The Night Agent 2023-

Action Thriller
USA
45 MIN
Engelska
The Night Agent poster

Synopsis

Peter Sutherland är en FBI-agent på låg nivå, som arbetar i Vita husets källare och bemannar en telefon som aldrig ringer – tills en natt då den faktiskt gör det – och drar honom rakt in i en konspiration som leder hela vägen till det Ovala rummet.
Ditt betyg
3.5 av 32 användare
Logga in för att se betyg av de du följer
SÄSONG
1
SÄSONG 1
01
The Call
2023-03-23
02
Redial
2023-03-23
03
The Zookeeper
2023-03-23
04
Eyes Only
2023-03-23
05
The Marionette
2023-03-23
06
Fathoms
2023-03-23
07
Best Served Cold
2023-03-23
08
Redux
2023-03-23
09
The Devil We Know
2023-03-23
10
Fathers
2023-03-23

Recensent

Jonatan Blomberg

23 mars 2023 | 13:00

Bästa konspirationsthrillern på väldigt länge

Skaparen bakom hyllade snutserien "The Shield" och underskattade sci-fi-serien "Timeless", har lyckats få till en geniunt välskriven och spännande konspirationsthriller med nya "The Night Agent" hos Netflix.
Jag är faktiskt lite chockad. För jag trodde verkligen inte att vi kunde förvänta oss att få se en konspirationsthriller av den här kalibern längre. "The Night Agent" för tankarna till de första säsongerna av "24"... fast bättre? Det är nog ändå den bästa liknelsen jag kan komma på. Även fast den haltar något.
 
Handlingen i "The Night Agent" följer Peter Sutherland Jr., en lågt rankad FBI-agent som ständigt förknippas med sin ökända pappa. Pappan var också FBI-agent men anklagades för förräderi och dog i en bilolycka innan han hann rentvå sitt namn.
 
Peters arbete består av att vara placerad framför en telefon som aldrig ringer, i ett rum utan fönster i Vita husets källare. De enda personer som känner till numret till den här telefonen är de som arbetar som "natt-agenter" åt den amerikanska presidentens räkning. Och som dessutom råkar befinna sig i någon form av knipa där man behöver ringa efter förstärkning efter att ens hemliga identitet avslöjats. Peters arbete är med andra ord att vara en lite lyxigare variant av en telefonist hos SOS-alarm.
 
Åter till min liknelse till "24", vilket var en fantastisk serie för sin tid. Men det var ändå en tv-serie som behövde ta hänsyn till sina frekventa reklampauser och långa säsonger med hela 24 avsnitt. Det gjorde att ett gäng av sidoberättelserna ofta kändes som onödig utfyllnad och ibland drog dessa även ned på tempot lite väl mycket. Budgeten var dessutom på en nivå som låg långt under vad vi är vana vid idag.
 
Mer påkostade serier idag som "Jack Ryan", "The Terminal List", "Shooter", "Bodyguard" och "The Recruit" har alla lyckats återskapa mycket av känslan från "24". Och för oss som gillar konspirationsthrillers så är det ett gott betyg att kallas för "en mer påkostad version av 24". Men "The Night Agent" är bättre. Här kommer en serie som istället för tankarna till långfilmer som "Jagad" (1993), "Die Hard" (1988), "Enemy of the State" (1998) och "Alla presidentens män" (1976). 
 
När "The Night Agent" släpper in oss tittare i handlingen, så är det givetvis under en av de där väldigt få nätterna som den hemliga telefonen faktiskt ringer. Det är däremot inte en av natt-agenterna som ringer, utan deras förvånade och vettskrämda brorsdotter Rose Larkin. Hon fick en lapp med det hemliga numret på av sin farbror och faster någon minut innan de avrättades och nu är lönnmördarna på jakt efter henne.
 
Mer än så behöver du som tittare inte på förhand veta om den konspiration som vi sedan får spendera tio genuint välskrivna och spännande avsnitt åt att komma till botten (eller kanske snarare toppen) med. Men det som gör "The Night Agent" så speciell, är faktumet att dess skapare och manusförfattare Shawn Ryan ("The Shield", "S.W.A.T.") har fått till en berättelse som skippar alla onödiga och frustrerande missförstånd.
 
Peter och Rose är nämligen två smarta, uppfinningsrika och ibland även tursamma (möjligtvis lite väl tursamma ibland) huvudpersoner. Det är också något så befriande som logiskt tänkande som rör handlingen framåt. Vem kan man egentligen lita på? En fråga som i många andra tv-seriers händer hade resulterat i tråkiga och förutsägbara "missförstånd", som bara finns där för att mallen säger att nu borde det komma en vändning. Här använder man istället den information som finns tillgänglig och drar allt som oftast välgrundade slutsatser, som ibland behöver omprövas när ny information dyker upp.
 
Sällan har jag efter bara ett par avsnitt blivit så indragen och investerad i att själv försöka lista ut vad som egentligen har hänt och varför. Faktumet att de två skådespelarna Gabriel Basso och Luciane Buchanan i huvudrollerna är (åtminstone för mig) relativt okända, men riktigt grymma, gör också att upplevelsen höjs ett par extra snäpp.
 
Folk mördas på löpande band, så om det är något du är känslig för så är kanske inte det här en titel för dig. Men om du brukar ha en förkärlek till konspirationsgenren på film och tv, så är "The Night Agent" en av de bästa och mest välgjorda titlarna på länge. Och här har vi utan tvekan en tv-serie som jag hoppas att Netflix låter oss få ett helt gäng nya säsonger av, förutsatt att det är Shawn Ryan som fortsätter att skriva manusen. 
 
Hela den första säsongen av "The Night Agent" finns nu tillgänglig hos Netflix.
| 23 mars 2023 13:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (5)
3
En riktigt bra och intressant början som bygger upp något som skulle kunna bli riktigt bra men någon stans halvvägs så blir det pysspunka och den slutar lita slätstruken och medioker. Tyvärr så blir denn ibland även riktigt dålig och jag hoppas verkligen inte säkerheten runt presidenten är som i denna serie för då är den en katastrof. Serien räddas mycket av ett stabilt hantverk och några bra skådespelare. Men tappar mycket på detaljerna för det är ofta det som är avgörande för mig. Sedan behöver inte allt och alla inleda någon romans. Hoppas på att säsong 2 levererar annars tappar den mig
Läs mer
3
Den första säsongen suger in en väldigt snabbt. Huvudpersonerna är intressanta och lätta att tycka om och fastna vid. Serien fördjupar vissa karaktärer lite väl mycket i mina ögon, speciellt ett par helt ointressanta hitmen som får oförskämt mycket speltid. Men det är ändå inte svårt att bingea hela första säsongen på ett par kvällar. Sevärt, spännande, och man kan ha överseende med att det tummas rejält på realismen i säsongsfinalen för att fortsätta hålla publiken på helspänn. Vilken åktur!
Läs mer
3
Ganska platt serie med två små gulliga fotomodeller i huvudrollerna, han som är en liten pojkvasker ska föreställa en FBI-agent? Den ska föreställa vara lite smart men det känns mer som ett tonårsdrama med actionelement. Njäe...
Läs mer
Visa fler
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu