Vår dag skall komma (2009)

Drama

 Visa synopsis

Bisarr, spännande roadtrip

MovieZine RatingMovieZine RatingMovieZine RatingMovieZine RatingMovieZine Rating

Recension av Andreas Samuelson
(andreas@moviezine.se)

Ibland får man till det på första försöket, och att ha en av hemlandets största stjärnor i huvudrollen gör knappast saken bättre. Romain Gavres regidebuterar med "Vår dag skall komma", en bisarr, färgstark och ohämmad studie i utanförskap och identitetskris med den fantastiske Vincent Cassel i ledande roll.

Rémy (Olivier Barthelemy) är en atletisk men rödhårig tonårspojke som vantrivs med sin miserabla tillvaro där han trakasseras av både skolkamrater och sin spydiga syster och mamma. En dag får han nog och rymmer hemifrån. Ganska snart träffar han excentriske psykoterapeuten Patrick (Vincent Cassel), med samma utstickande hårfärg, som försöker läxa upp och ge grabben lite självförtroende.

Men Patrick själv har inte alla hästar hemma och tillsammans ger de sig de två psykiskt instabila och förvirrade individerna iväg på en omtumlande resa och äventyr där de festar med tonårstjejer i ett varuhus efter nattetid, sextrakasserar folk på ett hotell, rånar ett apotek och kör rakt in i ett bröllop - bland annat.

Vad som vid första anblick kan verka vara ett sedvanligt uppväxtdrama där den vilsna ynglingen lär sig av den äldre, vise mentorn byter snart spår och blir en oförutsägbar, galen och bisarr roadtripfilm där för en gångs skull bifigurerna som dyker upp längs vägen är de normala. Här är det huvudkaraktärerna som är knäppa.

Huvudkaraktärernas nyfunna vänskap och livslust både förlöser och förgör dem båda. Inte bara självkänslan sätts på prov utan även drömmar om att hitta sig själv och känna samhörighet. Rémy beskyller sin hårfärg för att göra honom utsatt för trakasserier utan att förstå - eller vilja förstå - vad som är den egentliga orsaken. När Patrick hånar honom för att en internetflirt visat sig vara av manligt kön tar Rémy det bokstavligt och försöker utforska vad han har för läggning, något han är omedveten om i brist på känslor för någon annan person.

Lättsam humor (Patrick äter chips under samtal med gråtande patient) kombineras med både psykiskt tunga och brutalt våldsamma scener såväl som halvt surrealistiska inslag, bl.a. där Patrick kissar och onanerar framför ett par i en bubbelpool medan Rémy hotar dem med en armborst medan han cyklar på en träningscykel!

Cassel och Barthelemy matchar dessutom varandra fint (inte bara hårfärgsmässigt). Veteranen Cassel förvandlar en självbelåten skitstövel till en älskvärd, missförstådd man medan unga Barthelemy gör en ensam, osäker tonåring fullt trovärdig och sympatisk.

En film som uppenbarligen inte är för alla smaker och visst blir den väl grov och utlämnande ibland men för de som uppskattar lite annorlunda film är det en intressant, spännande och ofta gripande resa in i två udda figurers psyken.

Gillar du denna film?
Poster Vår dag skall komma (2009)

MovieZines läsare tycker

(2,5/5)

Baserat på 24 betyg

Är du peppad för denna film?

7 är redan peppade!

Filmfakta

 • Originaltitel:Notre Jour Viendra
 • Biopremiär:14 januari 2011
 • DVD-premiär:15 juni 2011
 • Land:Frankrike
 • Språk:Franska
 • Längd:1tim. 28min.
 • Ålder:Från 15 år
 • Distributör:Atlantic Film
 • Länkar:IMDB

Regissör

Medverkande

Video

Andra recensioner

 • “"Vår dag skall komma" är en märklig blandning av fulsnyggt, Terry Richardsonskt sunk, drömska, fantastiska bilder, vackert skitiga industrimiljöer, rena buskisinslag och fransk gubbsjuka. „Emma Gray Munthe - Aftonbladet
 • “Gavras siktar högt med både Stanley Kubrick och Michael Haneke i backspegeln men får inte någon styrsel på alla löst sammanfogade scener.„Mats Bråstedt - Expressen
 • “Vi har sett det förut: de har dragit samma pretentiösa dialog, tittat på samma tuttar, slagits i samma slagsmål och kämpat mot samma eventuella homosexualitet.„Hynek Pallas - SvD