och bakgrund. Sen utsätter man dem för press. Så mycket press som man kan göra. Det är det roliga, det som jag alltid har velat smyga in mer av. Gangstrarna är ju ständigt jagade eller i fara, medan vi har slagits för samhället. Det blir för tråkigt. Nu är alla våra huvudpersoner mycket mer utsatta. Vi är inte bara de som jagar, vi är också de jagade.


GSI-gänget blir allt mer utsatta.

4. Frank Wagner kommer inte tillbaka


Många fans har undrat om Joel Kinnamans karaktär Frank Wagner kan återvända. Han har medverkat i alla filmerna sedan "Johan Falk - Gruppen för särskilda insatser" (2009), även om det blev betydligt mindre av honom i säsong två. Jens Hultén ger ett tydligt svar på frågan.

- Nej. Han är utfasad från säsong två. Det är ganska glasklart. Joel (Kinnaman) har ju sin karriär i USA, och den rollen han spelade är ju klar nu, det finns inget mer att bygga på. Nu ligger fokus på Johan, Seth Rydell och Sofi, den triangeln. Men det finns några återblickar med Frank.

- Han kanske kommer tillbaka som RoboCop, skämtar Jakob Eklund.


Scen ur sista filmen med Jens Hultén och Jakob Eklund.

5. Ett definitivt avslut


Tråkigt men sant. Den sista filmen heter "Johan Falk - Slutet" av en anledning. 

- Det tycker jag att man ska vara tydlig med, att det här är ”the bitter end”, säger Jakob Eklund. På vilket sätt, det vill jag inte säga. Men det är verkligen ett avslut, iallafall på historien som den har sett ut hittills. 

Det är också därför som det är fem filmer och inte sex som tidigare.

- Det tar slut där det tar slut. Ibland blir det så att man drar ut på vissa storys, för att man har en beställning på sex filmer. Här fanns det en idé om sex filmer från början, men när man skrev det så märkte man att det blir fem filmer - då kan vi få upp tempot och få större tryck i de filmerna vi har.

Se trailern till "Johan Falk - Ur askan i elden":


Premiärdatum för de sista filmerna följer nedan.

"Johan Falk - Ur askan i elden": Digitalt köp 18 juni. På DVD, Blu-ray och hyr 29 juni.

"Johan Falk - Tyst diplomati": Digitalt köp 25 juni. På DVD, Blu-ray och hyr 13 juli.

"Johan Falk - Blodsdiamanter": Digitalt köp 9 juli. På DVD, Blu-ray och hyr 27 juli.

"Johan Falk - Lockdown": Digitalt köp 23 juli. På DVD, Blu-ray och hyr 10 augusti.

"Johan Falk - Slutet": Digitalt köp 6 augusti. På DVD, Blu-ray och hyr 24 augusti.
| 17 juni 2015 18:00 |