V Wars 2019-

Drama Sci-Fi Skräck
Kanada
37 MIN
Engelska
V Wars poster

Synopsis

Dr. Luther Swann lever i en värld av fylld av skräck efter att ett hemskt virus tinar fram ur de smältande isarna, till följd av den globala uppvärmningen. Ett vampyr-virus...
Ditt betyg
2.6 av 7 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

EliSophie Andrée

11 december 2019 | 17:00

Rörig vampyrslakt utan mål

I Netflix nya vampyrserie sadlar Ian Somerhalder om från vampyr till mänsklig läkare. Trots en fenomenal start blir "V Wars" i slutändan plottrig med alldeles för många karaktärer som driver omkring helt utan mål eller riktning.
Under tio avsnitt får vi följa doktor Luther Swann (Ian Somerhalder) och hans inre och yttre kamp mot bästa vännen och vampyren Michael Fayne (Adrian Holmes). Ian Somerhalder är "V Wars" stora stjärna och huvudkaraktär, vilket blir lite extra roligt med tanke på hans tidigare vampyrroll som den heta Damon Salvatore i "The Vampire Diaries". 
 
Vampyrviruset bryter ut när isarna i nordpolen smälter, och först på plats råkar Luther och Michael vara. Båda blir infekterade, men Michael utvecklar en otrolig hörsel, känsel och ett plötsligt sug efter blod. Luther börjar desperat söka efter ett botemedel, då viruset snabbt sprider sig över omvärlden och vidriga mord börjar ske.
 
Samtidigt börjar Michael bygga upp en vampyrarmé, så kallad "blood nation" och kriget om vem som ska få vara den överlevande arten kan börja. 
 
Det är en otroligt stark början på "V Wars". De första avsnitten har snyggt foto, vackra grådaskiga färger tillsammans med en perfekt ton och stämning. Det byggs upp för en science fiction-twist som vi inte sett förut tillsammans med vampyrer. Cliffhanger efter cliffhanger avrundar de första tre avsnitten och det superba skådespeleriet mellan framförallt äkta makarna Nikki Reed och Ian Somerhalder gör att det går rysningar i hela kroppen. Extra imponerande är scenen i en restaurang, där Luther (Somerhalder) och Rachel (Reed) bråkar om huruvida Rachel ska få träffa deras gemensamma son Dez. En drabbande scen där deras kemi får det att blixtra sinsemellan. 
 
Men, efter avsnitt tre händer någonting. Det som tidigare byggts upp så snyggt börjar raseras och går istället på klassiska vampyr-klichéer. Karaktärsregistret byggs upp alldeles för mycket och alldeles för snabbt, vilket gör att inom kort är det omöjligt att komma ihåg vem som är vem och vem som gjort vad, trots flertalet anteckningar i hopp om att hålla sig uppdaterad. 
 
Luther verkar börja glömma bort att han faktiskt är en intelligent forskare och läkare, och att söka efter ett botemedel tappar plötsligt anledning - utan någon förklaring. Michael å andra sidan saknar konflikt och får allting han pekar på utan att någon försöker gå emot honom. 
 
Ian Somerhalders skådespeleri sjunker även för jämnan avsnitt efter avsnitt och de klockrena stunderna som sågs i de tidigare avsnitten är som bortblåsta. Nikki Reeds karaktär som exfru faller i trista stereotyper med att vara jobbig, irriterande och ansvarslös och deras tidigare gemensamma, dramatiska scener trycks undan för att istället tas upp av dansande vampyrer i neonljus. 
 
Ian Somerhalder själv, påstår att "V Wars" är en nytänkande och progressiv serie som ska väcka tankegångar till det stundande klimathotet, vilket låter fint på pappret men i slutprodukten är klimathotet någonting som enbart adresseras i de första tre avsnitten för att sedan glömmas bort fullständigt. Istället blir det vampyrkulter, sex och att springa från korrupta senatorer. 
 
"V Wars" gör verkligen sitt bästa men når aldrig hela vägen fram, och därför är det så tråkigt när en så pass intressant premiss, talangfulla skådespelare och hyllad grundförlaga i serietidningen med samma namn slarvas bort. Det blir i slutändan bara rörigt med en ny karaktär för varje avsnitt, som lika snabbt dör igen.
 
När eftertexterna till "V Wars" rullar inser jag två saker: 
 
1. Det lär förmodligen bli en säsong två. Och en säsong fjorton. 
 
2. Ian Somerhalder borde hållit sig till att spela Damon Salvatore och gått ut med flaggan i topp. 
| 11 december 2019 17:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (1)
3
Helt ok underhållning, inget vidare större syfte med serien. Men underhållande, såg hela säsongen. Det gör jag inte alltid då serierna är jättebra, men tråkiga. :)
Läs mer
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu