Shining Girls 2022

Drama Sci-Fi
USA
46 MIN
Engelska
Shining Girls poster

Synopsis

"Shining Girls" följer Kirby Mazrachi, en tidningsarkivarie i Chicago vars journalistdrömmar lades på is efter att ha överlevt en brutal misshandel som lämnat henne i en ständigt föränderlig verklighet. När Kirby får reda på att ett mord kopplas till hennes misshandel, slår hon sig ihop med veteranreportern Dan Velazquez.
Ditt betyg
2.5 av 2 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Shining Girls
Seriepremiär
29 april 2022
Digitalpremiär
29 april 2022
Antal säsonger
1
Antal avsnitt
8
Avsnittslängd
Språk
Engelska
Land
USA
SÄSONG
1
SÄSONG 1
01
Cutline
2022-04-29
02
Evergreen
2022-04-29
03
Overnight
2022-04-29
04
Attribution
2022-05-06
05
Screamer
2022-05-13
06
Bright
2022-05-20
07
Offset
2022-05-27
08
30
2022-06-03

Recensent

Josefine Krischausky

25 april 2022 | 10:00

Stigande spänning i övernaturlig kriminalthriller

Elisabeth Moss är ryggraden i Apples nya kriminalserie, om en kvinna som börjar jaga den mördare som en gång försökte avsluta hennes liv. “Shining Girls” är samtidigt ett mordmysterium med en intressant twist, som gör den till något mer originellt i sin genre.
Kirby Mazrachi (Elisabeth Moss) hade en skinande ljus framtid framför sig, tills en händelse förändrade allt. När vi träffar henne i “Shining Girls” har några år hunnit passera sedan hon överlevde ett mordförsök, men hon är fortfarande inte densamma. Sitt liv ägnar hon nu åt att jobba i arkivet på Chicago Sun-Times, där hon egentligen hade drömt om att vara reporter, och traumat präglar ännu hennes vardag, där hon ofta har svårt att skilja på vad egentligen som är verklighet och inte.
 
En dag, efter att en ung kvinna hittas mördad i Chicago, sätts någonting dock igång hos Kirby. När hon förstår att brottet har en koppling till hennes egna överfall går hon samman med journalisten Dan (Wagner Moura) i hopp om att kunna leta upp den skyldige, innan ännu fler livsöden hamnar i hans händer.
 
Hittills låter alltihop kanske som en någorlunda typisk kriminalthriller, men vi hinner faktiskt inte komma så långt in i säsongen innan vi förstår att detta är något annat, lite mer egensinnigt än så. 
 
Istället för att låta gärningsmannens identitet vara hemlig, så får vi även följa denne, vars namn är Harper Curtis (Jamie Bell), parallellt med Kirby genom hela serien. Men trots den vetskapen finns det, utan att avslöja för mycket, ett annat, stort mysterium som hålls levande. En detalj kring Harper väcker stora frågor, och så småningom, medan vi försöker få svar på dessa, börjar vissa övernaturliga drag att leta sig in i narrativet. 
 
Med nyfikenheten väckt redan från start, ska “Shining Girls” grepp om tittaren sakta bli starkare och hårdare ju längre in i serien vi kommer. Den som har läst Lauren Beukes roman (på svenska kallad “Flickor som skimrar”) från 2014 må redan veta vart vi är på väg, men för den som tar del av berättelsen för första gången ska pusselbitarna sakta läggas på plats en efter en.
 
Något som adderar till spänningen, förutom att vi följer historien ur olika perspektiv, är att vi då och då hoppar fram och tillbaka i tid. Förutom att  få se mer av Kirbys bakgrundshistoria, får vi bevittna hur ännu fler har fallit offer för Harpers stalkning och våldshandlingar, under en längre tid än vi kunnat tro. Tacksamt nog grottar man dock inte ner sig för mycket i brutaliteten som dessa kvinnor utsätts för, utan upptrappningen inför dåden, samt de kortare grafiska inslag som vi får se, räcker nog för att få en stark effekt. 
 
Rent visuellt gör "Shining Girls" inget särskilt utmärkande, men fotot, ofta i lite mer kyliga, blekare toner, bidrar ändå till att fånga stämningen. Den obehagliga atmosfären förstärks dessutom av att vi får följa delar av förloppet som om vi delade Kirbys verklighetsuppfattning. Vi förvirras genom kulisser och frisyrer som plötsligt förändras, och ibland vet vi inte om allt vi ser bara råkar vara en enda hallucination. 
 
Medan det till stor del är den annorlunda, övernaturliga vinkeln som bär upp serien, är det inte minst Moss som utgör dess ryggrad. Skådespelaren (som också finns med som en av regissörerna) känns som ett givet val i huvudrollen som den ärrade men starkt målmedvetna Kirby, men även som hennes tidigare jag. Den andra stora höjdpunkten i ensemblen är Bell, som redan från första scenen visar sig vara riktigt trovärdig som den obehaglige seriemördaren.
 
Summan av de ofta effektiva berättargreppen, samt de något mer egensinniga elementen, blir en nagelbitare som sakta lockar in tittaren, för att sedan få denne att fortsätta vilja kolla vidare. Dock finns där fortfarande stunder där serien inte riktigt lyckas hålla min fulla uppmärksamhet, och den originella berättelsen till trots, lyckas den inte stanna kvar i mina tankar särskilt länge efter sitt slut. Med det sagt, kvartstår faktumet att detta ändå är något utöver det vanliga i sin genre, och antagligen bland det mest intressanta du kan hitta i krimaldramernas värld just nu. Om du kan de dig själv bli ordentligt medryckt av mordmysterier med en twist, eller helt enkelt bara tycker om Elisabeth Moss, är “Shining Girls” definitivt väl värd din tid.
 
| 25 april 2022 10:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Shining Girls
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu