Cockpit (2012)

Komedi

 Visa synopsis

Jonas gör en Dustin

MovieZine RatingMovieZine RatingMovieZine RatingMovieZine RatingMovieZine Rating

Recension av Jake Bolin
(jake@moviezine.se)

Att tackla känsliga ämnen som kvotering och heteronormer med hjälp av en crossdressande flygpilot hade naturligtvis kunnat gå helt åt helsicke. Sommarpremiärskomedin "Cockpit" pekar med hela handen men innehåller tillräckligt mycket charm och Jonas Karlsson för att undvika en kraschlandning med god marginal.

Vad gör en plötsligt uppsagd och bostadslös pilot som befinner sig mitt i en bitter vårdnadstvist om sin blinde son, när det enda jobbet som utannonseras är vikt för en kvinna? Han drar, om han heter Valle i en Mårten Klingberg-komedi, en Dustin Hoffman i "Tootsie" - på med smink, peruk och in med lösattributen under flygbolagsuniformen.

Att utge sig för att tillhöra ett annat kön medför naturligtvis en rad nya problem för Jonas Karlssons genomsympatiske huvudkaraktär, och även om Sydney Pollacks hyllade komedi från 1982 utspelade sig i Manhattans showbizuniversum så är skämten i grunden av samma förvecklingstyp i "Cockpit". Många gånger träffsäkra, sällan särskilt oväntade. Här drivs med intelligensbefriade manschauvinister, stridslystna radikala feminister och ingrodda fördomar under gemytliga former, och med lika delar överraskningar som väl bekväma lösningar i historien.

Visserligen navigerar man i ett territorium där själva filmen riskerar att bli ett bihang till budskapet om jämlikhet, och ingen kan anklaga "Cockpit" för att vara subtil. En del av de stereotyper som används för att driva med diverse stereotyper är så pass stereotypa att man tvingas reagera med stereotypa suckanden. Valles giriga exfru är till exempel så bottenlöst genomrutten att det trotsar allt förnuft att han skulle ha gift sig med henne från första början. Lika ensidig fast på ett roligare sätt är Björn Gustafssons Albin, en lättretad och våldsbenägen slacker som har överdoserat på genusmedvetenhet.

Som sympatisk - det är nyckelordet här - svensk helyllekomedi klarar sig "Cockpit" fint tack vare komisk tajming och Erik Ahrnboms lagom kluriga, men i enlighet med genren givetvis inte helt logiska manus. Och eftersom Jonas Karlsson spelar huvudrollen. Han klarar nämligen att göra till och med det mest basala slapstickskämt underhållande. Inte för att någon vid det här laget skulle tvivla på bredden i hans register. Ingen behöver heller tvivla på att "Cockpit" kommer att nå liknande publikframgångar som fotbollskomedin "Offside", även den signerad Mårten Klingberg och Jonas Karlsson.

Gillar du denna film?
Poster Cockpit (2012)

MovieZines läsare tycker

(2,74/5)

Baserat på 219 betyg

Är du peppad för denna film?

21 är redan peppade!

Filmfakta

  • Originaltitel:Cockpit
  • Biopremiär:13 juli 2012
  • DVD-premiär:14 november 2012
  • Land:Sverige
  • Språk:Svenska
  • Längd:1tim. 36min.
  • Ålder:Från 7 år
  • Distributör:Nordisk Film
  • Länkar:IMDB

Regissör

Medverkande

Video

Nyheter

Andra recensioner