We Are The Wave 2019-

Drama Thriller
Tyskland
50 MIN
Tyska
We Are The Wave poster

Synopsis

En grupp tonåringar kämpar för en bättre framtid. Ledaren, en ny elev, rekryterar fyra personer till kampen. Men saker och ting tar snart en oväntad vändning.
Ditt betyg
Användarbetyg saknas
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Wir Sind Die Welle
Seriepremiär
1 november 2019
Digitalpremiär
1 november 2019
Antal säsonger
1
Antal avsnitt
6
Avsnittslängd
Språk
Tyska
Land
Tyskland
SÄSONG
1
SÄSONG 1
01
Do You Know That Feeling?
2019-11-01
02
What's Wrong with You?
2019-11-01
03
What's Next?
2019-11-01
04
You're Destroying Everything
2019-11-01
05
The 99%!
2019-11-01
06
It's the Only Way
2019-11-01

Recensent

Jenny Bång

5 november 2019 | 10:00

Engagerande serie om tonårsrevolt och idealism

Netflix nya originalserie belyser rasism, kapitalism, samhällsklasser och vapenhandel, genom ögonen på dagens unga. Med ledord om att världen inte förändras genom att man följer reglerna, ställs frågor om hur långt man egentligen är beredd att gå för sitt ideal.
1967 genomförde den karismatiske historieläraren Ron Jones ett socialpsykologiskt experiment på en amerikansk high school. Han experiment gick ut på att skapa stränga regler och hård disciplin i klassrummet för att eleverna skulle få en stark sammanhållning. Samtidigt betonade han vikten av att det var gruppens bästa som var viktigare än individerna.

Men gruppen började växa sig större utanför klassrummet så till slut beslöt sig Jones för att det hela hade gått för långt. Han samlade då alla som blivit en del av gruppen och berättade för dem att de just tagit del i ett projekt som visade på hur det gått till när tyska folket anslöt sig till Hitlers nazism. Experimentet har blivit grunden för en tv-serie, en roman, dokumentären Lesson Plan samt spelfilmen ”Die Welle” från 2008.

Nu har ännu en tysk originalserie skapats för Netflix, efter den populära serien ”Dark”. ”Wir Sind Die Welle” har skapats efter inspiration från Ron Jones experiment, men istället för en lärare är det den nya mystiska eleven Tristan (Ludwig Simon), som redan första dagen drar uppmärksamhet till sig. Inte minst Lea (Luise Befort), lockas av hans rebelliska stil. Vid deras första möte ifrågasätts hela hennes materialistiska världsbild.

Men det är inte bara Leas verklighet som rubbas av Tristan. Den mobbade tjejen Zazie (Michelle Barthel) och bondesonen Hagen (Daniel Friedl), står båda ensamma på skolgården när Tristan tar kontakt med dem. Tristan blir deras vän och lär dem att slå tillbaka mot mobbarna. På samma sätt räddar han invandrarkillen Rahim (Mohamed Issa), som varje dag blir jagad av skolans rasistgäng.

Ganska snart har de fem blivit ett gäng vars gemensamma nämnare är att de vill göra motstånd mot samhället de lever i. Var och en har olika fiender och drivkraft bakom de aktioner de noga börjar planera. Aktionerna filmas och visar sig få ett eget viralt liv på nätet. Men hur påverkas den tighta gruppen när den plötsligt växer? Vem är ledaren och vad är egentligen syftet med deras aktioner? Helgar målet medlen och var går gränsen för hur mycket de är beredda att sätta på spel?

Även om karaktärerna i ”Wir Sind Die Welle” är något klichéartade och man har sett dem förr, är de välspelade av de för oss okända skådespelarna. Vi ser inte skymten av de typiska karaktärerna från amerikansk high school. Istället är det barn till bönder, alkoholister och föräldrar som använder våld i uppfostran. De vuxna i serien skildras som ganska svaga och förvirrade människor som står hjälplösa och frustrerade inför ungdomarnas idealistiska engagemang och frihetslängtan. Poliskommissarien är den som mest framställs på ett otrovärdigt sätt, genom att vara minst sagt inkompetent i sitt arbete. Kanske är det ett sätt att ifrågasätta vem som sitter vid makten i samhället och om de verkligen förtjänar att ha den.

”Wir Sind Die Welle” är en uppfriskande och engagerande serie som man plöjer lätt igenom utan att det känns förutsägbart eller långsamt. Det är det en serie som vågar vara provocerande och tankeväckande. Den skildrar tonårens frustration, ilska och rädsla på ett högst trovärdigt sätt. Ändå frågar man sig om gruppens aktioner verkligen går ut på att få ett bättre samhälle, eller om det är personliga hämndaktioner de utför. ”Wir Sind Die Welle” är definitivt en serie värd att se och kommer säkert kunna ligga till grund för en hel del intressanta samtal och diskussioner.
| 5 november 2019 10:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera We Are The Wave
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu