The Box 2021-

Deckare Thriller
Sverige
32 MIN
Engelska
The Box poster

Synopsis

Psykologiskt kriminaldrama med övernaturliga inslag som följer Kansas City-polisen Sharon Pici, som dras in i en polisutredning som snart utvecklas till en mardröm där man inte vet vad som är sanning eller lögn.
Ditt betyg
3.3 av 4 användare
Logga in för att se betyg av de du följer
SÄSONG
1
SÄSONG 1
01
Queen of the Box
2021-11-28
02
A Simple Story
2021-11-28
03
The Last Hurrah
2021-11-28
04
True Believer
2021-11-28
05
The Dark
2021-11-28
06
The Sinner
2021-11-28
07
Queen of the Box (Part II)
2021-11-28

Recensent

Anna Sundell

27 november 2021 | 11:00

Repetitivt och rörigt kammarspel noir

Duktiga huvudrollsinnehavare är det enda som räddar upp denna virriga serie där många saker sker, men inget egentligen händer.
Viaplays originalserie ”The Box” låter som en kul idé på pappret. En svensk-amerikansk produktion med väletablerade skådespelare, regissörer med respektabla meritlistor, och en serieskapare med ett par hyfsade titlar i bagaget. Det är därför tråkigt och förvånande att se vilken salig röra till serie som utgör resultatet.
 
”The Box” handlar om kriminalaren Sharon Pici, (Anna Friel) en skärpt snut som kallas Queen of the Box av sin mer tillbakalutade kollega Thomas Lovell (Alexander Karim). The Box syftar i sammanhanget på förhörsrummet i den sunkiga, nedläggningsfärdiga polisstation där serien i sin helhet utspelar sig - det är alltså ett kammarspel det handlar om.
 
Serien kan sammanfattas med att Pici blir besatt av att lösa ett fall med en mordmisstänkt gangsterhustru vid namn Adina, som hänger sig själv i förhörsrummet. Adinas ande verkar hänga kvar och hemsöka stationen, och driver Pici halvt galen. Konstigt nog verkar ingen heller ha något vettigare för sig på den här polisstationen än att hantera Pici och hennes alltmer bisarra beteende kring detta kalla fall.
 
Kammarspel är inte enkla - avsaknaden av miljöombyten ställer stora krav på uppbyggnaden av drama mellan karaktärerna. Konceptet kan vara effektivt i thrillersammanhang, men ”The Box” lider både av märkliga tidsförskjutningar och otydlighet kring vad som är verkligt och inte. Huvudsakligen får vi följa Sharon Pici, och hennes eskalerande tvivel om vem hon kan lita på, om ens sig själv. Anna Friel har dock redan gjort den här rollen, i den betydligt bättre serien ”Marcella”.
 
”The Box” stretar i en mängd olika riktningar, men lyckas inte fullfölja någon av dem. Den vill vara karaktärsdrivet drama, men ingen i serien agerar det minsta konsekvent eller begripligt. Den vill vara noir, men varvar de surrealistiska inslagen med ordinära snutsnack-scener som dränerar noir-känslan. Den vill vara övernaturlig thriller, men är alltför tjatig, både bokstavligt och bildligt, för att skapa några kalla kårar. Här bjuds på gott om dramatiskt tickande klockor som stannar och röda spindlar, om man nu tycker att det är spännande. Ibland blir det så repetitivt att det nästan känns som att man ser om samma avsnitt flera gånger.
 
Ära den som äras bör ändå - både Anna Friel och Alexander Karim gör ett riktigt bra jobb utifrån det material de har att jobba med, och det säger något baserat på hur svårbegripliga deras rollfigurer är. Samtliga karaktärer väcker en hel hög med frågetecken, både utifrån deras enskilda ageranden och deras inbördes relationer, men den övergripande bristen på logik i serien gör det svårt att uppbåda något intresse. Att Peter Stormare snurrar runt i serien med oklart syfte och imponerande pornstache är på något sätt bara grädden på moset.
 
Ett par plot twists levereras mot slutet, varav en som är ett sådant supertabu i storytellingsammanhang att det är svårt att begripa hur den kunde släppas igenom hela vägen ut till produktion. ”The Box” är tyvärr en låda som kanske helst skulle ha lämnats stängd.  
| 27 november 2021 11:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (2)
4
Detta var nästa serie jag började titta på från min AppleTV+ device. Att kunna göra en handling av det som sker i en eller flera människors hjärnor, det är en konst. Att kunna skriva manus till detta är också en konst. Att kunna filma detta och manus så att den som ser filmen förstår vad det hela handlar om och kunna skilja på verklighet och det som sker i hjärnan är riktigt mästerligt. Det gäller att ha koll på läget från första början. Manuset är skickligt skrivet så när på några scener. Skådespelarna ska leva sig in i vad det är dom agerar för i verkligheten och det dom gör som egentligen sker i hjärnan. Jag gillar filmningen. Rörlig kamera. Flertalet serier jag jämför denna med också och på en 10-gradig skala så får den 6,5. Tyvärr en av de svenska aktörerna som sänker betyget och som vanligt när det gäller svenska skådespelare så låter det som att de läser ur manuset direkt. Ingen inlevelse alls. Men dte kanske berodde på att denne inte var överrens om vad som skulle eller kunde sägas istället, så därför noll engagemang. Senaste serierna jag sett (alla säsongerna) är 1883, Yellowstone, Blindspot, Goliat och Patriot.
Läs mer
1
Otroligt spretigt, Anna Sundells recension sätter huvudet på spiken. Anna Friel har som sagt gjort den här rollen i Marcella som är mycket bättre, se den istället. Orkade halvt annat avsnitt innan jag gav upp.
Läs mer
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu